Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ЦЕРКВИ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ ОТРИМАЛИ СЕРТИФІКАТИ ЮНЕСКО

news3-300x214У Львові відбулось урочисте вручення представникам церков Сертифікатів, які підтверджують їх внесення до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В урочистостях взяли участь заступник Міністра культури України Віктор Балюрко,  голова Львівської облдержадміністрації Олег Сало, заступник голови Івано-Франківської ОДА Зінаїда Болюк, представники українсько-польської робочої групи та інші.
«Це, безумовно, велике свято не лише для Львівщини, але й для усієї України. Я пишаюся, що в нас є такі пам’ятки сакральної архітектури. Робота над цим проектом тривала чотири роки і сьогодні ми відзначаємо добрий результат – «Дерев’яні церкви польських та українських Карпат» внесено до Списку світової спадщини, – сказав у вітальному слові голова ОДА. – Я щиро дякую усім, хто долучився до цієї нелегкої справи. Однак ми повинні розуміти, що це лише початок роботи. Внесення до Списку ЮНЕСКО це не тільки престижно, це ще й велика відповідальність, адже перед нами стоїть ряд зобов’язань, які ми повинні виконати», – зауважив Олег Сало та нагородив Подяками голови ОДА учасників робочої групи.
Своєю чергою, заступник Міністра культури України Віктор Балюрко висловив глибоку вдячність колегам та гордість за Україну: «Незважаючи на велику кількість унікальних пам’яток в Україні, до недавнього часу тільки 5 об’єктів було внесено до Світової спадщини. Тепер нам вдалось залучити ще один об’єкт «Дерев’яні церкви польських та українських Карпат». Це спільна робота двох держав і сьогодні ми маємо визнання на світовому рівні», – сказав В. Балюрко.
Так, під час урочистостей Сертифікат-оригінал та представницький Сертифікат Віктор Балюрко вручив представникам 8 церков Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей України.
Зокрема, до об’єкту «Дерев’яні церкви польських та українських Карпат» увішли: церква Святої Трійці у м. Жовків, церква Святого Духа у с. Потелич Жовківського району, цекрва Собору Пресвятої Богородиці у с. Матків Турківського району, церква Святого Юрія у м. Дрогобичі, церква Різдва Пресвятої Богородиці у с. Нижній Вербіж Коломийського району Івано-Франківської області, церква Вознесіння Господнього в смт Ясіня Рахівського району Закарпатської області, церква Святого Михайла в с. Ужок Великоберезнянського району Закарпатської області, церква Святого Духа у м. Рогатині Івано-Франківської області.
Також Віктор Балюрко вручив Почесні грамоти Міністерства культури України учасникам робочої групи.
Додатково зазначимо, в Україні сьогодні є понад 2 тис. дерев’яних церков та пам’яток сакральної архітектури.
Наш кор.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності