Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

МЕДИКИ-ДОБРОВОЛЬЦІ звинувачують МОЗ, – питання до “соросят”?

Заступницю Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марію Карчевич медики-добровольці звинуватили у зриві постачання новітніх японських комплексів телемедицини на 60 мільйонів доларів.

Про це написав  на своїй сторінці у Facebook Тарас Лютий — медик, доброволець медичного батальйону «Госпітальєри».


«В медицині також є свої game changers, які нам так само готові передавати наші партнери. Надсучасні технології, які здатні без перебільшення зробити справжню революції у справі збереження життів наших бійців. Є у мене побратим – Сашко Соколенко. Познайомився з ним, тоді ще свіжоспеченим, хірургом, у Лисичанську в травні 2022. Він очолював хірургічну групу на стабілізаційному пункті… Після 6 місяців  безперервної боротьби зі скальпелем в руках Сашко отримав запрошення від провідної японської хірургічної лікарні. – Він подав заяву на програму по обміну задовго до початку великого вторгнення, і таки отримав можливість пройти стажування у Токіо. Ми підтримували із Сашком зв’язок, він ділився своїми враженнями від чудес новітніх медичних технологій, з якими він зіштовхнувся в Токіо. – Медичне обладнання: портативні рентгени, апарати УЗД, апарати для виконання аналізів крові, які за допомогою програмного забезпечення поєднують всі медичні дані і дозволяють віддалено ставити діагноз чи визначати тактику лікування, і завдяки цьому хворих і поранених можна ефективно обстежувати на стабіку, чи у мобільному госпіталі по дорозі, чи то навіть із передової. Як сказав Сашко, японці готові надати нам такі діагностичні міні-лабораторії безкоштовно – уряд Японії виділив на цей проект 60 мільйонів (!!!) доларів + ще 7 мільйонів з приватних фондів», – написав Лютий.

Далі він зазначив, що почався довгий процес, який нічим не закінчився.

«Через майже 4 місяці після нашої першої розмови почув від нього: Кіна не буде… Наш МОЗ запоров проект… Японці відкликають ті 60 мільйонів, бо наш МОЗ попропускав усі можливі дедлайни, і взагалі прямо заявив, що в них зараз інші пріоритети – не до цього проекту. Слово за словом, я дізнався від Сашка, що за всім цим епічним «менеджментом міжнародних проектів підтримки» у МОЗі стоїть керівниця якогось департаменту на ім’я Марія Карчевич. Яка на власний розсуд визначила, що цей проект не є пріоритетним, і фактично свідомо привела до його зриву», – додав доброволець.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Коментар МОЗ:

Марія Карчевич відповіла на звинувачення, зізнавшись, що э обмеження із залученням японських коштів.

«Уряд Японії виділив підтримку для України (не на конкретний проект, а саме для України та підтримки різних галузей). Оскільки це бюджетні кошти, то в них є обмеження щодо їх скерування. Це не може бути військовий сектор і обладнання туди не могло передаватись. Мені прикро, що була подана некоректна інформація. Ці кошти розподілятимуться через дві інституції – японське агентство JICA та ООНівську структуру UNIDO, у т.ч. на конкурсній основі. Кошти від України ніхто не забирав. Якщо потрібна більш детальна інформація, будь ласка, запитуйте. Те ж саме пояснення за потреби ви можете отримати в Посольства Японії, яке є офіційним представництвом їхньої держави в нашій країні», – прокоментувала під дописом Карчевич.

Міністерство охорони здоров’я України також надало коментар, але так і не давши конкретну відповідь, чи будуть передані військовим медкикам новітні японські комплекси телемедицини.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Інформація про те, що частина проєктів запропонованих Урядом Японії через небажання їх втілювати Україною, була скасована, не відповідає дійсності та викликає занепокоєння з обох сторін. Це неодноразово обговорювалась на особистих зустрічах Міністра охорони здоров’я України Viktor Liashko з Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Мацуда Кунінорі», – повідомили у коментарі МОЗ.

Нагадаємо, що вУкраїні Міноборони запроваджує єдину ефективну систему надання медичної допомоги пораненим на основі стандартів країн НАТО та бойового досвіду українських медиків

Також нагадаємо, що прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск незабаром прийме прем’єр-міністра Великої Британії і генсека НАТО Єнса Столтенберга, щоб обговорити захист повітряного простору країни.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності