Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Новини ДПІ

Зі своїх доходів івано-франківці 14,5 мільйонами гривень «поділилися» з армією

З доходів громадян обласного центру на зміцнення Українського війська перераховано 14,5 мільйона гривень. До кінця року очікується, що внесок івано-франківців в обороноздатність держави становитиме 18 мільйонів гривень.
Такий прогноз фахівців ДПІ у м Івано-Франківську ґрунтується на стабільному надходженні військового збору від платників податків протягом серпня – листопада цього року.
Водночас, ритмічні надходження цього нового податкового платежу є ознакою поінформованості платників про обов’язковість його сплати, – запевняють фахівці міської ДПІ.
Як відомо, запровадження військового збору не викликало особливих труднощів як з його адмініструванням в органах ДФС, так і в більшості бухгалтерів під час нарахування та сплати.
Нагадаємо, що з 3 серпня 2014 року набрав чинності Закон України від 31 липня 2014 року № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України», яким тимчасово до 1 січня 2015 року запроваджено військовий збір.

Івано-Франківські податківці «відкрили двері» майбутнім бізнесменам

В Центрі обслуговування платників Івано-Франківської ДПІ відбулась зустріч керівництва інспекції з громадянами, які перебувають на обліку в міському центрі зайнятості. Чимало серед них – вимушені переселенці із зони АТО. Усі вони виявили бажання започаткувати власну справу та відкрити бізнес в Івано-Франківську.
У вестибюлі інспекції гостей зустріла в.о.начальника інспекції ГУ Міндоходів в області Олександра Михайловська. Вона повідомила, що міські податківці радо приймуть на обслуговування нових платників податків та запевнила, що кожному з них буде приділена належна увага та надана необхідна допомога. Натомість посадовиця звернулась до майбутніх бізнесменів з проханням сумлінно декларувати свої доходи та сплачувати податки.
Гості мали змогу побачити, як обслуговуються платники в міській ДПІ та ознайомитись з роботою залів Центру. Екскурсію для них провела начальник інформаційно-комунікаційного відділу інспекції Галина Яремко. Вона розповіла майбутнім платникам податків про функціональне призначення кожного залу та який спектр послуг можна тут отримати. Зокрема, екскурсанти дізнались, де суб’єктам господарювання податківці надають адміністративні та інформаційні послуги, де можна подати звітність та поспілкуватись з фахівцями інспекції.
Відвідувачів Центру обслуговування платників приємно вразила увага міських податківців до новозареєстрованих платників податків. Вони переконались, що їм тут завжди нададуть кваліфіковану консультацію з питань адміністрування податків і зборів, а також допоможуть заповнити та подати звітність, зокрема в електронному вигляді.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Порядок розгляду скарг з питань нарахування та сплати єдиного внеску

Розгляд скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування проводиться відповідно до Порядку розгляду органами доходів і зборів скарг на вимоги про сплату недоїмки із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладання штрафу, затвердженого Наказом Міндоходів України від 09.09.2013 № 452.
Так, відповідно до Порядку, якщо скаржник вважає, що територіальний орган ДФС у районі, місті (крім міста Києва), районі у місті, об’єднаний чи спеціалізований, неправильно визначив суму недоїмки або прийняв рішення про накладення штрафу та нарахування пені, що суперечить законодавству про загальнообов’язкове державне соціальне страхування або виходить за межі його компетенції, встановленої законом, він має право оскаржити таке рішення у відповідному головному управлінні ДФС області, місті Києві.
Первинна скарга повинна бути подана протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання скаржником вимоги або рішення територіальних органів доходів і зборів про нарахування пені та накладення штрафу.
Строк, встановлений для подання первинної скарги, не вважається пропущеним, якщо до його закінчення скаргу та інші документи до неї передано на пошту.
Якщо територіальні органи надсилають скаржнику рішення про повне або часткове незадоволення його скарги, то він має право звернутися протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання відповіді, з повторною скаргою до ДФС України.
У свою чергу ДФС України приймає вмотивоване рішення та надсилає його платнику єдиного внеску протягом 30 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника поштою з повідомленням про вручення або надає йому під розписку.
Якщо протягом цього строку вмотивоване рішення платнику єдиного внеску не надсилається, то така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника.

Відкриття електронних рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ здійснюється без участі платників податку

Відкриття електронних рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ здійснюється без участі платників податку, тобто їм не потрібно відвідувати Казначейство з метою відкриття такого рахунка. Для кожного платника податку відкривається один електронний рахунок.
Відкриття та обслуговування електронних рахунків Казначейством здійснюється на безоплатній основі. Інформація про рух коштів на електронних рахунках платникам податку надаватиметься ДФС за відповідним запитом платника на безоплатній основі без обмеження кількості запитів та у часі.
Згідно з порядком відкриття рахунків, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 “Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість”, зокрема відповідно до пункту 5 електронні рахунки відкриваються Казначейством платникам ПДВ автоматично на підставі реєстру платників податку, який ДФС після присвоєння особі індивідуального податкового номера платника ПДВ надсилає Казначейству.
Казначейство надсилає ДФС повідомлення про відкриття електронного рахунка платника ПДВ не пізніше наступного робочого дня з дня його відкриття, а ДФС після надходження такого повідомлення інформує кожного платника ПДВ про реквізити його електронного рахунка (пункт 6 Порядку № 569).
На такі електронні рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ платники податку самостійно зараховують кошти з власного поточного рахунку платника, відкритого в банківських установах, в сумах:
– необхідних для збільшення розміру суми, що обчислюється відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 Кодексу та надає право для реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування;
– недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з цього податку.
Поповнення електронного рахунка платника ПДВ за рахунок інших джерел, наприклад, з поточних рахунків інших осіб, не передбачено.
Кошти з електронного рахунка платника ПДВ перераховуються Казначейством в автоматичному режимі виключно до бюджету та/або на рахунок, відкритий у банку та/або органі Казначейства сільськогосподарськими підприємствами – суб’єктами спеціального режиму оподаткування, визначений статтею 209 Кодексу, для акумулювання сум податку, що нараховуються на вартість поставлених ними сільськогосподарських товарів (послуг), у порядку, передбаченому статтею 209 Кодексу. Таке перерахування коштів здійснюється на підставі реєстрів платників ПДВ, який автоматично формується ДФС та надсилається Казначейству.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Роз’яснення платникам податків, які отримують ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями

Відповідно до Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” від 19 грудня 1995 року N 481/95-BP (далі – Закон №481) платники податків для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями повинні надавати довідку про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій) (далі РРО-КОРО), що знаходяться у місці торгівлі.
Згідно ст. 15 Закону №481 ліцензія видається за заявою суб’єкта господарювання. Для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додається довідка органу доходів і зборів про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), що знаходяться у місці торгівлі.
У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додатково зазначаються перелік електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також адреса місця торгівлі.
У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єктом господарювання зазначається адреса місця торгівлі і вказуються перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі.
Таким чином платник податків, згідно Закону №481 вимушений отримувати довідку про реєстрацію РРО та КОРО в ДПІ за місцем реєстрації, як платника податків для надання до ДПІ за місцем отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.
З метою усунення викладеної колізії та дерегуляції процедури видачі ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, ДФС України доводить до відома платників податків що ДПІ за місцем отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями надана можливість підтвердження факту реєстрації РРО та КОРО, що знаходяться у місці провадження суб’єктом господарювання торговельної діяльності, засобами Інформаційної системи ДФС України без отримання в ДПІ за місцем реєстрації, як платника податків, довідки про реєстрацію РРО та КОРО.

В якому випадку зупиняється нарахування пені за порушення розрахунків у сфері ЗЕД

Відповідно до ст. 4 Закону України від 23 вересня 1994 року №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» із змінами та доповненнями порушення резидентами, крім суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції на період її проведення, строків, передбачених ст. 1 і 2 цього Закону або встановлених Національним банком України відповідно до Закону, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості.
Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару).
У разі прийняття до розгляду судом, Міжнародним комерційним арбітражним судом чи Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом строків, передбачених експортно-імпортними контрактами, строки, передбачені ст. 1 і 2 Закону або встановлені Національним банком України, зупиняються і пеня за їх порушення в цей період не сплачується.
У разі прийняття судом рішення про відмову в позові повністю або частково або припинення (закриття) провадження у справі чи залишення позову без розгляду строки, передбачені Законом або встановлені Національним банком України відповідно, поновлюються і пеня за їх порушення сплачується за кожний день прострочення, включаючи період, на який ці строки було зупинено.
У разі прийняття судом рішення про задоволення позову пеня за порушення строків, передбачених ст. 1 і 2 Закону або встановлених Національним банком України, не сплачується з дати прийняття позову до розгляду судом.
Контролюючі органи вправі за наслідками документальних перевірок безпосередньо стягувати з резидентів пеню, передбачену ст. 4 вказаного Закону.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У заяві про застосування спрощеної системи зазначається всі місця провадження господарської діяльності

Якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку має декілька місць здійснення господарської діяльності, то відповідно у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування такий платник зазначає всі місця провадження господарської діяльності.
У разі здійснення платниками єдиного податку першої та другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку.
Перелік обов’язкових відомостей, які зазначаються у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, визначений пп. 298.3 ст. 298 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Проведення річного перерахунку податку на доходи

ДПІ у м.Івано-Франківську ГУ Міндоходів у Івано-Франківській області нагадуює про проведення річного перерахунку податку на доходи фізичних осіб. Перерахунок сум доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги здійснюється:
1) за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;
2) під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку;
3) під час проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з роботодавцем.
Річний перерахунок ПДФО за 2014 рік слід провести при нарахуванні заробітної плати за грудень 2014 року.
Процедура річного перерахунку полягає в уточненні правильності нарахування й сплати ПДФО та дає змогу виправити помилки, допущені при його утриманні, а також перевірити правильність документального оформлення відповідних підстав для застосування податкової соціальної пільги.
Якщо при проведенні перерахунку була виявлена недоплата ПДФО, то сума такої недоплати утримується роботодавцем за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу працівника за відповідний місяць після його оподаткування, а в разі недостатності суми такого доходу – за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців до повного погашення суми такої недоплати.
Основні правила проведення річного перерахунку ПДФО встановлені п.169.4 ст. 169 Податкового кодексу України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З 1 січня 2015 року змінюється порядок звітування про використання РРО

З 1 січня 2015 року відповідно до абзаців другого та третього пункту 7 статті 3 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зміниться звітування про використання реєстраторів розрахункових операцій.
З вказаного терміну набуває чинності вимога, відповідно до якої до Системи зберігання та збору даних РРО Державної фіскальної служби України всі електронні контрольно-касові апарати будуть зобов’язані відправляти копії не лише кожного Z-звіту, а також кожного виданого фіскального чека.
При цьому Законом передбачено, що з 1 січня 2015 року дозволяється реєстрація лише тих РРО, що створюють контрольну стрічку в електронній формі та електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), реєстраторів розрахункових операцій з купівлі продажу іноземної валюти.
Шановні платники, для того, щоб правильно обрати реєстратор розрахункових операцій, який дозволений до використання, слід керуватися Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій (затверджений наказом ДФС України від 11.12.2014 року №362), який містить 116 моделей РРО.

Перевіряйте стан розрахунків з бюджетом через „Електронний кабінет платника податків”

Завдяки сервісу „Електронний кабінет платника податків” платники податків отримали змогу використовувати низку он-лайн послуг через безконтактний спосіб їх взаємодії з органами Державної фіскальної служби (ДФС) з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.
Електронний кабінет є захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом, працювати в якому можна без використання спеціально встановленого клієнтського застосування.
За допомогою цього сервісу платник податків має змогу:
– підготувати, заповнити та надіслати податкову звітність в електронному вигляді;
– переглядати дані про стан розрахунків з бюджетом (картки особових рахунків).
Для роботи з кабінетом платника податків необхідно мати:
– комп’ютер з встановленою операційною системою Windows (версії від Windows XP SP3 до Windows 8), підключений до мережі Інтернет;
– електронні ключі, видані Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (АЦСК ІДД – http://acskidd.gov.ua/);
– бажано мати встановленим Microsoft .NET версії 4.0 або вище.
З інструкцією з експлуатації можна ознайомитися за адресою: kpp.minrd.gov.ua.
Облік розрахунків платника податків з бюджетом ведеться окремо за кожним податком, збором. Для цього з кожного податку або збору, належного платнику до сплати, в ДФС відкривається картка особового рахунку (КОР).
Компонент „Розрахунки з бюджетом” надає змогу платнику переглянути інформацію щодо стану його розрахунків з бюджетом з усіх відкритих КОР, зокрема інформацію про податковий борг, у розрізі податків, належних платнику до сплати, на задану дату та прогноз щодо платежів до кінця поточного року, не витрачаючи робочий час на відвідування органів фіскальної служби.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З 1 січня 2015 року посилюється контроль за переміщенням спирту

ДПІ у м.Івано-Франківську ГУ Міндоходів у Івано-Франківській області нагадує, що нові зміни до Податкового кодексу України, які внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо посилення контролю за обігом підакцизних товарів та уточнення окремих податкових норм» від 12.08.2014 р № 1638-VII, посилюють контроль за обігом спирту та процедурою документального оформлення операцій із ввезення/вивезення спирту і лікеро-горілчаних виробів на/з території акцизних складів.
Так, законом передбачено зміни ставки акцизного податку на спиртові дистиляти та спиртні напої (коди згідно з УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00):
59,96 грн за 1 літр 100% -го спирту – з 1 січня по 31 грудня 2015 року;
63,50 грн за 1 літр 100% -го спирту – з 1 січня по 31 грудня 2016 року;
з 1 січня 2017 застосовується ставка акцизного податку, визначена пп. 215.3.1 ПКУ (70,53 грн за 1 літр 100% -го спирту).
Ставка 56,42 грн за 1 л 100% -го спирту діє до 31 грудня 2014 року.
Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до Постанови КМУ від 19.11.2014 року № 627 «Деякі питання запровадження марок акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв та тютюнових виробів» з 1 січня 2015 вводяться марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв та тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва.
Розмір плати за одну марку акцизного податку для алкогольних напоїв знижено з 0,27 грн до 0,1926 грн, для тютюнових виробів – з 0,142 грн до 0,091 грн.

Порядок включення фізичної особи – благодійника до Реєстру волонтерів АТО

Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції затверджено наказом Міністерства фінансів України від 30.10.2014 року № 1089, згідно з яким для включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції фізична особа – благодійник подає до органу ДФС заяву за формою № 1-РВ (далі – заява) та наступні документи:
– оригінал та копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, або сторінки паспорта, до якої внесені дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, або сторінки паспорта, до якої внесена відмітка про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта;
– довідки (довідку) про відкриття/закриття рахунка фізичною особою за формою № 4-РВ, що призначений для здійснення благодійної діяльності (крім рахунків, що були закриті до 21 листопада 2013 року).
Крім того, благодійнику необхідно пред’явити паспортний документ, що посвідчує особу, а у разі подання документів поштою – надати його копію. Іноземці та особи без громадянства додатково пред’являють документ, що підтверджує законність перебування на території України.
Зазначені документи можуть бути подані особисто, поштою або через уповноважену особу (далі – представник) за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої нотаріально, на проведення відповідних дій (після пред’явлення повертається) та її копії.
Фізична особа – благодійник особисто подає документи до будь-якого органу ДФС, поштою або через представника документи подаються до органу ДФС за основним місцем обліку фізичної особи – благодійника.
У разі подання документів поштою підпис фізичної особи – благодійника на заяві та копія довідки про відкриття/закриття рахунка фізичною особою, що призначений для здійснення благодійної діяльності, мають бути завірені нотаріально.
Також у заяві зазначається дата початку здійснення діяльності як волонтера АТО, яка не може бути раніше 21 листопада 2013 року. Якщо рахунки, що призначені для здійснення благодійної діяльності, були відкриті на ім’я фізичної особи – благодійника після 21 листопада 2013 року, то дата початку здійснення діяльності як волонтера АТО не може бути раніше дати відкриття рахунка із найменшою датою.
Датою включення фізичної особи – благодійника до Реєстру є дата внесення відповідного запису до Реєстру.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Запроваджені нові критерії, які дають право на автоматичне відшкодування ПДВ

Починаючи з 1 січня 2015 року, діятиме новий Порядок визначення відповідності платника податку на додану вартість критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 року № 1128 (далі-Порядок).
Цим наказом передбачено, що відшкодування інвестору (оператору) за угодою про розподіл продукції здійснюється без застосування критеріїв на отримання автоматичного бюджетного відшкодування, зазначених у Порядку.
Для отримання права на автоматичне бюджетне відшкодування сум податку на додану вартість (далі – ПДВ) платник податку на додану вартість (далі – платник ПДВ) повинен відповідати одночасно критеріям, визначеним пунктом 200.19 статті 200 розділу V Кодексу.
З 01.01.2015 року платники ПДВ, що мають підстави для автоматичного відшкодування ПДВ повинні відповідати наступним вимогам:
– не перебувати у судових процедурах банкрутства відповідно до Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”;
– стосовно яких у реєстрі відсутні записи, щодо відсутності підтвердження відомостей, відсутності за місцезнаходженням (місцем проживання), прийняття рішень про виділ, припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, визнання повністю або частково недійсними установчих документів чи змін до установчих документів юридичної особи, припинення державної реєстрації юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця та стосовно таких осіб відсутні рішення або відомості, на підставі яких проводиться державна реєстрація припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця;
– платники податку мають необоротні активи, залишкова балансова вартість яких на звітну дату за даними податкового обліку перевищує у три рази суму ПДВ, заявлену до відшкодування;
– здійснюють операції, до яких застосовується нульова ставка (питома вага яких протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів (місяців) сукупно становить не менше 40 відсотків загального обсягу поставок (для платників ПДВ з квартальним звітним періодом – протягом попередніх чотирьох послідовних звітних періодів);
– здійснили інвестиції в необоротні активи у розмірах не менше ніж 3 мільйони гривень протягом останніх 12 календарних місяців;
– платники податку не мають податкового боргу;
– великий платник податків не декларував від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток за підсумками останнього звітного (податкового) року.
Визначення відповідності платника ПДВ зазначеним критеріям проводиться в автоматизованому режимі протягом 15 календарних днів після граничного терміну подачі звітності.
Письмове повідомлення про невідповідність платника ПДВ критеріям, визначеним у Кодексі, які дають право на автоматичне бюджетне відшкодування, територіальний орган Державної фіскальної служби надає платнику ПДВ шляхом надсилання/вручення протягом 17 календарних днів після граничного терміну подачі звітності.

Єдиний внесок не нараховується на вартість дитячих новорічних подарунків

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», для роботодавців базою для нарахування єдиного внеску є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом про оплату праці, та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
Постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 року №1170 затверджено Перелік, яким визначено види виплат, на які не нараховується єдиний внесок. Відповідно до цього Переліку вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників не є базою для нарахування єдиного внеску.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підприємства, які знаходяться на території України, податок на прибуток сплачують на консолідованій основі

Платники податку на прибуток із місцезнаходженням на території вільної економічної зони “Крим”, які мають відокремлені підрозділи на іншій території України, не можуть сплачувати податок на прибуток підприємств на консолідованій основі. Такі відокремлені підрозділи із місцезнаходженням на іншій території України сплату податку на прибуток здійснюють самостійно як окремі платники цього податку на такій іншій території України.
Платники податку на прибуток підприємств з місцем розташування на іншій території України, які мають відокремлені підрозділи на території вільної економічної зони “Крим”, та прийняли рішення про сплату консолідованого податку на прибуток, провадять сплату такого податку консолідовано за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням відокремлених підрозділів з місцем розташування на іншій території України.
При цьому при розрахунку показників консолідованої податкової декларації з податку на прибуток не враховуються доходи/витрати відокремлених підрозділів, які розташовані на території вільної економічної зони “Крим”, за період тимчасової окупації.

Коли суб’єкт господарювання стає платником збору за спеціальне використання води?

Якщо суб’єкт господарювання використовує воду із артезіанської свердловини, що знаходиться за неосновним місцем обліку такої особи, виключно для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб населення, у тому числі виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, то він не є платником збору за спеціальне використання води.
А коли суб’єкт господарювання використовує воду із такої свердловини не лише для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб населення, а і на інші потреби, то за всі обсяги використаної води він повинен подавати декларації збору і вносити збір до бюджету за місцем знаходження свердловини.
Нагадуємо, платниками збору є водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.
Об’єктом оподаткування збором є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання (пункт 324.1 статті 324 Податкового кодексу України (далі – Кодекс)).
Збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів.
Якщо до складу водокористувача входять структурні підрозділи, які не мають банківських рахунків, не ведуть окремого бухгалтерського обліку своєї діяльності, не складають окремого балансу, то декларації збору подаються і збір вноситься водокористувачем, до складу якого входять такі структурні підрозділи, за місцем знаходження водних об’єктів та за ставками збору, встановленими для цих водних об’єктів (пункт 328.6 статті 328 Кодексу).
Відповідно до пункту 323.2 статті 323 Кодексу не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та платників єдиного податку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Реквізити платіжних документів заповняємо правильно

Головне управління ДФС у Чернівецькій області нагадує, що порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів затверджено Наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.10.2013 за №609.
Звертаємо увагу що важливим у заповненні платіжних документів на переказ коштів у разі сплати бюджетних платежів є заповнення поля „Призначення платежу”, а саме – у полі №3 де вказується один з реквізитів:
код ЄДРПОУ платника податку (у разі здійснення юридичною особою сплати за відокремлений підрозділ друкується код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, за який здійснюється така сплата);
реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізособи або серія та номер паспорта громадянина України (у разі відмови від реєстраційного номера);
реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється Міндоходів.
При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками. Тож будь-який пробіл (наприклад, між “;” та “ЄСВ”) може трактуватися як заповнення з порушенням (п. 8 Порядку). В такому разі документ на переказ приймається до виконання, але при цьому гроші автоматично зараховуються в якості сплати податків, зборів, єдиного внеску (код 101), незалежно від коду, зазначеного в платіжці.
Наприклад, при сплаті підприємством (код ЄДРПОУ 20120559) грошового зобов’язання з єдиного внеску за вересень 2014 року в згаданому полі треба зазначити:
*;101;20120559;ЄСВ за вересень 2014 р.;;;

Основні правила роботи системи електронного адміністрування ПДВ

Доводимо до уваги платників податку на додану вартість, що у зв’язку із змінами, внесеними до Податкового кодексу України Законом України від 31 липня 2014 року № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України», відповідно до яких з 01.01.2015 року запроваджується система електронного адміністрування ПДВ, інформуємо про основні правила роботи цієї системи.
Основні принципи функціонування системи електронного адміністрування ПДВ передбачені ст. 200¹ Податкового кодексу України та затверджені листом ДФС України від 10.12.2014 року № 14618/7/99-99-19-03-01-17 «Про податок на додану вартість».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підготовлено інформаційно-комунікаційним відділом ДПІ у м. Івано-Франківську  ГУ ДФС в області

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності