Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Підрив Каховської ГЕС обідейться в десятиліття збитків… Світу, – експерти

Після прориву греблі Каховської ГЕС 6 червня повінь позбавила українські війська можливості форсувати Дніпро для підтримки контрнаступу. Однак ця вигода для Кремля може виявитися недовгою.

Про це повідомляє Bloomberg.

Нижче греблі паводкові води вже почали відступати і зрештою повернуть річку в колишній стан, хоч і з новими перешкодами, такими як викинуті на берег міни та сміття. Вище за течією, коли 230-кілометровий басейн Каховського водосховища спорожніє, з’являється абсолютно новий ландшафт, який потенційно може створити можливості для українських сил.

Нагадаємо, що великий турецький “друг” України Ердоган відразу після підриву КГЕС відразу запропонував путіну свої послуги спільно розслідувати, який же це негідник міг підірвати ГЕС?..

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вашингтонський Інститут вивчення війни вже змінює свої карти полів боїв, щоб відобразити раптове скорочення води, яка відокремлює українські сили від окупованих земель на східних берегах водосховища.

Гребля була зруйнована якраз у той момент, коли українські війська розпочали контрнаступ, який планувався кілька місяців, з метою повернути території, захоплені росією на півдні та сході країни після торішнього вторгнення.

Оскільки Київ розгортає західне озброєння вартістю в мільярди доларів уздовж фронту, що протягнувся на 1500 км, Дніпро є найважливішою частиною поля бою, забезпечуючи захист військ, що протистоять один одному на більшій частині його південної частини, та створюючи серйозну логістичну проблему для українських стратегів, які працюють над тим. , як забезпечити постачання своїх сил у міру їхнього просування.

Кінцева довжина цього бар’єру залежатиме від того, наскільки сильно пошкоджена гребля, а також від мулу, що скупчився на дні водоймища з моменту будівництва греблі у 1956 році.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Ключове питання тут – висота греблі, яка залишилася під водою після руйнування, – сказав у телефонному інтерв’ю начальник управління гідрології Національної метеорологічної служби України Ілля Перевізників. – Ця висота визначає кількість води, яка залишиться».

Якщо водосховище повністю спорожніє, наведений початковий стан Дніпро між Новою Каховкою та Запоріжжям буде набагато меншою перешкодою для сил, які прагнуть перетнути його, із середньою глибиною близько 3 метрів замість 16,5. Відстань, яка буде потрібна українським силам для перетину на північ від греблі, також різко скоротиться, з максимальних 23 кілометрів до приблизно одного.

Згідно з картами, складеними в 1954 році, незадовго до будівництва Каховської греблі, Дніпро у своєму природному стані також часто ділився на дрібніші протоки, звиваючись.

У початковому руслі річки під водосховищем були широкі болота, але також були мости через вужчі місця, у тому числі в Нікополі, місті, розташованому через Дніпро від найбільшої в Європі атомної електростанції. Об’єкт залишається під контролем росії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Хоча військова роль, яку відіграє руйнація Каховської греблі цього разу, залишається незрозумілою, економічні наслідки передбачити легше. Водосховище живило кілька заводів, атомну електростанцію в Енергодарі та найбільшу в Європі сільськогосподарську зрошувальну систему, а також канал, що забезпечує водою Крим – півострів, захоплений путіним в 2014 році.

За даними Міністерства сільського господарства України, втрата однієї лише зрошувальної мережі позбавить води 584 000 га ріллі, на яких у 2021 році було вироблено 4 мільйони тонн зерна та олійних культур на суму 1,5 мільярда доларів.

У ніч на 6 червня російські загарбники підірвали греблю Каховської гідроелектростанції у Херсонській області.

Теракт призвів до затоплення десятків населених пунктів вниз по течії Дніпра на правому і тимчасово окупованому рф лівому берегах Херсонщини, а також спровокував обміління Каховського водосховища.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Верховна Рада ухвалила звернення до ООН, парламентів та урядів її держав-членів у зв’язку з черговим актом тероризму російської федерації – підривом Каховської гідроелектростанції.

Україна вимагатиме від росії репарації за підрив Каховської ГЕС, тому громадам, які постраждали внаслідок трагедії, потрібно зафіксувати збитки для отримання відшкодувань.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності