Соціальні новини

На бюджет поступлять понад 76 тисяч бакалаврів

Майже 185 тисяч абітурієнтів цього року рекомендовані до зарахування на місця державного замовлення на всі освітньо-кваліфікаційні рівні. Про це, під час брифінгу, повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

Так, рекомендацію до зарахування на місце держбюджету на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр отримали 76 тисяч 664 абітурієнти, на магістра – 24 тисячі 189, на спеціаліста – 12 тисяч 546 та на молодшого спеціаліста — 71 тисяча 379 вступників.

За її словами, єдине, що відділяє цих вступників від навчання в вишах за бюджетні кошти – оригінали документів, які вступникам потрібно подати до приймальної комісії ВНЗ до 18.00 5 серпня.

«Для Міністерства освіти і науки найбільш цікавим було отримати реальні дані та побачити, яким чином спрацює модель, коли місця держзамовлення розприділяються в залежності від преференцій сильних абітурієнтів і зараз у нас вже є попередні результати», — розказала перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вона зауважила, що завдяки системі «місце йде за абітурієнтом» перевагу на вступ до вищих навчальних закладів отримали абітурієнти з вищими балами ЗНО, таким чином вдалося підняти загальний прохідний бал на навчання за бюджетні кошти.

У свою чергу, експерт Громадянської мережі «ОПОРА» Наталя Радиш підкреслила, що якщо аналізувати результати вступної кампанії, можна сказати, що є позитивні зрушення в плані рівного доступу до вищої освіти.

«Перш за все треба відмітити, що цьогоріч було скасовано позаконкурсний вступ і цільові направлення. Якщо ви пам’ятаєте 25 % місць держзамовлення минулими роками віддавалися для позаконкурсного вступу. Що стосується «цільовиків» – це могло бути 75% від держзамовлення. В результаті, ті вступники, що мали досить хороший бал, мали значно менший шанс вступити й отримати бюджетне місце», – підкреслила експерт Громадянської мережі «ОПОРА».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version