Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Україну в НАТО не пускає “п’ята стаття” Альянсу і страх…

Міністр закордонних справ та обраний президент Латвії Едгарс Рінкевичс зауважив, що Угорщина не є головною перешкодою на шляху України до НАТО – йдеться про невизначеність позиції ширшого кола країн.

Про це він сказав в інтерв’ю українським ЗМІ.

Рінкевичс зазначив, що головною перешкодою для вступу України до Північноатлантичного альянсу є внутрішня дискусія у НАТО, а не сама Україна чи негласне «вето» московії.

«Причина – у тому, що зараз у багатьох столицях держав-членів НАТО немає достатньо чіткого розуміння, що робити з ситуацією, коли воююча держава приєднується до Альянсу, і що це означає в контексті Статті 5. Скажу прямо: ось це головне питання. І саме на це питання багато держав-членів не можуть дати відповідь. І доки вони не матимуть цієї відповіді самі для себе – то не зможуть відповісти і за одним столом і іншими членами НАТО», – зазначив Едгарс Рінкевичс.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На його думку, якби ця позиція сформувалася, то перешкодою не має бути навіть думка офіційного Будапешта.

«Я вважаю, що коли дійде до фінального процесу ухвалення рішення, то я вірю – усі без винятку союзники  погодяться. Але наразі перепоною є ось це ключове питання. Є країна у війні. Є «п’ята стаття» НАТО. І зараз не одна-дві держави, а дуже багато держав намагаються зрозуміти, що це означає для Альянсу. У багатьох столицях досі не з’явилося доброї відповіді на це запитання, і ми маємо це зрозуміти», – додав він.

Рінкевичс зазначив, що Латвія бачить майбутнє України у НАТО і зі свого боку робитиме усе можливе для того, щоби це сталося.

Раніше поліція Латвії затримала понад  20 людей за використання символів, що прославляють військову агресію. Серед порушень – розміщення забороненої символіки та використання георгіївської стрічки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

МЗС Латвії 17 березня заборонило в’їзд 35 громадянам рф, які підтримали московитську агресію в Україні.

Також ми писали, що Едгарс Рінкевичс допускає розпад московитської федерації через наслідки війни, але вважає, що це не єдиний сценарій розвитку подій.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності