Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Куди не глянь, довкола закупівлі антиковідної вакцини, довкола Богатирьова?..

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов наполіг на тому, щоб ДП “Медзакупівлі” уклало угоду на закупівлю вакцини від коронавірусу з компанією «Лекхім», пряме відношення до якої буцімто має Лариса Богатирьова, глава МОЗу часів Януковича та секретар РНБО за Ющенка...

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що МОЗ обрало компанію «Лекхім» посередником для закупівлі вакцини від Covid-19, бо це була вимога компанії-виробника. Йдеться про вакцину китайської компанії Sinovac Biotech. Україна домовилася про її закупівлю 30 грудня, однак кошти за вакцину отримає компанія «Лекхім», яка є представником компанії Sinovac Biotech в Україні.

Після того, як стало відомо про те, що МОЗ закупить китайську вакцину від коронавірусу в компанії «Лекхім», організація «Пацієнти України» заявила, що державне підприємство «Медичні закупівлі України» надіслало до міністерства документи щодо укладання угод з кількома компаніями, але МОЗ обрало лише «Лекхім».

Як наголосили «Пацієнти України», власником «Лекхіму» є Валерій Печаєв – соратник Раїси Богатирьової, яка працювала міністром охорони здоров’я за президентства Віктора Януковича. Препарати цього заводу за часів Богатирьової перемагали у мільйонних тендерах, заявили активісти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На пресконференції голова наглядової ради групи компаній “Лекхім”, член колегії МОЗ Валерій Печаєв, заперечив твердження організації «Пацієнти України»:

Раїса Максимівна Богатирьова працювала з 2012 по 2014 рік міністром. Нам інкримінують, що ми при ній вигравали багатомільйонні тендери. В чому полягає тут фейк не тільки для “Лекхіму”, а й для мене особисто. Вони дискредитують цим і Степанова (міністра охорони здоров’я — ред.), що нібито мав досвід із Богатирьовою, і зараз якісь ліві, праві шляхи, досвід корупції… З 2012 по 2014 рік, коли була Раїса Василівна, “Лекхім” не виграв жодного тендеру”, – запевнив Печаєв.

А міністр Степанов у свою чергу заявив, що «негативний фон» довкола цього підприємства його «не бентежить».

Нагадаємо, Україна домовилася закупити понад 9 млн доз китайської вакцини Sinovac Biotech. Вартість однієї дози – 504 грн, але для населення вакцинація буде безкоштовною.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Раніше, Харківське акціонерне товариство Біолік, до якого теж буцімто має відношення Лариса Богатирьова, підтвердило, що 31 грудня подало до Міністерства охорони здоров’я заяву на реєстрацію російської вакцини від коронавірусу.

Заяву опубліковано на сайті компанії. “Біолік” також опублікувала відповідний документ, з яким вона звернулась до українського МОЗ. Заявку направили ще 31 грудня.

У зв’язку з численними запитами адміністрація АТ Біолік повідомляє, що 31.12.2020 р. на адресу МОЗ України нами дійсно була відправлена заява про державну реєстрацію лікарського засобу – вакцини Гам-КОВІД-Вак, комбінована векторна вакцина для профілактики короновірусної інфекції, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, виробництва ФДБУ “НДЦЕМ ім. М.Ф. Гамалеї”, МЗ РФ“,
– йдеться у повідомленні компанії.

Від коментарів в компанії утримуються, опублікували лише “заяву на реєстрацію лікарського засобу“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що відомо про домовленість “Біолік” з Росією:
Проросійський нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук напередодні уже заявляв, що харківська компанія “Біолік” просила МОЗ зареєструвати в Україні російську вакцину “Спутник V”, але тоді заяву спростували.

Втім така заява не є несподіванкою, ще на початку грудня глава Російського фонду прямих інвестицій Кирило Дмитрієв заявляв, що “Біолік” вже налагодив виробництво “Спутника V”. За його словами, виробничі потужності компанії відповідають усім вимогам стандарту GMP.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна не розглядає питання закупівлі російської “вакцини”.

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності