Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Новий, британський, штам Covid – самий небезпечний ?!

Жорсткий локдаун, величезні черги в аеропортах Лондона, скасування різдвяних послаблень карантину. Заборона на авіасполучення… Інформація про новий штам коронавірусу неабияк перелякала як жителів Великої Британії, так і інших країн Європи.

У Великій Британії виявлено новий штам вірусу Covid-19. Напередодні про це повідомила Всесвітня організація охорони здоров’я. І підтвердив прем’єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон.

Ми в тісному контакті з чиновниками Великої Британії про новий варіант вірусу Covid-19. Вони продовжуватимуть ділитися інформацією та результатами свого аналізу та поточних досліджень. Ми будемо інформувати держави-члени і громадськість у міру того, як дізнаємося більше про характеристики цього варіанту вірусу і будь-які наслідки“, – сказано в повідомленні ВООЗ.

За словами Бориса Джонсона, враховуючи попередні дані та потенційний ризик, який становить новий штам Covid-19, британці не зможуть відсвяткувати Різдво, як планували.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ми жертвуємо нашим шансом побачити близьких у це Різдво, щоб у нас було більше шансів захистити їхні життя, щоб ми могли побачити їх на майбутніх Різдвах“,- заявив прем’єр.

Лондон і південно-східна Англія, де досі був чинним званий “третій рівень” карантину, переходять до “четвертого рівня”.

Це означає: обмеження на вихід із дому, крім важливих причин, закриття всіх “другорядних” магазинів, розважальних установ, перукарень тощо. Послаблення на Різдво було скасовано. За умовами “четвертого рівня” карантину зустрічі з близькими та друзями на Різдво буде заборонено. На вулиці можна буде зустрічатися не більше ніж з однією людиною.

В іншій частині країни зустрічі компаній дозволять лише на Різдво. Тобто 25 грудня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після заяв Джонсона з приводу нового штаму і запровадження локдауну в аеропортах Лондона утворилися ось такі черги:


Жителі столиці поквапилися залишити місто до початку локдауну “четвертого рівня”.

Тепер докладніше про сам штам. Те, що відомо наразі.

Борис Джонсон заявив, що новий штам може бути на 70% заразнішим, і саме з цієї причини на 0,4 може вирости Індекс репродукції, що показує, чи збільшується кількість заражень або зменшується.

Як уточнює BBC, про ці 70% раніше розповідав доктор Ерік Фольц з Імперського коледжу Лондона. Зокрема, під час виступу він сказав:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Поки ще занадто рано робити висновки… але з того, що ми вже бачимо, він розповсюджується дуже швидко, набагато швидше, тож важливо продовжувати спостерігати за ним.

А втім, варто уточнити, що конкретна цифра з приводу заразності нового штаму поки не озвучувалася.

Поширення
Наразі штам виявляють по всій Великій Британії, за винятком Північної Ірландії. Також його вже виявили в Данії, Австралії, Італії та Нідерландах.

Цей штам більш смертельний?
Поки немає жодних свідчень, що підтверджують або спростовують це.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Уже розроблені вакцини допоможуть проти нового штаму?
Судячи з усього, так.

BBC уточнює, що всі провідні вакцини викликають імунну відповідь організму на наявний спайк-білок коронавірусу. Вони налаштовують імунну систему на те, щоб вона атакувала різні складові вірусу, а це означає, що навіть попри те, що частина шипа мутувала, вакцини, як і раніше, будуть ефективними.

За словами міністра охорони здоров’я Німеччини Єнса Спана у коментарі ZDF, консультації з європейськими країнами та Інститутом Роберта Коха дозволили дійти висновку, що мутація “не впливає на вакцинацію, і це було б дуже і дуже гарною новиною”.

Як реагують інші країни на “британський” штам Covid-19?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Авіасполучення з Великою Британією тимчасово зупинили вже понад 20 країн світу.

Зокрема, заборону на польоти вже запровадили Нідерланди, Бельгія, Австрія, Франція, Італія, Латвія, Литва, Естонія, Болгарія, Швейцарія, Чехія, Швеція, Німеччина, Ірландія, Канада, а також Туреччина, Ізраїль, Іран, Саудівська Аравія, Сальвадор і Колумбія. До низки країн приєдналася і Польща.

Термін дії заборони перетину кордону різниться залежно від країни, варіюючись від 2 до 40 днів.

Крім того, країни-члени ЄС збирають екстрену нараду під керівництвом прем’єр-міністра Британії Бориса Джонсона, щоб вирішити, як діяти далі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Україна заборону на авіасполучення з Великою Британією поки не запровадила.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності