Міжнародні новини

Канаду політично штормить в бік росії, – Київ реагує…

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко висловив обурення рішенням Міжнародного кінофестивалю у Торонто не скасовувати показ стрічки російської режисерки «росіяни на війні», попри всю критику, та закликав переглянути таке рішення.

Заяву він опублікував у своєму Facebook.

Ніколенко заявив, що генконсульство спантеличене позицією, висловленою у заяві фестивалю і рішенням не скасовувати прем’єру фільму.

«Це жахливо, що фестиваль захищає своє рішення показувати російський пропагандистський фільм «росіяни на війні», виправдовуючи це фінансуванням за кошти канадських установ – зокрема у ситуації, коли одна з цих установ, TVO, вже відкликала свою підтримку цієї стрічки і почала внутрішнє розслідування. Заява TIFF умисно замовчує цей факт», – зауважив генконсул.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він зазначив, що так само в оргкомітеті фестивалю не згадали, що режисерка фільму Анастасія Трофімова раніше працювала на пропагандистський російський телеканал Russia Today, який заборонила у тому числі Канада.

«Фільм «Russians at War» являє собою явний конфлікт інтересів, який TIFF вирішив не помічати», – наголосив Ніколенко.

Він розкритикував аргумент фестивалю про те, що режисерка буцімто створювала фільм без відома чи участі російських державних структур. Ніколенко нагадав про випадки з Еваном Гершковичем, репортером The Wall Street Journal, якого у росії засудили до 16 років в’язниці та потім відпустили у рамках обміну, та про ситуацію британського репортера Ніка Волша та італійських журналістів Стефанії Баттістіні і оператора Сімоне Траїні, на яких у рф відкрили справи за перетин держкордону для висвітлення операції на російській території.

«Зважаючи на те, як росія поводиться із журналістами, наївно вважати, що Анастасія Трофімцева провела 6 місяців поруч з російським підрозділом без нагляду російських військових чи інших урядових структур. Ми вважаємо, що створення цієї стрічки дозволили, тому що вона відповідає російським наративам, які применшують звірства цієї війни», – наголосив Ніколенко, закликавши не плутати свободу вираження поглядів з толеруванням пропаганди.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Україна як ніхто розуміє, що таке демократичні цінності, тому що ми зараз захищаємо їх ціною своїх життів. Але ми проти будь-яких маніпуляцій, якими виправдовують обрання цього проєкту. Для Міжнародного кінофестивалю Торонто ще не пізно зробити правильне рішення і скасувати заплановані покази цієї стрічки», – наголосив генеральний консул.

Нагадаємо, фільм «Росіяни на війні» вже показали 5 вересня на Міжнародному Венеційському кінофестивалі. Режисерка заявила, що провела сім місяців з російським батальйоном, що воює в Україні, і для неї було шоком побачити, що це «абсолютно звичайні хлопці з сім’ями, з почуттям гумору».

Під тиском українських дипломатів й громади канадська компанія TVO, яка фінансувала створення стрічки, відмовилася від її підтримки.

Проте Міжнародний кінофестиваль у Торонто вирішив не скасовувати покази російської пропагандистської кінострічки «Росіяни на війні».
Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version