Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Олігархи прийшли у владу… Тепер офіційно…

Українська влада в спішному порядку міняють глав областей. Напередодні спікер Верховної ради Олександр Турчинов змінив керівництво 18 -ти з 24 регіонів України . Експерти звернули увагу на те , що губернаторами на сході стали олігархи. Чим відомі нові керівники регіонів і як вони прийшли у владу? Олексій Чесноков про нові кадрові призначення на Радіо «Вести FM»

Призначений губернатором Дніпропетровської області Ігор Коломойський – людина з подвійним громадянством . За деякими даними, у мільярдера є також підданство Ізраїлю, де, до речі , деякі ЗМІ називають його найбагатшою людиною. При цьому український закон забороняє мати два паспорти.

На землю обітовану новоспечений глава Дніпропетровської області втік ще в 2005 році у зв’язку з кримінальною справою по замовленому вбивству. Природно, конкурента. До речі, олігарх, за матеріалами ділових видань, в трійці найбагатших і у себе на батьківщині, хоча зараз живе зі своєю сім’єю переважно в Швейцарії.

Стан власника газет, заводів і пароплавів оцінюється від 2,5 до 4 мільярдів доларів. Ігор Коломойський також володар вельми великих медіаактивів, а любов’ю ЗМІ не користується. У 2011 році за масові звільнення журналістів без попередження він зайняв друге місце в рейтингу «ворогів преси»

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ім’я нового губернатора Донецької області Сергія Тарути добре відоме за межами України. У себе на батьківщині він також числиться в списках багатих і впливових. На сьогоднішній день експерти оцінюють стан голови ради директорів «Індустріального союзу Донбасу» і президента футбольного клубу «Металург» від 700 мільйонів до півтора мільярда доларів.
Раніше олігарх, як він сам не раз зазначав, йти у владу не збирався. Хоча свого часу йому пророкували навіть крісло глави кабінету міністрів. Підтримує політичні погляди Юлії Тимошенко, яка в свою чергу, будучи прем’єром, допомогла йому зробити не одну вигідну угоду.

Крім іншого, Сергій Тарута – відомий любитель трипільської культури і колекціонер скіфського золота. До речі, його ім’я згадують, коли говорять про смерть одного з відомих українських колекціонерів – засновника колекції «Платар» Сергія Платонове. За версією сайту «Україна кримінальна», помер колекціонер після жорсткої розмови з Сергієм Тарутою.
Після такої розстановки сил в регіональній владі український політолог і публіцист Юрій Городненко не задається питанням , хто фінансують Майдан.

«Це правління олігархів, які найняли бойовиків для реалізації своїх цілей. Для того, щоб придушити південний схід , придушити людей. Бо вони прекрасно знають: на південному сході – наймані працівники. І яка їх доля чекає, вже заявив Яценюк: в протягом року будуть скорочуватися соціальні виплати, урізатися , підвищуватися комунальні витрати, тобто відбувся відкритий олігархічний переворот за підтримки Заходу», – говорить Городненко.

Губернатором Житомирської області став адвокат Сидір Кізін, головою Волинської – партійний активіст «Батьківщини» Григорій Пустовіт, у Луганській – колишній керівник держслужби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських. Всі вони хоч далекі від звання олігарха, але , як вважає Юрій Городненко, до влади прийшли не без їхньої допомоги.
Як, наприклад, новий глава Вінницької області Анатолій Олійник. «Ця людина – креатура Петра Порошенка, ще одного олігарха, який очолював Майдан , одного з найбагатших людей. Він очолює корпорацію» Рошен «і при всіх урядах жив прекрасно. Зараз він раптом став опозиціонером, хоча був міністром у складі уряду Януковича», – пояснює політолог.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для деяких українських губернаторів це стало другим поверненням у владу. У свій час вони були позбавлені високих постів , по суті , за профнепридатність.

Так, наприклад, голова Харківської області Ігор Балута сів у крісло Михайла Добкіна, який раніше звільнив його зі своєї команди. А новий губернатор Київської області Володимир Шандра працював міністром промислової політики при Вікторі Ющенку, але , на думку політологів, зі своїми обов’язками справлявся погано.

«У результаті його діяльність призвела до обвалу промисловості в 2008 році. У нас на Україні в 2008 році було найбільше падіння промислового виробництва в усьому світі. Ось діяльність цієї людини : він виконував замовлення з руйнування української економіки, інакше це не назвеш», – зазначає український політолог і публіцист Городненко.

У всій цій ситуації зі зміною губернаторів є вельми явне протиріччя. Раніше люди на Майдані виступали проти олігархів у владі. Але, мабуть, діючі керівники цією вимогою знехтували, поставивши біля керма українських регіонів доларових мільярдерів і їх протеже.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності