Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

В Україні потрібно здійснити ревальвацію гривні — економіст

Якщо в Україні почати робити правильні кроки, то курс гривні можна зміцнити.

prof-ekonПро це в ефірі UKRLIFE.TV розповів економіст, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.

«В Україні потрібно здійснити ревальвацію гривні. Зробимо як у Польщі, я б це зробив за три місяці. Для кланів, мільярдерів це буде шокова терапія, а для народу — як життєвий бальзам. Уявляєте, якщо у нас буде курс долар — три гривні, як у Польщі зробив Бальцерович. Він же практично врятував Польщу в свій час. Тоді якщо людина одержує три тисячі гривень — це буде тисяча доларів. Ціни в доларах не ростуть, ціни ростуть в гривні. А зарплати і пенсії у гривні не ростуть. Як це здійснити?

Перше, що треба зробити. Національний банк України накопичив так звані боргові зобов‘язання уряду на суму майже 300 млрд гривень. Хоча, за законом, він не мав права цього робити. Треба ці зобов’язання продати, не важливо кому, все одно знайдеться покупець. Але хто ж тепер продасть, якщо спеціально на цьому побудована модель пограбування?

Якщо зобов‘язання продавати за долари і євро, їх можна покласти в золотовалютні запаси, а якщо за гривню, її треба стерилізувати, знищити. Це призведе до вилучення гривні з обігу, значить грошова маса скоротиться. А за цей рік навпаки тільки готівкову грошову масу Кубів та Гонтарєва збільшили на 22%. При цьому ВВП впав на 15%, промислове виробництво на 20%, всі ринки впали, все зупинилося, а гроші друкують.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Другий крок. Треба негайно зняти всі обмеження на ходіння валюти. У тебе є валютний депозит? Знімай, бери грошей, скільки хочеш. Ти хочеш конвертувати гривню в долар і євро? Конвертируй. Відкривайте валютні кіоски, будь ласка, продавайте хоч з рук в руки валюту один одному. Треба сказати експортерам взагалі не продавати валютну виручку, якщо вони не хочуть.

А зараз їх примушують 75% продавати. Звільнили б усіх заробітчан, переводите валюту сюди, ніхто вас чіпати не буде, ніякі рахунки відкривати не треба. Купуйте у валюті нерухомість, машини, що хочете, те і купуйте. Тобто я б дозволив вільне ходіння євро. Долар теж, але прив’язувався до євро. Тому що наша зона — це євро, біля нас стоять країни єврозони. Треба рухатися в зону євро.

Таким чином під гривнею з‘явилася б подушка, валюта. Вона зняла напругу з гривні. Тобто гривню ми знімаємо з обігу, а валюта починає заходити і заповнювати сухі канали, де не може відбуватися обмін. У нас тіньова економіка становить 75-80%. Треба дати їй можливість рухатися, піднятися на поверхню.

А Гонтарєва разом з Яценюком і Порошенко проводять політику військового вже навіть не соціалізму, а комунізму у валютній політиці. Ми рухаємося зараз до державної валютної монополії, як при соціалістичному способі виробництва. Додуматися тільки: Нацбанк хоче закрити половину валютних обмінників, які не контролюються банками. Так банки у нас довели свою неспроможність. Вже половину банків треба закривати, щодня оголошують два-три банку банкрутами. Тобто приватні власники, які володіють банками, вкрали гроші вкладників, і тепер хочуть це перекласти на все населення і на державу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наступний крок, який треба зробити. Я б взагалі не друкував гривню. Не робив би фізичну емісію М1, і не робив би емісію М0. Припинив би будь-яке рефінансування банків. Банкам би ніяких грошей не давав, а всі кредити вилучив би і зробив стерилізацію цієї грошової маси. Таким чином, ще б зменшив гривневу масу — готівку і безготівку в обігу.

Поступово, за три місяці, це дало б результат. Курс долара відразу впав до восьми гривень, потім до п’яти, а далі за три-чотири місяці був би курс 3 гривні за долар. І тоді всі люди відчули б приплив кисню. Тому що той, хто отримує 3 тисячі гривень — це тисяча доларів. Ціни ж не могли б бути такими високими. Продукти все одно не можуть коштує дорожче, ніж у Польщі чи Словаччині», — розповів Олег Соскін.

Крім того він зазначив, що до Нового року Україні потрібно подати заявку в НАТО і ввести візовий режим з Росією.

vkurse.ua

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності