Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Як «правильно» ділити кошти: майстер-клас від прикарпатської «Батьківщини»

Незважаючи на важке соціально-економічне становище в країні та катастрофічну нестачу коштів, Івано-Франківська область все ж отримала цьогорічну субвенцію з державного бюджету на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. Розмір субвенції, якщо оцінювати в межах області, звісно не такий великий – всього 9 мільйонів 924 тисячі гривень. Та все ж провести реконструкцію якоїсь частини доріг таки можна.

В травні цього року розпорядженням (http://www.if.gov.ua/files/image1400666660.pdf) голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрієм Троценком (представник ВО «Батьківщина») був затверджений перелік об’єктів поточного ремонту вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області на 2014 рік, які мають фінансуватися за рахунок саме цієї субвенції. У цей список ввійшло аж 77 таких об’єктів (кожен об’єкт це відрізок комунальної дороги в певному населеному пункті).

Проте кілька днів тому на сайті Івано-Франківської обласної державної адміністрації було розміщене ще одне розпорядження (http://www.if.gov.ua/files/image1411997013.pdf), яким новий голова ОДА Олег Гончарук вніс зміни, точніше, зміну, у перелік затверджених об’єктів поточного ремонту. Відповідно до неї тепер замість дороги в селі Новоселиця Снятинського району будуть ремонтувати дорогу у селі Голови Верховинського району.

Перше, що прийшло на думку, – як міг голова так просто забрати кошти в жителів одного села і віддати іншим. Чому мешканці Головів заслуговують на хорошу дорогу, а новосельці – ні?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І тут в поле зору потрапив сам перелік всіх 77 об’єктів, серед яких попередній голова ОДА Андрій Троценко своїм розпорядженням і розподілив ті майже 10 мільйонів гривень. Якщо не вдаватися в деталі, тобто назви населених пунктів і вулиць, то розподіл виглядає так:

19 об’єктів на суму 1 мільйон 754 тис. грн. (17,7% від загальної суми) припадає на Снятинський район;
14 об’єктів на суму 1 мільйон 191 тис. грн. (12%) – на Коломийський район;
10 об’єктів на суму 740 тис. грн. (7,5%) – на Городенківський район;
9 об’єктів на суму 552 тис. грн. (5,6%) – на Рожнятівський район;
6 об’єктів на суму 1 мільйон 16 тис. грн. (10,2%) – на Верховинський район;
5 об’єктів на суму 830 тис. грн. (8,4%) – на Косівський район;
4 об’єкти на суму 480 тис. грн. (4,8%) – на Тлумацький район;
3 об’єкти на суму 760 тис. грн. (7,7%) – на Тисменицький район;
2 об’єкти на суму 700 тис. грн. (7%) – на Надвірнянський район;
2 об’єкти на суму 255 тис. грн. (2,6%) – на Долинський район;
1 об’єкт на суму 95 тис. грн. (1%) – на Галицький район;

Також по одному об’єкту включили від Івано-Франківська (на суму 1 млн. 500 грн., 10%) та міста Коломиї (на суму 550 тис. грн., 5,5%) От і все, на що вистачило коштів субвенції.

Думаю, тут і не озброєним оком можна помітити, що з двадцяти адміністративно-територіальних одиниць нашої області (14 районів та 6 міст обласного значення) деякі взагалі не представлені. Наприклад, немає жодного  об’єкта  для  Богородчанського,  Рогатинського, Калуського районів, міст Болехова, Калуша, Яремчі, Бурштина. Хоча дороги там чи не найгірші в області. Хто не вірить нехай проїдеться Рогатинщиною, спочатку райцентром, тоді такими селами як Воскресінці, Верхня Липиця, Букачівці, де дорогу давним-давно паводкові води змили. Їм як нікому іншому ця субвенція б стала в нагоді.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За яким принципом і хто вирішує, що 18% від загальної суми має отримати Снятинщина, 12% – Коломийщина, 10% – Верховинщина, а Галицький район тільки 1%? Хто і на підставі чого вирішив, що цим районам треба кошти, а Рогатинщині і Калущині вони взагалі не потрібні?

Щоб більш детально вивчити цю тему, треба перш за все звернулися до правової бази.

Отож, відповідно до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, затвердженого Постановою КМУ № 52 від 19 січня 2011 року, «обласні держадміністрації з урахуванням пропозицій райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування забезпечують прийняття рішення щодо затвердження узагальненого переліку об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах відповідного регіону в межах обсягів субвенції, установлених законом про Державний бюджет України на відповідний рік».

До речі, тут зазначений і ще один пункт, який заслуговує на нашу увагу. В документі відмічено, що «Замовників робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах відповідного регіону визначають обласні держадміністрації з урахуванням відповідних пропозицій райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Якщо узагальнити, то ось яка виходить картина: місцеві райдержадміністрації та виконкоми місцевих рад надають пропозиції, а обласне керівництво на свій розсуд вже обирає кому дати гроші, а кому ні.
Мабуть, було би справедливо, якщо б кожен, хтось більше, а хтось менше, але отримав хоча б щось.
Ми поцікавились у представників Рогатинської РДА чи подавали вони на область пропозиції щодо переліку об’єктів в межах району, які б претендували на отримання коштів субвенції. З’ясувалось, що таки подавали і не одну.

А тепер замість висновку …

Снятинський, Верховинський та Косівський райони, що складають 89 виборчий округ загалом отримав 36,3% від загальної суми субвенції. Нагадуємо, що саме на цьому окрузі переміг народний депутат від ВО «Батьківщина» Василь Гладій. До речі, сам він походить із одного із сіл Снятинського району, і тепер знову балотується по цьому ж округу.

Як не як, а до людей вже є з чим іти, адже завдяки його «зусиллям» (лобіюванню) буде відремонтовано аж 30 об’єктів в межах округу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Йдемо далі. Наступний за об’ємами отриманих коштів виступає Коломийський район та місто Коломия. Чи варто нагадувати, що заступник обласної ради Олександр Левицький – представник ВО «Батьківщина», житель смт Отинія Коломийського району та депутат обласної ради від округу № 20, в який входить 30 сіл Коломийського району.
Якимось чином так сталось, що більшість із них отримають кошти субвенції.

З Коломийщини походить і ще один одіозний тепер вже екс-представник ВО «Батьківщини», один із кандидатів у народні депутати по округу № 88 (в межі входить Коломийський, Городенківський райони та місто Коломия) Юрій Романюк. Зазначаємо, що кошти субвенції ділили в травні, а безпартійним Романюк став в червні.

Отож, на округ № 88 припадає 25% від загальної суми субвенції.

Якщо підсумувати, то виходить, що два округи (а на Івано-Франківщині округів є 7), отримали майже 62% коштів.
Ось вам і майстер-клас від представників ВО «Батьківщина», як на практиці можна застосувати класичний метод використання адмінресурсу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: ЗМІСТ,
Лілія Паляниця

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності