ВІЙНА

Що треба знати про ракети системи “КАЛІБР” (фото, відео)

Що відомо про крилаті ракети Калібр, якими війська РФ обстрілюють мирні українські міста й села, а також про їхні характеристики – далі в матеріалі.

Призначення та модифікації ракетних комплексів Калібр

Калібр – це сімейство крилатих ракет, розроблених російським конструкторським бюро Новатор. Публіці ракети сімейства Калібр були вперше представлені на Міжнародному авіаційно-космічному салоні в 1993 році (МАКС-93), який проходив у Московській області РФ.

Ракети розроблялися переважно як озброєння для підводних човнів та кораблів. Однак існують і варіанти пуску ракет з бойових літаків (Калібр-А) та наземних пускових установок.

Так, на озброєнні РФ є:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

• ракетні комплекси Калібр для озброєння підводних човнів (Калибр-ПЛЭ, експортне позначення Club-S);

• ракетні комплекси для озброєння бойових надводних кораблів (Калибр-НКЭ, експортне позначення Club-N);

• мобільні ракетні комплекси Калібр-М (експортне позначення Club-M);

• комплекси ракетної зброї авіаційного базування Калібр-А (експортне позначення Club-A).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ракетні комплекси Калібр призначені для ураження наземних, морських підводних та надводних цілей.

До складу систем Калібр входять: універсальна система управління, пускові установки, комплект засобів навантаження, ракети різного призначення. Тобто комплекси мають єдині вогневі засоби:

• протикорабельні ракети 3М-54Э, 3М-54Э1;

• високоточні крилаті ракети для ураження наземних цілей 3М-14Э;

• протичовнові ракети 91РЭТ2 та 91РЭ1.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно із задумом російських розробників, наявність у складі комплексів Калібр різних ракет дає змогу змінювати боєкомплект на носіях залежно від завдань та бойових умов.

На підводних човнах ракети стартують із торпедних апаратів калібру 533 мм з глибини 30-40 м. А на надводних кораблях – з підпалубних уніфікованих вертикальних пускових установок або з палубних установок.

 

Пуск крилатої ракети Калібр з корабля РФ у Каспійському морі, 2017 рік

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Мобільний ракетний комплекс Калібр-М призначений як для протикорабельної оборони, так і для ураження стаціонарних наземних цілей у будь-який час доби. До складу цього комплексу входять: самохідна пускова установка; транспортно-зарядні машини; крилаті ракети в пускових контейнерах (протикорабельні та для ураження наземних цілей); машина техзабезпечення; машина зв’язку та управління; обладнання для зберігання ракет.

Комплекс Калібр-А входить, зокрема, до складу озброєння ударного літака Су-35. Ракета 3М-14АЭ, яка використовується в цій конфігурації, не має стартового двигуна. Вона розміщується в транспортно-пусковому контейнері, з якого стартує після скидання з літака-носія. Цілями для високоточної крилатої ракети 3М-14АЭ є наземні пункти управління військами, склади озброєнь та палива, аеродроми, портові споруди тощо.

Крім того, існує модифікація системи Калібр: контейнерний комплекс ракетної зброї Калібр-К (експортне позначення Club-K). Він призначений для ураження крилатими ракетами надводних та наземних цілей. Цим комплексом можуть оснащуватися об’єкти берегової інфраструктури, надводні кораблі, залізничні та автомобільні платформи.

Комплекс розміщується в 40-футовому контейнері. Club-K складається з універсального стартового модуля, модуля бойового управління, модуля енергоживлення. До боєкомплекту одного стартового модуля комплексу Club-K входять 4 ракети.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ключові характеристики крилатих ракет Калібр

Тактико-технічні характеристики ракет сімейства Калібр, які є на озброєнні російської армії, достеменно невідомі.

Згідно з інформацією, яка є у відкритих джерелах, дальність стрільби ракетами Калібр по морських цілях досягає 375 км, а по наземних – 2 600 км.

В експортній модифікації дальність польоту обмежується 300 км.

Крилата ракета 3М-14Э, яка використовується для ураження наземних цілей, має:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

• довжину 6,2 м та розмах крил 3,08 м;

• стартову масу 1770 / 1400 кг;

• бойову частину масою 450 кг;

• дальність пуску 2 600 км (300 км в експортній модифікації);

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

• висоту польоту 20 м над поверхнею моря та 50 – 150 м над поверхнею землі;

• швидкість 180 – 240 м/с.

Особливістю крилатих ракет Калібр є можливість польоту на малих висотах, що ускладнює роботу для протиповітряної оборони (ППО).

Ракета оснащується стартовим твердопаливним двигуном. Управління ракетою в польоті є автономним, а сам політ здійснюється за заздалегідь визначеним маршрутом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ракета оснащена 450-кілограмовою фугасною бойовою частиною, яка має опцію повітряного підриву. Також існує варіант з касетною бойовою частиною, укомплектованою осколковими, фугасними або кумулятивними елементами.

Застосування ракет Калібр під час війни в Україні

Війська РФ застосовують ракети Калібр з першого дня повномасштабної війни в Україні. Ціллю Калібрів стали цивільні об’єкти в нашій державі.

Як інформував головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, протягом 24-28 лютого (тобто за п’ять днів) РФ випустила 113 оперативно-тактичних ракет наземного і морського базування типу Іскандер і Калібр по українських містах і селах.

За ці п’ять перших днів путінські війська здійснили 56 ракетних ударів по території України, використавши 35 ракет Калібр.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version