Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

УХИЛЯНТУ влаштували ПОКАЗОВИЙ СУД із ВИРОКОМ

Оболонський райсуд Києва призначив максимальне покарання – п’ять років тюрми для військовозобов’язаного з Донецька, який категорично відмовлявся воювати.

Про це йдеться в даних судового реєстру.

За матеріалами справи, на початку червня 2023 року обвинуваченого було визнано придатним до військової служби. У середині вересня того ж року ТЦК вручило чоловіку «бойову» повістку на відправку до війська. Проте він, не маючи права на відстрочку, той проігнорував виклик.

У суді ухилянт вину визнав і пояснив: не прибув до пункту відправки для проходження військової, оскільки мав їхати до батьків, вони похилого віку і потребують стороннього догляду. Зазначив, що розуміє свій громадянський обов’язок, але служити не може та не буде.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Під час допиту військовослужбовець ТЦК розповів: обвинувачений придатний до служби, при цьому заявив, що не піде воювати, бо його близькі родичі живуть у Донецькій області. І цей факт начебто заважатиме військовозобов’язаному перебувати у лавах ЗСУ.

У результаті суд дійшов висновків: факт проживання батька та бабусі обвинуваченого у Донецькій області, а його дружини – на тимчасово окупованій території, не є поважною причиною, що може виправдати чоловіка від ухилення від мобілізації.

Крім цього, суд не взяв до уваги щире каяття військовозобов’язаного. На думку суду, чоловік нічого не зробив для того, щоб виправити ситуацію; весь час перебував у столиці і без поважних причин не з’явився на виклик до ТЦК.

Іще суд відкинув заклики прокурора щодо призначення обвинуваченому умовного терміну покарання, яке не пов’язано із позбавленням волі. Феміда вказала на відсутність підстав з огляду на суспільну небезпечність вчиненого ним кримінального правопорушення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Суд розпорядився взяти під варту обвинуваченого одразу після ухвалення вироку. Він перебуватиме у Київському слідчому ізоляторі до набрання вироку законної сили.

Нагадаємо, що санкція статті 336 Кримінального кодексу («Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період») передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Раніше за схожих обставин мешканець Волині отримав шість місяців тюрми за відмову від призову на військову службу під час мобілізації.

У 2023 році в Україні було винесено 1 274 вироки в судових справах про ухилення від військової служби.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тим часом, трьом депутатам Київради суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Вони проходять у справі про ухилення від військової служби.

Також ДБР повідомило про підозру колишньому командиру однієї з військових частин ТРО, який перевищив свої службові повноваження та відрядив військовослужбовців на службу до Київської міської ради.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності