Невідома Історія

Потомки агентів НКВС вимагають закриття бази даних про дідів-чекістів

Нащадки співробітників НКВС звернулися до російської влади з проханням закрити відкриту недавно базу даних з іменами близько 40 тисяч агентів, які несуть пряму відповідальність за вбивства мільйонів радянських громадян в епоху Великого терору.

Група нащадків звернулася з відкритим листом до президента Росії Володимира Путіна, який сам у минулому працював в КДБ, з проханням закрити цю базу даних, повідомили в неділю, 27 листопада, російські ЗМІ.

База даних була створена авторитетною російською правозахисною організацією «Меморіал» і є першим подібним довідником про виконавців злочинів сталінської епохи.

Автори листа мотивували своє звернення тим, що вони побоюються, що «діти, внуки і правнуки [співробітників] можуть виявитися об’єктами нападів або помсти в ім’я репресованих предків».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На розробку цієї бази даних, за заявами російського «Меморіалу», пішло 15 років. Про те, що до бази даних відкритий доступ, «Меморіал» оголосив на минулому тижні. У ній майже 40 тисяч імен, в тому числі багато працівників НКВС з Казахстану та ін. республік СРСР.

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version