Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Неадекватний менеджмент в міській медицині Івано-Франківська призвів до масового скорочення медиків

Розповім вам історію не нову для України, але унікальну, бо трапилася вона в Івано-Франківську. Як тільки всі регіони України потрапили до “зеленої” зони епідемічної небезпеки, у КНП “ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИДИЧНОЇ І КОНСУЛЬТАТИВНО-ДІАГНОСТИЧНОЇ ДОПОМОГИ” Івано-Франківської міської ради вирішили скоротити 200 медичних працівників.


Під скорочення потрапив персонал, що обслуговує вторинну ланку медицини цього закладу: кардіологи, неврологи, гастроентерологи, офтальмологи та інші лікарські спеціальності, а також медсестри та молодші медсестри, що обслуговували дану ланку.

Здивування викликало те, що досить немаленьке скорочення проводилося крадькома. Медиків по одному викликали у відділ кадрів, де вручали повідомлення про звільнення. У повідомленні йшлося про те, що звільняють медиків у зв’язку із скороченням згідно наказу №245 від 02.06.21. Але із самим наказом жодного працівника, який потрапив під скорочення, не ознайомили. Також досить іронічно, всім поголовно одночасно зі звільненням запропонували перевестися на посаду молодшої медичної сестри (санітарки), це при тому, що скорочують і молодших медсестер. Якою логікою керується керівництво даного КНП при скороченні?


Нет описания фото.


Та і якось не етично пропонувати лікарям вищої категорії, які пропрацювали в медицині по 20+ років зайняти посаду санітарки. Виходить, що поліклінікам Івано-Франківська не потрібно 200 кваліфікованих медичних працівників, їм конче необхідно мати 200 санітарок. Абсурд.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Далі цікавіше. За декілька днів ситуація набула розголосу в соціальній мережі Фейсбук і нею зацікавилися правозахисники в сфері охорони здоров’я з громадської організації “ОРДЕН МЕДИКО-ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ”. Правозахисники прокоментували ситуацію наступним чином:

“Порушень  ми не виявили. Скорочення відбувається відповідно до чинного трудового законодавства. Там юридично нібито зроблено все правильно. На 100 % ми зараз не можемо стверджувати, тому що не бачили наказу, яким скорочують цих лікарів. Нас цікавить саме мотиваційна частина, за яким принципом відбирали медичний персонал до скорочення. Чому саме ці люди, а не якісь інші. Як нам відомо, це скорочення відбувалося вибірково”.

Також в громадській організації пояснюють чому склалася така ситуація:

“Якщо на покриття місячної заробітної плати по вторинних спеціалістах мало би бути приблизно 5 мільйнів гривень, згідно з договорами, укладеними з НСЗУ, підприємство мало би отримувати 2,3 мільйона гривень. Наразі воно отримує 1 мільйон 800 тисяч. Тобто цього тотально не вистачає. Місто мало би взяти на себе функцію дофінансовувати дане комунальне підприємство. Адже як тільки буде прийнято відповідне рішення міською радою, це можна буде зробити, хоч і не увійде в рамки медичної реформи. Законодавчо такий “фінт” місцевого самоврядування не заборонений”.

Представникам Ордену вдалося зв’язатися із представниками інціативної групи лікарів, які вирішили об’єднати навколо себе всіх незадоволених “скороченців”.

Вдалося з’ясувати, що медичні працівники вже звернулися із скаргами на директорку КНП “ЦПМКДД” Савчук Ольгу до міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нет описания фото.

Нет описания фото.


Скаргу свою пояснюють тим, що їм ніхто не пояснює причину скорочення, сама директорка ще від 1-го квітня 2020 року відмовляється зустрітися із ними, щоб обговорити плани роботи вторинної ланки, на вимогу їх не ознайомлюють із наказом №245 від 02.06.21. Також скаржаться на те, що дії директорки принижують їхню людську гідність.


Нет описания фото.


Дивним також залишається той факт, що не так давно міська влада Івано-Франківська пристрасно “зізнавалася в любові” до лікарів, піарилася на дріб’язковій допомозі медикам, вже навіть встигли борди по місту розвісити з поздоровленнями до дня медика, але дофінансувати свій же заклад охорони здоров’я вони неспроможні.


Нет описания фото.


Масовим звільненням всерйоз зацікавилися журналісти. Суспільне-Карпати навіть намагалися взяти коментар з цього приводу у директорки Ольги Савчук, але вже два дні поспіль керівниця не відповідає на телефонні дзвінки. Також не завершилась успіхом спроба отримати тими ж таки журналістами коментар від міського голови Руслана Марцінківа, але очільник міста “дав задню”, відмовившись коментувати цю ситуацію. Але ввечері того ж дня він передумав і у прямому ефірі на Фейсбуці таки прокоментував дивитися з 10 хв 39 секунди за посиланням.


 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Проаналізувавши все, що сказав Руслан Романович з цього приводу, можемо зробити висновок, що і його заступник з питань охорони здоров’я, і начальниця управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради, і директорка КНП “ЦПМКДД” або дегенерати, або ж набрехали міському голові, коли пояснювали причини звільнення людей.

Адже хтось ясно вклав мерові у вуха інформацію про те, що людей звільняють, бо НСЗУ не фінансує в повній мірі “вторинку”, а не фінансує, бо “вторинка” нічого не робила, не боролася за пацієнта. Але розказавши це, ніхто із функціонерів медицини містечкового розливу не пояснив міському голові, що НСЗУ робить нарахування, опираючись на дані попереднього року. А так, як “вторинка” нашого КНП “ЦПМКДД” не має своєї окремої амбулаторної бази, то під час карантину не могла в повній мірі приймати пацієнтів у приміщеннях поліклініки. Адже приорітетними в обслуговуванні були ковідні хворі, а їх в Івано-Франківську було чимало.



До того ж, якщо ж звернутися до офіційних документів від НСЗУ, то можна побачити, що однією і найголовнішою в нашому випадку з підстав для надання послуги “вториною” є направлення лікаря з надання первинної медичної допомоги, якого обрано за декларацією про вибір лікаря. І тут вже знову питання до директорки КНП. Ольго Василівно, чому ваші сімейні лікарі не направляють своїх пацієнтів до ваших же лікарів “вторинки”? В чому проблема?

Та й вийшло так, що міська влада може допомагати багатьом, хто так чи інакше постраждав від коронавірусу, тільки не медикам, які в наслідок череди безглуздих об’єднань 6-ти поліклінік міста в одне КНП та бездарне управління медициною в місті, сьогодні змушені залишитися без роботи, пройшовши через приниження керівництва.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності