Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Які шанси в Джонсона замінити на посту генсека НАТО соціаліста Столтенберга

Борис Джонсон може стати наступним генеральним секретарем НАТО, що стало б найстрашнішим сном росії на яву, повідомляє The Telegraph.

Після відставки Джонсон навряд чи залишиться без високої посади, особливо на тлі потужної підтримки Україні, яка продемонструвала сильні лідерські якості політика.

Висунення Джонсона як кандидата на пост генсека Північноатлантичного Альянсу підтримують члени комітету з оборони Річард Дракс і Марк Франсуа, а також колишній міністр з виходу Великобританії з Європейського союзу Девід Джонс.

“Якби він подав заявку на посаду генерального секретаря НАТО, то я підозрюю, що він міг би звернутися до президента Зеленського за рекомендаціями”, – сказав Франсуа.

Водночас начальник Генерального штабу Збройних сил Великобританії в 2006-2009 роках Річард Даннат вважає, що скандали в оточенні Джонсона, через які він і оголосив про відставку, могли похитнути довіру до політика. Він не бачить Джонсона на посаді генсека НАТО через його особисті якості, але назває його підтримку України “просто фантастичною”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело видання у Міністерстві оборони Великобританії має сумніви щодо ймовірного призначення Джонсона генсеком Альянсу. Посадовець на умовах анонімності зауважив, що президент Франції Еммануель Макрон може накласти вето на таке призначення.

“Реальність така, що представники НАТО призначаються одноголосним рішенням. Будь-яка країна може накласти вето. Як ви вважаєте, президент Макрон висунув би Бориса Джонсона на пост генерального секретаря НАТО? Це виклик для британської сторони. Необхідно, щоб США підтримали тебе, а французи сказали “так”, – зазначив чиновник.

Нині НАТО очолює Єнс Столтенберг. Його призначили на цю посаду в 2014 році терміном на 5 років, але у 2019-му його мандат продовжили до жовтня 2022 року. 24 березня через повномасштабну війну РФ проти України країни-члени НАТО вирішили, щоб Столтенберг залишався до 30 вересня 2023 року. Цікаво, що в молодості Столтенберг був р’яним соціалістом, захоплювався комуністичними ідеями та був противником НАТО, піддаючи його публічній критиці…

Нагадаємо, що 7 липня Борис Джонсон подав у вимушену відставку з поста британського прем’єра. Джонсон також заявив, що буде залишатися на посаді прем’єра, поки не буде обраний новий лідер Консервативної партії і голова уряду.

20 липня відбудеться останній тур голосування депутатів, у ході якого буде обрано двох фіналістів. 21 липня британський парламент йде на канікули. За цей час члени Консервативної партії по всій країні голосуватимуть поштою, щоб обрати нового лідера. Результат буде оголошено 5 вересня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності