Події

ПРИКАРПАТСЬКІ ІГРИ «ПРИВАТУ» І «БАТЬКІВЩИНИ»

Всі вже знають, що Президент України Петро Порошенко розпустив Верховну раду. Хоча насправді він нічого не розпускав, а лише призначив перевибори на 26 жовтня. Теж компот, але з інших ягід. А до цього часу стара верховна рада працюватиме в звичному для неї режимі.

Втім, як працюватиме і скільки працюватиме стара рада, вже мало кого обходить, бо всі гравці на політичному полі держави придивляються до нових команд, які збирають (якщо продовжити користуватися спортивною термінологією) нові «тренери».

Наприклад, Ринат Ахметов створює нову партію для себе під назвою «Індустріальна Україна», але нас цікавить зовсім інший олігарх, у якого чималі інтереси на Прикарпатті. Йдеться про члена наглядових рад «Приватбанку», нафтопереробного комбінату «Нафтохімік Прикарпаття», а також нафтовидобувної компанії «Укрнафта» Ігора Коломойського.

Є інформація, що Коломойський раптом (а може й не раптом) запалився політичними амбіціями й планує провести в наступну Верховну раду 70 депутатів підконтрольних групі «Приват». Власниками групи «Приват» є Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський і Олексій Мартинов.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цих 70 депутатів планується «набрати» в чотирьох областях – в Дніпропетровській, Одеській, Волинській та в Івано-Франківській, де група «Приват» володіє не лише курортом «Буковель» але й рядом підприємств нафтодобувної та нафтоперебної галузей в Надвірній та Долині, а також такими «дрібничками», як ЦУМ, аеропорт та стадіон в обласному центрі.

Тактика просування своїх кандидатів у «Привату» доволі проста. Від конкурентів, як ото ВО «Батьківщина» (тут можливі домовленості з місцевии головою «Батьківщини» Дмитром Шлемком) виставляються завідомо програшні кандидати, котрі б на тлі кандидатів від «Привату» виглядали не надто «привабливими» для виборця.
Якщо взяти Івано-Франківськ, то тут планується висунути кандидатуру Олександра Шевченка (співвласник і директор «Буковелю»), який на довиборах цього року вже пройшов до парламенту. Йому на противагу від «Батьківщини» виславлять Руслана Терешка (голова правління ЗАТ «Зірниця» та депутат Івано-Франківської міської ради по списку від політичної сили ВО «Батьківщина»).

В Коломиї за депутатське крісло змагатися імовірно Богдан Гдичинський, якого теж пов’язують з «Приватом» (З листопада 2003 року по квітень 2010 року був заступником голови правління ПАТ «Укрнафта»). Проти нього від «Батьківщини» виступить голова Коломийської районної організації ВО «Батьківщина» Петро Книшук.

На верховинські перегони група Коломойського планує виставити Миколу Палійчука (З жовтня 2007 року по березень 2010 року обіймав посаду голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації). Проти нього кандидатура Василя Гладія від «Батьківщини», який зараз є народним депутатом, хоча й не виглядає такою вже й програшною, але й Палійчук сильний конкурент з чималою підтримкою. Кумом Палійчука є голова правління «Укрнафти», бізнес-партнер Коломойського Ігор Палиця.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Богородчани. Від Батьківщини балотуватиметься найімовірніше народний депутат ВР Анатолій Дирів, а від «Привату» – Тарас Парфан (був заступником голови облдержадміністрації за головування Палійчука, з яким його пов’язують дружні відносини).

Оскільки «Приват» не є політичною партією, а лише фінансово-промисловою групою, то, звичайно ж, будуть шукатися різні шляхи політичної легалізації.

Один з можливих варіантів – всі кандидати від групи «Приват» йтимуть на вибори під знаменами «Блоку Петра Порошенка», котрий без усякого сумніву буде створений під вибори. Це найбільш безпрограшний варіант для Коломойського й імовірність такої домовленості з Президентом достатньо висока.

Якщо ж домовитися з Порошенком не вдасться, то приватівські кандидати штурмуватимуть владний Олімп у якості незалежних та незаангажованих депутатів, що достатньо імпонує виборцям, які часто й не знають хто насправді смикає за ниточки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Виглядає так, що декларована групою «Приват» аполітичність добігає кінця. Та, власне, вона вже закінчилась, після згоди Ігора Коломойського очолити Дніпропетровську ОДА.

Настала черга ПРИВАТизувати парламент, а заодно й Прикарпаття (Приваття?).

Джерело: Версії

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version