Полеміка

Міністр – державна фігура. Ним не може бути іноземець

Минулого тижня кільком іноземцям було роздано міністерські портфелі, а Президент надав їм громадянство України. Це породило масу дискусій у суспільстві, а також серед політиків в Україні і закордоном.

Сучасна Словаччина – одна з найуспішніших країн «нової Європи». Досягти цього їй дозволили реформи, проведені на межі тисячоліть урядом Мікулаша Дзурінди.

Проте автором цих реформ вважається Іван Мікулаш, який працював у тому уряді міністром фінансів.

Він вважає, що ключ до успішних реформ – у швидкості їх ухвалення і готовності влади брати на себе політичну відповідальність, а не намагатися найти «у випадку чого» на кого її перекинути. В даному випадку такими можуть стати саме міністри іноземці. Тому на думку Мікулаша, Україна стала прикладом того, як не можна робити.
Однак зараз найкращий час, щоб все змінити, впевнений словацький політик.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З його слів Україні потрібен лідер, який візьме на себе завдання реалізації реформ і не лякатиметься відповідальності. І ним не обов’язково має бути прем’єр-міністр чи президент. Як показує досвід країн, які проводили реформи, зазвичай «лідер реформ» займає нижчу посаду, говорить Іван Мікулаш.

У Польщі і Чехії реформи здійснювали міністри фінансів. Аналогічна ситуація була і в Словаччині, реформи впроваджує тандем прем’єра Мікулаша Дзурінди і міністра фінансів – тоді цей пост займав саме пан Мікулаш.
Тому реформатором не повинен бути ані Порошенко, ані прем’єр-міністр – це має бути хтось третій.
Важливо лише, щоб він мав підтримку президента і прем’єра та був українцем!

Щодо запрошених на пости українських міністрів іноземців, словак гадає, що це, мабуть, хороша ідея, але не переконаний у цьому Такі люди, на його погляд, можуть бути радниками або консультантами, але міністр – це політична фігура.
Тому міністром має бути українець. Можливо, той, що тривалий час жив за кордоном, працював там, але обов’язково громадянин України, не тільки за новим паспортом.

Існують приклади, коли іноземці займають високі пости. Наприклад, главою центробанку Ізраїлю є американець. Однак це не політичний, а технічний пост. Тим більше, якщо ми говоримо про людину, яка повинна бути «лідером реформ». Опозиція категорично проти всіх його ініціатив, а головне – звичайним громадянам здаватиметься, що проведені ним реформи нав’язані їм ззовні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: Slovakia today

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version