Політика

Кого не зачепила заморозка спецпенсій

Незважаючи на те, що спецпенсії заморозили ще влітку, депутати, судді та колишні міністри їх отримують. Суми доходять до 16 тис. в місяць.

В Мінсоцполітики пояснюють це тим, що закон зворотної сили не має, і хто вже собі нарахував виплати, той гарантовано забезпечений.

У кого найбільші пенсії

Найбільше спецдопомога по старості зараз у колишніх суддів – ​16 тис. грн. А саме меньші – ​у колишніх працівників МВС і військових, всього 2,5 тисячі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наприклад, екс-президент і екс-депутат Леонід Кравчук сказав, що отримує приблизно 14 тис. грн. пенсії. «Я не знаю, яка точна сума моєї пенсії, але мені на банківську карту щомісяця нараховують близько 14 000 гривень», – ​каже Кравчук. На життя, говорить Леонід Макарович, йому вистачає.

«У мене дружина отримує пенсію – ​вона працювала доцентом Київського національного університету. Син, його дружина, онуки теж працюють, так що у мене немає проблем з задоволенням своїх потреб. Ну, у мене є і деякі накопичення», – ​лукавить Кравчук.

Також не скаржиться на життя і колишній депутат Борис Беспалий. Правда, точну цифру свого депутатської допомоги назвати не захотів. «Мені вже не 17 років, тому є якісь заощадження, також є інші члени сім’ї», – ​сказав він.

Колишній зам Генпрокурора Микола Баганець поскаржився, що пенсії йому не вистачає, хоча суму, знову ж, називати не захотів. «Доводиться ще й працювати. Враховуючи, що я оновив свою ліцензію адвоката, з мене вираховують податок, яким обклали пенсії понад 2,5–3 тисяч гривень, і ще віднімають 15% як з працюючого пенсіонера. Окрім цього, ще плачу 1,5% військового збору», – ​сказав Баганець.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами колишнього глави регламентного комітету Ради – ​Дмитра Шлемка, зараз депутати, які оформляють пенсії, на великі суми можуть навіть не розраховувати: «Ті, хто оформив пенсії раніше, до 1 червня, нічого не втратять, закон зворотної сили не має. А от нові пенсіонери отримуватимуть не більше 7–8 тисяч».

Як нараховують пенсії держслужбовцям

Як тепер будуть нараховуватися пенсії іншим держслужбовцям? «Береться середня зарплата за певний період, і, виходячи з неї, вам нараховують від 55 до 75%. У кожному випадку цю суму рахують окремо», – ​говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Для прикладу: якщо прокурор в середньому отримує 6 000 гривень, то пенсія його може бути від 3 до 4,5 тисячі гривень. Спецпенсії нараховували в розмірі 100% від зарплати плюс коефіцієнт. Тому виходили великі суми.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: Facenews

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version