Соціальні новини

Особливості осіннього призову-2018, – новий Указ Президента

10 вересня Президент України Петро Порошенко підписав указ №274/2018, який вже вступив в силу. Цим указом вносяться зміни в правила звільнення військовослужбовців строкової служби в запас і проведення чергових призовів у 2018 році.

В Україні тепер збільшаться терміни призову на військову службу. Осінній призов буде тривати не два місяці, як раніше, а три – з жовтня по грудень 2018 року.

Нагадаємо, раніше осінній призов на строкову військову службу тривав з жовтня по листопад. Тепер же призов триватиме до грудня включно. Так що тим, хто з якихось причин не хоче проходити службу, доведеться ховатися від військкомів на місяць довше.

Решта правила призову на строкову службу залишилися колишніми. Перелічимо основні з них.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На строкову військову службу призиваються громадяни України чоловічої статі у віці від 20 до 27 років.

Чисельність призовників затверджується урядом України. Велика частина з них відправиться служити в ЗСУ, інші – до Держприкордонслужби, у Національну гвардію, Держспецслужбу транспорту.

Призов проходить двічі на рік в усіх областях України. Військовий обов’язок передбачений статтею 65 Конституції України.

Термін служби в армії становить півтора року для призовників без вищої освіти і рік – для володарів диплома спеціаліста або магістра.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ті, хто отримали повістки, повинні прибути на призовну дільницю в зазначений термін. Якщо повістка з якихось причин не була доставлена, це не є причиною ухилення від призову. Всі чоловіки 20-27 років, придатні до стройової підготовки і які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані з’явитися до військового комісаріату протягом 10 днів після оголошення нового призову.

Щоб неявка до військкомату не вважалася ухиленням від служби в армії, повинні бути вагомі причини – форс-мажорні ситуації, стихійні лиха, смерть близьких родичів, хвороба призовника.

Право на відстрочку служби в армії можуть отримати такі категорії осіб:

  • чоловіки, у яких вже двоє або більше дітей або чия дружина на момент призову вагітна,
  • студенти, які вчаться на денному відділенні,
  • чоловіки, які є єдиними годувальниками в сім’ї,
  • представники таких професій: лікарі, педагоги, поліцейські, священнослужителі і т.д.

Звільняються від проходження строкової служби в армії такі громадяни:

  • непридатні за станом здоров’я до військової служби,
  • ті, хто були раніше громадянами інших країн і вже пройшли там службу,
  • ті, хто отримали військові звання офіцерського складу після закінчення ВНЗ,
  • засуджені за вчинення злочину, в тому числі ті, хто був звільнений від відбування покарання,
  • ті, чиї близькі родичі загинули або отримали інвалідність під час служби в армії.

Ухилення від строкової служби в армії передбачає покарання за статтею 335 КК України – до трьох років обмеження волі.

Нагадаємо, що Українська влада хоче провести реформу, в ході якої військові комісаріати будуть ліквідовані. Замість військкоматів планується створити територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Про це заявив міністр оборони Степан Полторак.

Також газета “За лаштунками” писала, про призов в армію: українки служитимуть нарівні з чоловіками, прийнято революційний закон.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version