Полеміка

Квіташвілі: $38095 – рiчний хабар пересiчного лікаря

38 тис 95 дол.! Рівно стільки в середньому бере хабарів на рік український лікар, заявив грузинський «варяг» в уряді України міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

Якщо чесно, то він це сказав дещо закамуфльованіше. «Пациенты украинских больниц вынуждены ежегодно платить врачам 8–10 млрд. долларов», – ось ці його слова розтиражували днями майже всі українські ЗМІ.
Якщо просто жонглювати тими мільярдами, то вони виглядають «красиво». Але треба взяти калькулятор, і тоді слова міністра виглядають дещо інакше: у країні близько 210 тис. лікарів, хоча у цій царині статистика дуже інертна.
Ділимо 8 млрд. дол. на 210 тис. лікарів і отримуємо 38 тис. 95 дол. Це середній хабарницький дохід на один лікарський халат.

Якщо припустити, що у сільських лікарнях зубожілі аграрії засовують у кишені «послідовникам Гіпократа» дещо менше доларів, то логічно припустити, що у великих містах всякі там професори та доктори наук є мультимільйонерами.
Як і медсестри, які, певно, «колядують» на рік до 2 млрд. дол, проте про це вже Квіташвілі чомусь не згадав.
Міністр охорони здоров’я давно вже славиться звичкою піаритися. ЗМІ не раз видавалося, що він бере цифри зі стелі, але роблячи ось цю заяву, мабуть, ліва півкуля головного мозку Квіташвілі явно вступила в когнітивний дисонанс з правою, а фантазія міністра – з його логікою.

Яких реформ варто чекати від міністра, який заявляє відверту дурню?! Можливо, це усе аромат запашних трав кавказької кухні на нього так впливає?..

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А реформи будуть ось такими: тепер за лікування в Україні доведеться офіційно платити. На медичні послуги введуть фіксовану ціну.

«Ми будемо давати свободу, автономію лікарням, тобто у них буде можливість легалізувати всі свої доходи, які у них існують і щоб вони вкладалися в розвиток системи – це дуже важливо», – запевнив Квіташвілі.
***
Подібне щось як з Квіташвілі, відбулося, певно, і в голові екс-глави НБУ Стельмаха, який знайшов під матрацами українців $ 120 млрд. А, може, він помилився і мав на увазі себе, членів уряду та депутатів? Принаймні про це він заявив минулого тижня в ході парламентських слухань:

«Щодо курсу. У курсі не винен Національний банк. І Мінфін, і Національний банк – у нас близько 280 млрд. грн. Це готівка, яка знаходяться у нас в кишенях, – це національна валюта. За експертними оцінками, у нас 100–120 млрд. дол. теж десь під матрацами», – сказав Стельмах.

За його словами, Кабмін і НБУ повинні вирішити як можна було б мобілізувати ці кошти для поповнення валютних резервів. Як варіант, це може бути випуск сертифікатів або облігацій…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підготував Іван Луйко

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version