Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Справа голови Окружного адміністративного суду міста Києва може стати найрезонанснішою часів президенства Зеленського

Наприкінці минулого тижня, в п’ятницю 17 липня, детективи НАБУ повідомили про підозру голові Окружного адміністративного суду міста Києва (далі — ОАСК) Павлові Вовку, заступнику голови суду Євгену Аблову, п’яти іншим суддям, а також керівнику Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Триває процес вручення підозр ще чотирьом особам.
Про це повідомляє НАБУ.

Як з’ясувало слідство, зазначені особи, загалом 12, діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі.

За версією слідства, фактично зазначена організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних еліт та бізнес кіл. Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних, надуманих, адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи фізичних осіб до свого ж суду з подальшим «надшвидким» їх розглядом та з наперед визначеним результатом.

В липні 2019 року працівники Національного бюро, Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України (далі — УСР ГПУ), Служби безпеки України здійснили обшуки у приміщеннях ОАСК та Суворовського районного суду м. Одеси. Як наслідок, повідомили про підозру голові ОАСК і ще трьом суддям. Нагадуємо, тоді служителям Феміди інкримінували винесення завідомо неправосудних судових рішень та втручання у діяльність судових органів для створення штучних перешкод у роботі ВККС. Наразі розслідування вказаного епізоду завершено, триває ознайомлення підозрюваних із матеріалами.

Троє з притягнутих до відповідальності вже вдруге отримують підозри у вчиненні незаконних дій. Йдеться, з-поміж іншого, про голову ОАСК, його заступника  та суддю цього ж суду.

Зважаючи на виключну суспільну значимість кримінального провадження, НАБУ оприлюднює розсекречені матеріали слідчих дій, що розкривають деталі злочину.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Національне антикорупційне бюро опублікувало ролик, в якому йдеться про п’ять епізодів протиправної діяльності суддів Окружного адміністративного суду Києва. Відповідне відео опубліковано на сторінці організації в Youtube.

 

У першому епізоді зазначено, що глава ОАСК Павло Вовк та інші судді володіють дорогими активами і ведуть непорівнянний з рівнем доходів спосіб життя. При цьому в деклараціях вказана тільки незначна частина їх заощаджень.

Так, наприклад, за останні п’ять років суддя Вовк більше 30 разів побував за кордоном, зокрема, відпочивав на Мальдівських островах. При цьому вартість одного відпочинку становила в деяких випадках більше 50 тисяч доларів США.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2017-2018 роках колишня дружина Вовка, брат і інша близька до нього особа отримали економічно необґрунтований дохід від махінацій з облігаціями внутрішньої державної позики на 5 мільйонів гривень кожен.

У другому епізоді йдеться про рішення про визнання відсутності коаліції у Верховній Раді в 2019 році, що відкривало шлях для її подальшого розпуску на підставі судового рішення. На записах глава ОАСК заявляє, що судді готові прийняти таке рішення для помсти діючій на той момент владі.

Крім того, Вовк і його заступник Євген Аблов розробили план, щоб стороння особа подала позов про заборону широкому колу держслужбовців виїжджати за кордон після проведення виборів президента в 2019 році. Таким чином глава ОАСК планував продемонструвати свою владу і можливості суду, залякати і помститися колишнім чиновникам.

У третьому епізоді – «Захоплення влади головою ОАСК» – йдеться про конкурс до Вищої ради правосуддя і захоплення влади у Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно з матеріалами, в березні 2019 року, коли було розпочато конкурс з відбору двох нових членів ВРП за квотою президента, глава ОАСК доручив одному з суддів ОАСК вивчити процедуру проведення конкурсу, виявити допущені порушення і підготувати позов для його подачі до того ж ОАСК від підставних осіб , щоб в подальшому скасувати результати конкурсу. Метою цих дій було фактичне захоплення влади Вовком в найвищому судовому органі шляхом введення до складу Ради лояльних до себе членів.

Також, згідно з телефонними розмовами, Вовк розповідав, що через, імовірно, екс-нардепа Олександра Грановського передавав умови, ймовірно, п’ятому президенту Петру Порошенко щодо призначень до Вищої ради правосуддя:

«Я Саші кажу … Якщо я побачу якогось п * са, який мені особисто не подобається, можеш Петру Олексійовичу сказати, що я його особисто е * ну (вдарю – Ред.). Ну, Гранику, я не міг особисто Петру Олексійовичу таке написати», – сказано на записи.

У четвертому епізоді «Втручання глави ОАСК в діяльність інших органів влади» йдеться про те, що, крім прийняття замовних рішень, Вовк використав своє службове становище і широке коло зв’язків для втручання в діяльність інших державних органів і захоплення влади на всіх рівнях судової системи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зокрема, Вовк здійснював систематичний вплив на суддів Конституційного суду з метою вирішення як власних питань, так і «замовлень» інших осіб.

У 2019, коли в суд надійшов позов про оскарження роз’яснення ЦВК з оплати праці учасників агітації на виборах президента, в телефонній розмові з довіреною особою одного з кандидатів в президенти Вовк зазначив, що готовий вплинути на суддів для ухвалення необхідного рішення тільки в разі отримання неправомірної вигоди.

У п’ятому епізоді «Особливий статус ОАСК і суддів» розповідається, як журналісти програми «Слідство-інфо» висвітлили святкування Аблов свого дня народження в одному з київських ресторанів. Судді ОАСК намагалися перевірити через свої контакти в правоохоронних органах трафік телефону журналістки. Також мова йде про заниження вартості банкету в виданому чеку.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності