Соціальні новини

SMM майбутнього: 5 головних трендів 2015 року

Робити прогнози — невдячна справа. Помиляються всі: синоптики, астрологи і букмекери, але тільки сапери і маркетологи не мають права на помилку. Останніх щодня переконують у цьому керівництво або клієнти. Але без прогнозів важко зрозуміти напрямок руху, тим більше в бізнесі. Ми вже знаємо, що інформація вимірюється часом, контент — король, діджитал став екосистемою, цифровий детокс — майбутнє соціального поведінки — все це формули сьогоднішнього дня. Але куди ми прийдемо завтра?

На це питання ніхто не дасть відповіді. Все розвивається занадто швидко для усвідомлення і прогнозів. Ще п‘ять років тому Facebook був без кнопки «Like!». Чи можна зараз уявити маркетинг в соціальних медіа без цієї кнопки, коли цілі бізнеси побудовані на ній?

Подивимося на дослідження Hootsuite: у світі — 1,7 млрд користувачів соціальних мереж (26% від усього населення земної кулі). Поки ви дочитали до цього місця, 20 000 зображень було завантажено в Tumblr, 2 460 000 постів відправлено в Facebook, 104000 картинок розширили в Snapchat і т. д. і т. п.

Домінує в цьому середовищі Facebook. Весь минулий рік смм-щики всій землі мучилися питанням, чому падає органічний охоплення постів, поки Facebook не дали зрозуміти, що контент без рекламної підтримки має все менше шансів бути поміченим. Методи фільтрації контенту — це прекрасно, але найголовніший з них — це гроші, які роблять Promotion Post. Залишається тільки додати ще більше Promo до цього Promotion. Як?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тренд 1. Конвергенція

Більшість з «людей онлайн» збираються в двох місцях: перед екранами телевізорів та в інтернеті. Телекомпанії давно зрозуміли, що об’єднуючи ці аудиторії, вони отримують у результаті більш дешевий охоплення, більше комунікації і взагалі — це вигідно і круто. На верхні рядки рейтингів соціальних мереж впевнено заповзають телекомпанії.

Посилюють цей тренд розвиток SmartTV, ОТТ-платформи, технології подвійного екрану та інші інновації.

Рік тому NBC показала в live-форматі шоу Sound of Music. За час трансляції глядачі опублікували півмільйона твітів, що вивело шоу на перше місце в тренди Twitter. Всі дружно заговорили про real-time marketing, який одразу ж охрестили маркетингом майбутнього. Трошки лірики: якщо ви молоді, вирішили стати маркетологом і вибираєте собі позиціонування в цьому жорстокому світі грошей і стратегій, то назвіться real-time marketer. Побачите — через рік у вас буде більше друзів в Linkedin, ніж у ваших колег.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Конвергенція — це не тільки технології, але і маркетингові рішення. В цьому році HP провели рекламну кампанію за участю зірок соціального відеосервісу Vine. Люди з інтернету виявилися в телевізорі, з‘єднавши дві платформи споживання цифрового контенту. Про такі проекти говорять і пишуть, вони — подія.

Тренд 2: Революція продовжується мобільна…

Книга Дена Стейнбока «Мобільна революція» вийшла російською мовою в 2006 році — і тут же застаріла. Що поробиш, адже революції не можуть тривати так довго, як еволюції. Але з мобілізацією інтернету, схоже, справа йде саме так. Два напрямки бурхливо і стрімко розвиваються рука об руку — інтернет і мобільні телекомунікації. Одне потрібно іншому, подібно російському газу та українській трубі. І точно також цей тренд згадують щороку. Але що в нього вкладається у контексті теми SMM?

Наступний рік пройде під знаком геолокаційних сервісів і систем. Facebook знову прозоро натякнув, що варто нам займатися в цьому бізнесі, анонсувавши Facebook Places.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для цього є одна велика передумова: проникнення мобільного зв’язку в світі — 93% (5 стор. у презентації). І проникнення інтернету в мобільні пристрої.

Social, Digital & Mobile Around The World (January 2014)

Крім додаткових сервісів, нас чекає вдосконалення гео-націлювання рекламних інструментах, що дозволить нарешті розвивати нову поки ще сферу Local Digital Marketing, що в перекладі на звичайну мову означає залучення аудиторії в кафе, перукарні, невеликі магазинчики з потрібного району міста за допомогою інтернету. Це ж мрія — замість розкидання листівок по поштовим скринькам в під‘їздах, виділити жителів мікрорайону і показати їм рекламу, наприклад, «чищення подушок».

Тренд 3: Старість в радість

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Останні пару років аудиторія інтернету в Україні, багато в чому, зростає завдяки мамам, татам, дідусям і бабусям, яких їхні нащадки «підсаджують» на цю справу.

Сидіти в інтернеті, звичайно, не так цікаво, як на лавці біля під’їзду, але звичка бере своє. Навчившись основам користування глобальною мережею, «ті, кому за 35» (саме ця категорія користувачів забезпечує зараз істотне зростання аудиторії уанету), переходить на новий рівень — «Однокласники», Facebook і навіть «ВКонтакте». Природно, це формує нові контент-тренди і можливості для рекламодавців. А також змушує враховувати тональність комунікації та інші нюанси SMM-стратегій.

Приходить час, коли використання Facebook і «ВКонтакте» перестає бути ознакою нового покоління. Більш молодіжними стають Instagram, Vine і інші платформи, які потребують більш активного залучення в технічні особливості використання, більшого часу на освоєння і більшої мобільності. Вважаю, що ця тенденція буде враховуватися в діджитал-стратегіях брендів в Україні вже в 2015 році.

Тренд 4: Контент-маркетинг

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Незважаючи на весь галас навколо контент-маркетингу, в Україні він поки ще не став самостійним інструментом і є частиною глобальних маркетингових стратегій великих брендів. Стан ринку такий, що «рухати в маси» цю тему ніхто не береться, а маркетерам відомих компаній спокійніше використовувати щось перевірене роками.

Щоб контент-маркетинг працював ефективно, як пише його класик Майкл Стелзнер, «закріплюючи у свідомості клієнтів інформацію про бренд», необхідна відповідна екосистема, яка повинна включати в себе, як мінімум, гідні майданчики для розміщення. Таких поки що небагато, а частина ніш і зовсім знаходиться в рунеті — наприклад, найбільші сайти з оглядами мобільних додатків.

Між тим, враховуючи всі «панди і пінгвіни» SEO-ринку в році, що минає, високі бюджети на досягнення потрібного охоплення аудиторії, ускладнення споживчого поведінки інтернет-покупця (запити в пошуковиках про обраний продукт або бренд у 50-60% користувачів), популярність відео, інфографіки, банерну сліпоту і інші тенденції, потрібно в черговий раз назвати контент-маркетинг трендом.

Контент-маркетинг буде все більш важливим елементом в маркетингових стратегіях все більшої кількості компаній. Особливо, у сфері SMM, т. к. сторінки, групи та аккаунти — найважливіша майданчик для посіву контенту і його таргетингу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Західні експерти підкреслюють, що в майбутньому році контент-маркетинг стане більш професійним і ще більше зосередиться навколо користувача, а не продукту. Відповідно стануть затребуваними нові системи аналізу і тестування контенту, ефективності його поширення.

Тренд 5: Дивись в обидва

Дослідники соціальних мереж давно помітили, що форми комунікації спрощуються. Спочатку були великі тексти, потім пости, потім 140 символів, тепер фото (відео) і теги. Цю тенденцію відчули всі гравці ринку — від Facebook з його епічним вкладенням в Instagram, до оновленого Twitter. Vine і Snapchat так взагалі створені виключно для таких забав.

Візуальні елементи відіграють велику роль не тільки самі по собі, але і як частина контент-стратегії. Дослідження поцілунок метрики показують, що пости з фотографіями отримують на 53% більше лайків, на 104% більше коментарів і на 84% більше кліків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У зв’язку з цим трохи не у справ залишається загадкова соціальна мережа Google+, яку фахівці наполегливо закликають використовувати, але виключно в SEO-цілях. Однак у світі залишилося ще багато чого, не купленого Google, наприклад, платформа Pinterest.

Одним рядком

Тенденцій, звичайно, набагато більше. Нижче ще кілька векторів розвитку SMM в 2015 році. Буду вдячний, якщо в коментарях ви додасте щось зі своїх спостережень або роздумів.

— Збільшення бюджетів на рекламні інструменти в соціальних мережах, обґрунтоване унікальною глибиною користувальницьких даних.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

— Поступове перетікання бюджетів контекстної реклами (Google.Adwords, Yandex.Direct) в тарегетированую рекламу Facebook та ін.

— Тональність комунікації з споживачем стане більш живою і людяною. Звернення «Привіт, друже!» ближче і зрозуміліше в соціальній мережі, ніж нудні і нецікаві обороти, типу «Зверніть увагу на наш новий продукт…» В центрі комунікації все частіше буде персона, а не набір характеристик.

vkurse.ua

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version