Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Важкий тиждень для України і нові військові злочини москалів…

На початку тижня Україна пережила наймасованішу повітряну атаку. Ворог обрав за ціль об’єкти критичної інфраструктури Дніпровського каскаду ГЕС. Удари ракетами та безпілотниками були нанесені по  Каховській, Запорізькій, Канівській та Київській ГЕС. 30 серпня росіяни скинули КАБ на багатоповерхівку у Харкові, семеро людей загинули, понад 50 — отримали поранення. Інтерпол оголосив у міжнародний розшук колишнього начальника управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, а ДБР — нардепа Артема Дмитрука у міжнародний розшук

КАЦАПСЬКІ ЗЛОЧИНИ

На ранок 31 серпня було відомо про 97 постраждалих через масований обстріл Харкова 30 серпня. Ще шестеро людей загинули.

Про це повідомив на своєму Telegram-каналі голови Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«За уточненою інформацією, внаслідок ворожого удару по Харкову станом на зараз постраждали 97 людей, з них — 22 неповнолітніх», — написав Синєгубов.

За даними ДСНС України, рятувальники продовжують ліквідовувати пожежу та розбирати завали на місці влучання ворожої авіабомби.

Нагадаєм, росіяни в ніч на 31 серпня вчетверте за тиждень атакували Київ ударними дронами. Сили ППО збили всі БПЛА, які летіли на столицю.

За минулу добу, 29 серпня, українські Сили оборони ліквідували 1 200 російських окупантів, 23 артилерійські системи ворога та 3 танки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Окупанти вбили дитину просто на дитячому майданчику. Ще мінімум троє людей у ​​цьому районі поранені.

Ігор Терехов

Мер Харкова

Удару… не було б, якби наші Сили оборони мали здатність знищувати російську військову авіацію там, де вона базується. Нам потрібні сильні рішення партнерів, щоб зупинити цей терор. Це абсолютно справедлива потреба. І немає жодної раціональної причини обмежувати Україну у захисті. Нам потрібні далекобійні можливості.

Володимир Зеленський

Президент України

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
У цілому на цьому тижні Україна пережила рекордні повітряні атаки, відбивши ворожі цілі майже на 90%. За даними командування Повітряних сил України, 26 серпня радіотехнічними військами Повітряних Сил було виявлено та супроводжено 236 засобів повітряного нападу противника, 127 ракет та 109 ударних БпЛА:
    • 3 аеробалістичні ракети Х-47М2 «Кинджал» із повітряного простору Рязанської та Липецької областей – рф.;
    •  6 балістичних ракет «Іскандер-М»/KN-23 із Курської, Воронезької областей – рф. та з Криму;
    • 77 крилатих ракет Х-101 з літаків Ту-95МС із повітряного простору Волгоградської області та району Каспійського моря;
    • 28 крилатих ракет «Калібр» із надводних/підводних носіїв у східній частині Чорного моря;
    • 3 крилаті ракети Х-22 із повітряного простору Воронезької обл. – рф.;
    • 10 керованих авіаційних ракет Х-59/Х-69 із літаків Су-57, Су-34 з повітряного простору Бєлгородської обл. та з району окупованого Маріуполя;
    • 109 ударних БпЛА «Shahed-131/136» – райони пусків Приморсько-Ахтарськ, Курськ, Єйськ – рф., Чауда – Крим.


Відповідних руйнувань зазнала автомагістраль на греблі Київської гідроелектростанції (ГЕС), що знаходиться біля міста Вишгород. У мережі з’явилося відео пожежі та руйнування на станції. Після цього в країну повернулися аварійні та екстрені відключення світла.
Ніч 27-го виявилася також неспокійною — противник випустив 91 засіб повітряного ураження. Внаслідок нічної атаки рф у вівторок загинули четверо людей. 16 українців отримали поранення. Київ другу ніч поспіль відбивався від комбінованої атаки російський загарбників.


За даними голови Київської міської військової адміністрації Сергія Попка, було знищено навколо Києва близько 15 ударних дронів та кілька ракет.

В ніч на 27 серпня російські загарбники атакували Запоріжжя Shahed. Внаслідок обстрілу загинули дві людини, ще чотири дістали поранення. За попередніми даними, росіяни завдали по території Запоріжжя та Запорізького району сім ударів безпілотниками.

Однією з підступних атак ворога проти цивільних став удар увечері 26 серпня по готелю у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. Тут загинули дві людини, п’ятеро дістали поранень, ще двоє вважаються зниклими безвісти. 28 серпня у Кривому Розі був день жалоби за загиблими.


У ніч на 29 серпня було вже спокійніше – росіяни атакували Україну лише трьома керованими авіаційними ракетами Х-59/69 із повітряного простору Курської та Бєлгородської областей – рф, із цього ж напрямку – двома ракетами, тип яких наразі встановлюється, а також 74-ма ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» з районів: Приморсько-Ахтарськ, Курськ, Єйськ.

Під час нічної атаки на українські міста уламки ворожого дрону упали у кілька районах Києва. Пошкоджені три квартири багатоповерхового будинку в Голосіївському районі та два приватних будинки в Деснянському районі. Крім того, частини ворожих БПЛА виявлено в декількох місцях Дніпровського району.

Вранці 29 серпня військові рф обстріляли з артилерії Нікополь. Внаслідок атаки загинула 42-річна жінка. Різного ступеня поранення отримали п’ятеро містян, їх госпіталізовано до лікарні. Пошкоджено багатоповерхівку, торгівельний центр, господарські споруди, автомобілі, газогін.

Ситуація на фронтах

27 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський під час форуму «Україна 2024. Незалежність»  розповів про результати Курської операції. На той момент у Курській області росії бійці ЗСУ взяли у полон 594 ворожих солдатів. На момент заяви генерала ми контролювали понад 100 населених пунктів, або 1294 кв км. 30 серпня  на засіданні Ставки Головком ЗСУ Олександр Сирський проінформував про нове просування українських військ у Курській області рф . Подекуди на 2 км вперед, взято під контроль ще п’ять квадратних кілометрів територій.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.


28 серпня на Курщині Сили спеціальних операцій «вполювали» новітній російський комплекс радіоелектронної боротьби «Сапфір». Об’єкт виявили під час розвідки території, яка залишається під контролем російських військових. А на Краматорському напрямку збили російський бойовий літак Су-25, який намагався вести обстріли позицій підрозділів Сил оборони. Йому не дали цього зробити зенітники 28-ї окремої механізованої бригади ім. Лицарів Зимового Походу.

Сирський також наголосив, що противник намагається прорвати оборону наших військ на Покровському напрямку, але станом на ранок усі атаки відбиті, успіху ворог не мав. За даними Генштабу ЗСУ, лише 29 серпня російські загарбники штурмували 10 напрямків фронту, а Покровський був атакований 58 разів. Загалом на фронті відбулося 215 бойових зіткнень.

29 серпня стало відомо, що російські загарбники відновили штурмові дії на Запорізькому напрямку, зокрема в районі Оріхова. Це сталося після триденної «паузи». Російські окупанти знову активізувалися, почали використовувати для штурмів малі піхотні групи. Наразі загарбники намагаються штурмувати Оріхівській напрямок.

Відповідь окупантам

Калузьку область росії уранці 30 серпня атакували безпілотники. Губернатор Владислав Шапша стверджує, що ППО нібито «збило» чотири дрони на околиці Калуги. Калузька область не межує з Україною і знаходиться приблизно за 300 кілометрів від кордону.

28 серпня у результаті спільної операції Головного управління Міністерства оборони України  і Сил спеціальних операцій ЗСУ сталося загоряння на нафтобазі Росрезерву «Атлас» у Кам’янському районі Ростовської області. НПЗ втратило третину свого виробництва.

26 серпня загорілося найбільше на росії НПЗ у Омській області. Кажуть, одна людина загинула, семеро постраждали внаслідок вибуху – з невідомих причин вибухнула установка, призначена для переробки нафти. Звісно там почалася пожежа, яку на момент публікації матеріалу ще не загасили.

Надвечір 30 серпня надійшла інформація про масований обстріл Бєлгорода. Місцева влада повідомляла про чотирьох загиблих та багато пожеж.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Гучні справи та звільнення

Надвечір стало відомо, що президент України Володимир Зеленський звільнив командувача Повітряних Сил ЗСУ Миколу Олещука. Тимчасово виконуючим обов’язки командувача ПС ЗСУ призначено генерал-лейтенанта Кривоножка Анатолія. За кілька днів до цього рішення Україна вперше втратила переданий нам західними партнерами F-16. Відбулося це під час відбиття найбільшої російської ракетної атаки 26 серпня.

Пілот винищувача підполковник Олексій Месь із позивним Мунфіш встиг знищити три крилаті ракети та один ударний БпЛА, зберігши життя не одного українця. Офіційна версія: літак втратили через технічну несправність, але разом з американськими спеціалістами буде проведене відповідне розслідування.
Відома своєю критикою ЗСУ депутатка Мар’яна Безугла звинуватила військових у тому, що вони самі збили F-16 з установки ППО Patriot через відсутність координації між підрозділами. На це Олещук їй різко відповів, звинувативши у роботі на росію.
Також ЗМІ повідомляли про сумнівне призначення начальником штаба Командування Сил безпілотних систем Збройних Сил України Романа Гладкого. За словами Безуглої, Гладкий не має досвіду роботи з безпілотниками, був підозрюваний у державній зраді та шпигунстві, а також має дружину з російським паспортом, а донька виступала в спортивних змаганнях за рф. Офіційного підтвердження цього наразі немає.

Пізно увечері 30 серпня стало відомо, що на Ставці було заявлено про негайне звільнення голови правління «Укренерго» Володимира Кудрицького. Йому наразі запропоновано  написати заяву про звільнення за власним бажанням. Начебто, наразі, Кудрицький відмовився написати заяву за власним бажанням, розповів Forbes співрозмовник, знайомий із ситуацією. Пресслужба «Укренерго» не підтвердила й не спростувала цю інформацію.

Через п’ять діб після втечі за кордон ДБР оголосило народного обранця Артема Дмитрука у міжнародний розшук, проінформувавши, що його підозрюють у порушенні чотирьох законів. Проти Дмитрука ведеться кілька кримінальних проваджень по фактам:

    • умисного заподіяння групою осіб працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків (ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 345 КК України);
    • викрадення вогнепальної зброї групою осіб (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 262 КК України);
    • умисного заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості (ч. 1 ст. 122 КК України);
    • грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю (ч. 1 ст. 296 КК України).


За очільника Антимонопольного комітету України Павла Кириленка внесли заставу в повному розмірі — 30 мільйонів гривень. При цьому Кириленка підозрюють у незаконному збагаченні на понад 56 мільйонів гривень та недостовірному декларуванні. Справу щодо нього НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура порушили після оприлюднення результатів журналістського розслідування.

ДБР повідомило 28 серпня, що Інтерпол оголосив у міжнародний розшук колишнього начальника управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності