Читайте також, як отримати компенсації за зруйноване житло, якщо будинок не підлягає ремонту.

Компенсація за ремонт пошкодженого житла – хто може отримати

За програмою “єВідновлення” можна отримати кошти на компенсацію зруйнованого через бойові дії житла, але не більше 200 тисяч гривень. Компенсація нараховується за житло, яке:

  • пошкоджене через військові дії після 24 лютого 2022 року;
  • знаходиться на неокупованій території України;
  • підлягає відновленню;
  • відремонтоване лише частково або зовсім не відремонтоване.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що на першому етапі допомогу отримають люди, чиї будинки потребують незначного ремонту. Пріоритет матимуть учасники бойових дій, мобілізовані, сім’ї загиблих військових, люди з інвалідністю І та ІІ груп і багатодітні родини.

Отримані на спеціальну карту кошти можна витратити на будівельні матеріали або ремонтні послуги підрядників, які є учасниками програми “єВідновлення”. Витратити кошти потрібно протягом 12 місяців після їхнього отримання, інакше вони повернуться в держбюджет.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Щоб скористатися послугою, спочатку оновіть “Дію” до найновішої версії. Щоб отримати грошову допомогу, потрібно:

  1. Подати повідомлення про пошкоджене майно в мобільному застосунку або на сайті “Дія” (якщо не робили цього раніше).
  2. Відкрити в банку спеціальний рахунок “єВідновлення” (це можна зробити онлайн в застосунку банку або наживо у відділенні банку). Таку картку можна отримати в банках “ПриватБанк”, “Монобанк”, “А банк”, “Sense Банк”, “Пумб”.
  3. Подайте заяву про отримання фінансової допомоги в “Дія”.
  4. Вашу заявку розгляне комісія місцевої влади і встановить суму грошової допомоги. Очікуйте дзвінка від представника комісії.
  5. Дочекайтеся сповіщення про рішення комісії в “Дія”.
  6. Отримайте гроші на картку.

Отримані на картку гроші можна буде використати тільки товари на для ремонту чи ремонтні послуги.

Через “єВідновлення” не можна буде отримати гроші на нове житло, якщо старе повністю зруйноване. Для цього існує окрема компенсація за зруйноване житло.

Також вартість ремонту не буде компенсована, якщо власник провів його до подання заявки. Але якщо ремонт проведений частково, ви можете розраховувати на відшкодування суми для завершення ремонтних робіт.

Не зможуть отримати фінансову допомогу люди з судимістю за злочини проти національної безпеки України, а також їхні спадкоємці.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Якщо у житла кілька співвласників, кожен з них має надати згоду на отримання відшкодування. Згоду можна буде надати через “Дію” або представнику ОМС при огляду майна.

Якщо пошкоджена квартира знаходиться в багатоповерховому будинку, її власники не зможуть отримати грошову компенсацію. Натомість має бути виконаний загальний ремонт будинку. Для цього звернітся до ОСББ чи ЖЕКу. Однак власники квартири зможуть отримати компенсацію, якщо підїзд вже було відремонтовано, а квартиру – ні.