Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Тиждень минув, – маємо повні пазухи нових обіцянок…

Україна отримала найсильнішу угоду із США за всі 33 роки незалежності нашої країни. З’явилася перспектива отримати ще й прибутки від заморожених на Заході російських активів. Тим часом російський диктатор назвав чергові умови припинення війни, вимагаючи від України віддати ще більше нашої території. Путін фантазував на фоні нестабільного курсу рубля, який почав падати через нові санкції західного світу.

Саміт G7

З 13 червня на півдні Італії у розкішному готелі Borgo Egnazia в регіоні Апулія проходить саміт лідерів країн Group of 7, де більшість питань стосувалося України. Одним з підсумків зустрічі стала наявність у України  безпекових угод про гарантії для нашої держави з усіма країнами G7. Спочатку був підписаний відповідний документ із прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісідою, потім — із лідером США Джозефом Байденом.

Безпекова угода із США розрахована на 10 років. У ній сторони, підкреслюють свою спільну відданість цілісній, вільній та мирній Європі; стверджують, що безпека України є невід’ємною частиною безпеки євроатлантичного регіону; визначають необхідність збереження та розвитку суверенітету, демократії та здатності України стримувати й реагувати на нинішні та майбутні зовнішні загрози.

Історичний результат зі США – двостороння безпекова угода, яка виводить наші відносини на рівень справжнього союзництва.  І це найсильніша угода з Америкою за всі 33 роки нашої незалежності. Є юридично зобовʼязуюча частина угоди, є абсолютно корисні деталі по ППО, по літаках. Ми зафіксували, що Америка допомагатиме Україні в постачанні ескадрилій винищувачів, – стільки винищувачів, скільки потрібно Україні. Будемо над цим працювати. Я дякую, пане Президенте Байден, дякую обом партіям та палатам Конгресу, дякую тобі, Америко! – заявив Зеленський.

Серед іншого під час засідання G7 обговорювалася передача Києву прибутків від заморожених російських активів.

Дуже чітке зобов’язання, яке має надихнути українців робити все необхідне для захисту своєї незалежності і суверенітету. Російський лідер не може просто сидіти склавши руки і сподіватися, що фіскальні проблеми в країні, яка підтримує Україну, одного дня дозволять йому виграти цю війну, – сказав Шольц.

Також відбулася зустріч лідера України із папою Римським Франциском, який став першим понтифіком, що звернеться до G7 з проводу занепокоєння безконтрольним розвитком штучного інтелекту.

Обговорили наслідки російської агресії проти України, російський повітряний терор і складну ситуацію в енергетиці. Також поспілкувалися про Формулу миру, роль Святого Престолу у встановленні справедливого і сталого миру для України, очікування від Глобального саміту миру. Цінуємо участь Ватикану у Саміті та зусилля, спрямовані на наближення миру, зокрема щодо повернення українських дітей, викрадених росією, – підсумував Володимир Зеленський

Відповідь росії

російський диктаторі теж подав свій сигнал. Виступаючи у своєму МЗС він в черговий раз висунув неприйнятні для України вимоги, які суперечать міжнародному праву, але без виконання яких він не збирається припиняти вогонь. Зокрема путін заявив, що українські війська мають бути повністю виведені з територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей у межах адміністративних кордонів. Крім того Україна повинна повідомити про відмову від вступу до НАТО. Якщо ці умови будуть виконані, то росія негайно припинить вогонь, чесно-чесно пообіцяв міжнародних злочинець.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Києві зазначили, що не почули нічого нового.

Суб’єкт путін озвучив лише стандартний набір агресора, який вже неодноразово звучав. Його зміст досить специфічний, вкрай образливий для міжнародного права і абсолютно красномовно говорить про нездатність нинішнього російського керівництва адекватно оцінювати реалії, – прокоментував Подоляк.

Свою пропозицію путін озвучив на фоні нових потужних санкцій проти його країни, які повинні серед іншого запобігти обходу санкцій вже існуючих. 12 червня Міністерство фінансів США оголосило про розширення санкцій, спрямованих на обмеження здатності росії вести війну проти України. Обмеження застосували стосовно понад 300 фізичних та юридичних осіб, серед яких Національний кліринговий центр, Національний розрахунковий депозитарій росії та Московська біржа, яка через санкції мала припинити будь-які операції з доларом і євро вже 13 червня. У четвер Велика Британія приєдналася до санкцій США проти Мосбіржі, Національного клірингового центру та Національного розрахункового депозитарію. Лондон розширив список санкцій проти рф на 40 пунктів.

Того ж дня Канада ввела санкції проти глави Мінпромторгу росії Антона Аліханова та глави Ліги безпечного інтернету Катерини Мізуліної. Загалом під санкції потрапили 11 фізичних осіб і 16 юридичних. А глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон запропонував полювати на флот-привид, який нелегально перевозить російську нафту.

Ми також будемо полювати на флот-привид, який нелегально перевозить російську нафту по всьому світу: щоразу, коли вони наближатимуться до італійського порту, я хочу бути впевненим, що вони будуть заблоковані. Ми покажемо Путіну, що ми повністю підтримуємо Україну: ми будемо полювати за грошима, за нафтою, ми зупинимо газ, ми зупинимо кораблі, ми зробимо все можливе, щоб зупинити російську військову машину і показати Путіну безглуздість його дій, – сказав Девід Кемерон

Війна

14 червня близько 11:00 окупанти скинули вибухівку з дрона на територію фермерського господарства в одному з населених пунктів Херсонського району. В результаті атаки загинув 53-річний чоловік, якій під час вибуху перебував на подвір’ї. Ще один чоловік отримав травми, йому надали медичну допомогу на місці.

Уночі 14 червня війська рф завдали масованого комбінованого удару по Хмельниччині. Внаслідок атаки спалахнула пожежа на об’єкті інфраструктури. У цілому цієї ночі росія знову влаштувала масовану атаку на Україну, вибравши для удару «класичні» цілі у західних регіонах. Усього ворог застосував 31 засіб повітряного нападу – 14 ракет повітряного, наземного базування й 17 ударних БпЛА, а саме:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
    • 10 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська обл. – рф.);
    • 3 балістичні ракети «Іскандер-М» (пуски із Криму та Краснодарського краю – рф.);
    • 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал» (із повітряного простору Тамбовської обл. – рф.);
    • 17 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (район пусків – Єйськ – рф).


Не менш масованою була атака 12 червня. Тоді протиповітряна оборона України збила 29 повітряних цілей ворога із 30 запущених, з них було п’ять ракет і 24 дрони-камікадзе.

Наші славні захисники продовжують нищити ворога. Станом на ранок 14 червня за період повномасштабного вторгнення ворог втратив на нашій території вже 524 060 осіб.

Серед ліквідованих — пропагандист російського телеканалу НТВ Олексій Івлієв, який був важко поранений в окупованій Горлівці Донецької області. Пропагандист деякий час перебував у комі, але російські лікарі не змогли повернути його до життя.

У тимчасово окупованому Криму вночі 10 червня українські захисники вразили зенітний ракетний дивізіон С-400 окупантів в районі Джанкоя та два зенітних ракетних дивізіони С-300 біля Чорноморського та Євпаторії. Після удару було зафіксовано негайне припинення роботи радарів комплексів С-300/С-400, які були призначені для перехоплення ATACMS.

Також ймовірно було нанесено удар по ППО у Джанкої. У мережі з’явилися супутникові знімки наслідків влучання.

Також безпілотники атакували буксир «Інженер Смирнов» і баржу «Секція-179» у Таганрозькій затоці Азовського моря. Російські телеграм-канали опублікували відео з атакованих суден.

У Шебекіно Бєлгородської області (росія) 13 червня пролунав потужний вибух. Як виявилося, там злетіли у повітря снаряди від ТОС-1 «Сонцепьок». «Внаслідок вибуху загинули щонайменше троє російських військовослужбовців. Причини вибуху невідомі, але, за попередніми даними, він був «мимовільним», – уточнюють місцеві Telegram-канали.

Губернатор регіону написав, що «на околиці Шебекіно стався вибух, причини події встановлюються». За його даними, ніхто не постраждав, відомо про пошкодження 10 приватних будинків та одного автомобіля. А вже наступного дня стало відомо про руйнування у Шебекіно під’їзду багатоквартирного будинку. За попередніми даними, семеро росіян постраждали.

росіяни називають причину — обстріл. Але також є інформація, що будівля могла постраждати через дії своїх військових. Тим більше, що російські ЗМІ нарахували: щонайменше 93 рази їх безславні повітряні сили випадково бомбили Бєлгородську область і окуповані території за останні чотири місяці. Лише 11 та 12 червня у регіоні знайшли як мінімум п’ять авіабомб, повідомили джерела ASTRA в екстрених службах Бєлгородської області. ФАБи знайшли у селі Неклюдове, селищі Батрацька Дача, селі Новобудівка, в районі селища Ленінське та в селі Цепляєво-друге.

Гучні справи та відставки

Вранці колишній журналіст та екснардеп Мустафа Найєм написав заяву про звільнення з посади голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України. За словами поки що чиновника, йому просто не давали працювати на благо України.

Я залишаю посаду голови Агентства відновлення. Рішення прийняв самостійно через системні перешкоджання, які не дають подальшої можливості ефективно виконувати свої повноваження. Починаючи з листопада минулого року, команда Агентства почала стикатися з постійною протидією, спротивом та створенням штучних перешкод, – заявив Мустафа Найєм, голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України

Журналісти з посиланням на власні джерела повідомило про затримання колишнього заступника міністра МОЗ Михайла Загрійчука та ще 10 лікарів за підозрою у порушенні закону про трансплантацію органів людини. Окрім колишнього чиновника мова йде про лікарів ДУ «Інститут серця МОЗ України», КП «Волинська обласна клінічна лікарня» та КНП «Центральна міська клінічна лікарня» міста Києва.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Заступницю Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марію Карчевич медики-добровольці звинуватили у зриві постачання новітніх японських комплексів телемедицини на 60 мільйонів доларів. Чиновниця, а також окремо МОЗ відповіли, що ця інформація не є правдивою. Але так і не повідомили, коли військові медики отримають чудові японські комплекси для спасіння життів наших захисників.

Суд визнав народного депутата України IV–VIII скликань від Партії регіонів Дмитра Святаша винним у закликах до зміни меж території України, легалізації майна та шахрайстві. Екснардепові заочно призначили 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. Ексдепутат, який з 2019 року перебуває на території росії, упродовж 2022 року розмістив на своїй сторінці у Facebook дописи з наративами про відсутність збройної агресії проти України, законність окупації та закликами до мешканців захоплених територій співпрацювати з російськими окупантами.

Вищий антикорупційний суд оштрафував нардепа Олександра Юрченка за неявку на судове засідання. Йому призначили штраф у розмірі 1514 грн. Юрченко повідомив, що пропустив минуле судове засідання, оскільки брав участь у Форумі-діалозі на Закарпатті «Житло для внутрішньо переміщених осіб», організований Тимчасовою спеціальною комісією парламенту. Але суд не визнав це поважною причиною.

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) продовжив термін дії процесуальних обов’язків для колишнього голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва до 11 серпня цього року. Обвинувачений зобов’язаний повідомляти суд про зміну свого місця проживання, утримуватися від спілкування з особами, указаними в ухвалі суду, здати на зберігання до Державної міграційної служби України усі свої паспорти для виїзду за кордон та прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора, слідчого судді та суду.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності