Економіка

Lifecell оштрафували за заявою “Київстар” за неправдиву рекламу

Антимонопольний комітет України (АМКУ) 15 грудня оштрафував оператора телекомунікацій lifecell на 10 млн 467 тисяч гривень за нібито поширення неправдивої інформації у своїй рекламі.

В Антимонопольному комітеті вважають, що lifecell порушив статтю 151 закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Мовляв, компанія поширювала неправдиву та неточну інформації щодо лідерства у наданні певних послуг.

Комітет розглядав справу за заявою конкурента lifecell — компанії «Київстар». Оператор телекомунікацій поскаржився на недобросовісну рекламу конкурента.

АМКУ проаналізував дані й дійшов висновку, що поширення неправдивої інформації могло надати компанії lifecell неправомірні переваги. Це, мовляв, могло поставити компанію у більш вигідне становище в порівнянні з конкурентами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Комітеті наголошують, що впродовж 2018 -2021 років неодноразово надавали компанії lifecell обов’язкові для розгляду рекомендації стосовно усунення порушень у рекламі.

Антимонопольний комітет встановив, що в різні періоди у своїй рекламі lifecell поширював неправдиві твердження. Зокрема, таке: «Приєднуйтеся до лідера нового покоління Інтернету! Краще покриття 4,5G».

В АМКУ стверджують, що lifecell обґрунтовував це твердження наявністю лідерства у кількості спектру в діапазонах 2600 МГц та 1800 МГц в перерахунку на одного абонента.

«Водночас про якості лідера четвертого покоління інтернету свідчить не лише цей параметр, а низка: щільність розміщення базових станцій, місткість радіомережі, її оптимальні налаштування, кількість абонентів та їхня активність тощо», — переконані в Комітеті.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також у рекламі lifecell звучало те, що компанія — «№ 1 в роумінгу для інтернету». Це твердження стосувалося порівняння вартості своїх базових тарифів з тарифами конкурентів. Водночас, як вказують в АМКУ, не враховувалося наповнення базових пакетів (наприклад, конкуренти пропонували додаткові послуги безлімітного меседжингу, а lifecell — ні).

Третє твердження: «# 1 для смартфонів». У lifecell пояснили це визначеним на основі опитування відсотком проникнення смартфонів у власній мережі мобільного оператора.

«Водночас пересічний споживач, який не є спеціалістом у телекомунікаціях, може не зрозуміти це роз’яснення та сприймати його як твердження про лідерство у якості надання послуг у порівнянні з конкурентами», — вважають в АМКУ.

Раніше в АМКУ повідомили про проведення розслідування дій українських операторів мобільного зв’язку через скорочення терміну дії тарифних планів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version