Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Що треба знати про ракети системи “КАЛІБР” (фото, відео)

Що відомо про крилаті ракети Калібр, якими війська РФ обстрілюють мирні українські міста й села, а також про їхні характеристики – далі в матеріалі.

Призначення та модифікації ракетних комплексів Калібр

Калібр – це сімейство крилатих ракет, розроблених російським конструкторським бюро Новатор. Публіці ракети сімейства Калібр були вперше представлені на Міжнародному авіаційно-космічному салоні в 1993 році (МАКС-93), який проходив у Московській області РФ.

Ракети розроблялися переважно як озброєння для підводних човнів та кораблів. Однак існують і варіанти пуску ракет з бойових літаків (Калібр-А) та наземних пускових установок.

Так, на озброєнні РФ є:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

• ракетні комплекси Калібр для озброєння підводних човнів (Калибр-ПЛЭ, експортне позначення Club-S);

• ракетні комплекси для озброєння бойових надводних кораблів (Калибр-НКЭ, експортне позначення Club-N);

• мобільні ракетні комплекси Калібр-М (експортне позначення Club-M);

• комплекси ракетної зброї авіаційного базування Калібр-А (експортне позначення Club-A).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ракетні комплекси Калібр призначені для ураження наземних, морських підводних та надводних цілей.

До складу систем Калібр входять: універсальна система управління, пускові установки, комплект засобів навантаження, ракети різного призначення. Тобто комплекси мають єдині вогневі засоби:

• протикорабельні ракети 3М-54Э, 3М-54Э1;

• високоточні крилаті ракети для ураження наземних цілей 3М-14Э;

• протичовнові ракети 91РЭТ2 та 91РЭ1.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно із задумом російських розробників, наявність у складі комплексів Калібр різних ракет дає змогу змінювати боєкомплект на носіях залежно від завдань та бойових умов.

На підводних човнах ракети стартують із торпедних апаратів калібру 533 мм з глибини 30-40 м. А на надводних кораблях – з підпалубних уніфікованих вертикальних пускових установок або з палубних установок.

 

Пуск крилатої ракети Калібр з корабля РФ у Каспійському морі, 2017 рік

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Мобільний ракетний комплекс Калібр-М призначений як для протикорабельної оборони, так і для ураження стаціонарних наземних цілей у будь-який час доби. До складу цього комплексу входять: самохідна пускова установка; транспортно-зарядні машини; крилаті ракети в пускових контейнерах (протикорабельні та для ураження наземних цілей); машина техзабезпечення; машина зв’язку та управління; обладнання для зберігання ракет.

Комплекс Калібр-А входить, зокрема, до складу озброєння ударного літака Су-35. Ракета 3М-14АЭ, яка використовується в цій конфігурації, не має стартового двигуна. Вона розміщується в транспортно-пусковому контейнері, з якого стартує після скидання з літака-носія. Цілями для високоточної крилатої ракети 3М-14АЭ є наземні пункти управління військами, склади озброєнь та палива, аеродроми, портові споруди тощо.

Крім того, існує модифікація системи Калібр: контейнерний комплекс ракетної зброї Калібр-К (експортне позначення Club-K). Він призначений для ураження крилатими ракетами надводних та наземних цілей. Цим комплексом можуть оснащуватися об’єкти берегової інфраструктури, надводні кораблі, залізничні та автомобільні платформи.

Комплекс розміщується в 40-футовому контейнері. Club-K складається з універсального стартового модуля, модуля бойового управління, модуля енергоживлення. До боєкомплекту одного стартового модуля комплексу Club-K входять 4 ракети.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ключові характеристики крилатих ракет Калібр

Тактико-технічні характеристики ракет сімейства Калібр, які є на озброєнні російської армії, достеменно невідомі.

Згідно з інформацією, яка є у відкритих джерелах, дальність стрільби ракетами Калібр по морських цілях досягає 375 км, а по наземних – 2 600 км.

В експортній модифікації дальність польоту обмежується 300 км.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крилата ракета 3М-14Э, яка використовується для ураження наземних цілей, має:

• довжину 6,2 м та розмах крил 3,08 м;

• стартову масу 1770 / 1400 кг;

• бойову частину масою 450 кг;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

• дальність пуску 2 600 км (300 км в експортній модифікації);

• висоту польоту 20 м над поверхнею моря та 50 – 150 м над поверхнею землі;

• швидкість 180 – 240 м/с.

Особливістю крилатих ракет Калібр є можливість польоту на малих висотах, що ускладнює роботу для протиповітряної оборони (ППО).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ракета оснащується стартовим твердопаливним двигуном. Управління ракетою в польоті є автономним, а сам політ здійснюється за заздалегідь визначеним маршрутом.

Ракета оснащена 450-кілограмовою фугасною бойовою частиною, яка має опцію повітряного підриву. Також існує варіант з касетною бойовою частиною, укомплектованою осколковими, фугасними або кумулятивними елементами.

Застосування ракет Калібр під час війни в Україні

Війська РФ застосовують ракети Калібр з першого дня повномасштабної війни в Україні. Ціллю Калібрів стали цивільні об’єкти в нашій державі.

Як інформував головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, протягом 24-28 лютого (тобто за п’ять днів) РФ випустила 113 оперативно-тактичних ракет наземного і морського базування типу Іскандер і Калібр по українських містах і селах.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За ці п’ять перших днів путінські війська здійснили 56 ракетних ударів по території України, використавши 35 ракет Калібр.

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності