Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Попередньо султан Ердоган програє вибори, але…

Висока ймовірність другого туру на майбутніх президентських виборах у Туреччині свідчить про слабку позицію чинного глави держави Реджепа Таїпа Ердогана. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловили головний редактор інформаційного порталу “Україна по-арабськи”, аналітик із питань Близького Сходу Мохаммад Фараджаллах й директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Фараджаллах зазначив, що Ердоган, який є президентом уже 9 років, а до цього 11 років був прем’єром, показав себе сильним, але непередбачуваним гравцем внутрішньої та міжнародної політики. Очолюючи Партію справедливості, Ердоган перше десятиліття дотримувався стратегії “нуль проблем” із сусідами, що дало змогу Туреччині набрати силу в регіоні. Однак, у другому десятилітті, підкреслив Фараджаллах, Туреччина вже почала включатися в різні кризи.

“У такий спосіб Ердоган заробив собі дуже багато ворогів і почали з’являтися проблеми… Захід почав саме проявляти, що це ненадійний партнер, це ненадійний союзник, і навіть The Washington Post назвав Ердогана “головним болем Байдена” після різних висловлювань”, — сказав Фараджаллах.

На цьому тлі вперше об’єдналася опозиція, висунувши єдиного кандидата Кемаля Киличдароглу. При цьому опозиція активно заробляла бонуси, використовуючи промахи Ердогана.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Водночас Фараджаллах зазначив, що чинний президент Туреччини за останні 3 місяці зробив кілька кроків, які підняли його шанси на перемогу. Зокрема, дав “зелене світло” для вступу Фінляндії до НАТО, скасував низку податків на різні види малого бізнесу, а також відсотки за дешевими кредитами для молоді. Крім того, Ердоган пообіцяв компенсацію всім постраждалим від землетрусу.

“Ми маємо останні два тижні тому соцопитування, схожі на екзитпол, згідно з якими, якщо їм вірити, Ердоган отримує 47%, а його опонент Кемаль отримує 41%. Але без другого туру не обійдеться. Тому на сьогодні Ердоган тримається. Але якщо навіть переможе, у нього не буде такої перемоги, як раніше. Він переможе з дуже сильною опозицією”, — переконаний Фараджаллах.

Ігор Семиволос вважає, що Ердоган здійснив певні кроки, які збільшили його вплив і можливості, уже йдучи у фарватері опозиції.

“Тому що більшу частину того, про що зараз він говорить і робить, говорила опозиція. Тобто, по суті, зараз він грає другим. Це проблема для Ердогана, тому що Киличдароглу перехопив інформаційну ініціативу, досить активно працює в соціальних мережах, на нього працює втома суспільства, природно, працює досить велика кількість харизматичних політиків, які об’єдналися в опозиційні групи”, — сказав Семиволос.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він зазначив, що цього разу опозиція налаштована досить рішуче. Група підтримки Киличдароглу розуміє, що Ердоган спробує виграти в першому турі. Однак, на думку експерта, виграти в першому турі можна тільки шляхом фальсифікацій, тому опозиція готова максимально захищати свої голоси.

“Тобто в будь-якому разі всі сторони готуються. Шанси приблизно рівні… Так, найімовірніше, буде другий тур. Але знову-таки Ердоган постарається цього не допустити, тому що другий тур для Ердогана — це визнання, загалом, його слабкої позиції”, — переконаний Семиволос.

Експерт підкреслив, що для України і перемога Ердогана, і перемога Киличдароглу мають свої плюси і мінуси. У будь-якому разі Семиволос не бачить можливості великих позитивних змін у політиці Туреччини щодо України.

“Ердоган авторитарний в управлінні… Особистісні відносини він вибудовує. Ось ці зв’язки домінують у його відносинах. Тому в цьому плані він буде продовжувати підтримувати відносини з Путіним. Він продовжуватиме, власне, гнути свою лінію, ту, яку ми спостерігаємо зараз. Можливо, трохи поліпшаться відносини зі Штатами, але ненабагато. Тобто в цьому плані ніяких чудес після перемоги Ердогана на виборах ми очікувати не повинні”, — сказав він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що стосується Киличдароглу, то, на думку Семиволоса, особливих змін також не варто очікувати, тому що Україна явно не перебуває у нього на першому місці. Водночас лідер турецької опозиції зробив кілька чергових заяв про важливість відносин із рф.

Головний редактор інформаційного порталу “Україна по-арабськи” вважає, що для України вигіднішою була б перемога Ердогана на прийдешніх президентських виборах. При цьому Фараджаллах наголосив, що перемогу у війні можуть забезпечити тільки ЗСУ і союзники України.

Нагадаємо, в Туреччині 14 травня відбудуться президентські та парламентські вибори. Опитування громадської думки показують, що перед Ердоганом стоїть найбільший виборчий виклик за два десятиліття його перебування при владі.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності