Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Зручніше виключити Польщу із НАТО або ж звинуватити у всьому Україну, – АНАЛІЗ СВІТОВИХ ЗМІ і ЗАЯВ ЛІДЕРІВ

Після 24 лютого, пам’ятаєте, багато хто жартував, що “В РАЗІ НАПАДУ росії на ОДНУ ІЗ КРАЇН НАТО, ЇЇ НЕГАЙНО БУДЕ ВИКЛЮЧНО ЗІ СКЛАДУ НАТО“, дається саме так зараз і відбувається із Польщею після учорашнього влучання двох російських ракет по Підкарпатському воєводству Польщі, де вони убили двох чоловік і травмували ще кількох. Хоча на сьогоднішній ранок, дивом залишилася тільки одна ракета чомусь. Тож, мабуть, до вечора скажуть, що і її не було?..

І так про все по черзі:

Вчора, 15 листопада, Україна, коли в Індонезії засідала G20, зазнала чергового масового нищівного удару москалів по інфраструктурі. москалі запускали “Калібри” з Чорного моря, а Х-101, Х-555 з Каспію та Ростовської області. Так повітряні сили ЗСУ збили вчора 73 із понад 90 крилатих ракет та 10 шахідів за 3,5 години, але дві ворожі ракети якимсь дивом перелетіли Україну і влучили у сусідню Польщу, що є членом ЄС та НАТО (Голова Львівської ОВА повідомив, що під час масованої атаки росіяни випустили по Львівщині 10 ракет. Більшість з них збили сили ППО. Є прильоти по трьох об’єктах критичної інфраструктури. Відомо про 1 постраждалого, його стан – важкий!).

У Польщі відразу скликали термінову зустріч комітету нацбезпеки, повідомило тоді Polsat News, яке зазначило, що ДВІ ракети впали на територію Пшеводового села в Люблянському районі Польщі. Це ж повідомило і радіо ZET. За його інформацією, ракети потрапили до зерносушарок. Внаслідок того, що трапилося, загинули двоє людей. На місці працюють поліція, прокуратура та армія.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також Visegrad повідомило тоді ж, що ВПС Польщі підняли в повітря винищувачі з аеродрому в Томашуві Любельському.

Водночас прес-секретар уряду Польщі Петр Мюллер дав коментар: «У зв’язку з надзвичайною ситуацією прем’єр-міністр Матеуш Моравецький за погодженням з президентом Анджеєм Дудою розпорядився скликати зустріч Комітету з національної безпеки та питань оборони.

Інформація, яка буде представлена на комітеті, буде пізніше, якщо це буде можливо, максимальною мірою доведена до відома громадськості. Я закликаю вас доти не публікувати непідтверджену інформацію», – сказав Мюллер.

Відразу ж після перших повідомлень про цей інцидент рОСІЙСЬКИЙ РИНОК ОБВАЛИВСЯ на тлі новин про приліт двох ракет на територію Польщі, члена НАТО:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ПЕРШИМ прем’єр Латвії Артіс Пабрікіс ВИСЛОВИВ СПІВЧУТТЯ “польським братам по зброї”, але стати разом з поляками плече в плече до оборони проти росіян, чомусь забув.

“Злочинний російський режим випустив ракети, які вцілили не лише по мирним українцям, а й впали на територію НАТО в Польщі. Латвія повністю підтримує польських друзів і ЗАСУДЖУЄ цей злочин”, – написав Пабрікіс.

Також у Латвії проведуть екстрене засідання уряду, щоб «заслухати звіти про безпекову ситуацію в регіоні та бути готовими до подальших дій», повідомив прем’єр країни Каріньш.

“Ми тісно консультуємося з Польщею та іншими союзниками. Естонія готова захищати кожен сантиметр території НАТО. Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею”, – уже сміливіше заявило МЗС Естонії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Президент Литви Гітанас Науседа теж гідно заявив: “Кожен дюйм території NATO має бути захищений”.

Попри це речник Пентагону бригадний генерал Пет Райдер заявив: “Пентагон поки не має інформації, яка б підтверджувала повідомлення про смертоносний російський ракетний удар, який сьогодні випадково влучив у Польщу”.

«Я не хочу здогадуватись, коли йдеться про наші зобов’язання в галузі безпеки та п’ятої статті (Стаття 5 НАТО). Але ми кристально ясно заявили, що захищатимемо кожен дюйм території НАТО», — заявив ввечері того ж дня на брифінгу представник відомства.

Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін відреагувала на падіння російської ракети в Польщі: “Ми підтримуємо Польщу і відреагуємо, коли отримаємо картину ситуації“, – написала вона.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Володимир Зеленський та Ульф Крістерссон прем’єр-міністр Швеції, яка тільки поки стоїть на порозі НАТО, але її туди із Фінляндією вперто непускає Туреччина, під час розмови обговорили нову хвилю російського ракетного терору: “Цей акт геноциду українців у відповідь на мій мирний план – цинічний ляпас Групі 19 G20 і всьому світу. Дякую Швеції за новий пакет оборонної допомоги для України. Посилюємо нашу співпрацю далі”, – написав Зеленський.

Також Володимир Зеленський додав: “Сьогодні росія здійснила черговий масований ракетний удар. Загалом 90 ракет. Уражені енергосистема, підприємства, житлові будинки.

Сьогодні сталося й те, про що ми давно попереджали. Терор не обмежується нашими державними кордонами. Російські ракети вдарили по Польщі.

Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Це питання часу, коли б російський терор пішов далі. Що довше росія відчуває безкарність, то більше буде загроз для всіх, до кого можуть дістати російські ракети. Бити ракетами по території НАТО. Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“І я хочу зараз сказати всім нашим польським братам і сестрам: Україна завжди вас підтримає! Вільних людей терор не зламає! Перемога можлива, коли немає страху! У нас із вами – немає“, – сказав єдиний хоробрий у Світі президент – України.

росія протиставляє себе світу. росія тероризує і нас, і всіх, до кого може дотягнутися.

Міністр оборони Чехії Яна Чорнохова заявила, що навіть якщо російський ракетний удар по Польщі був російською помилкою, “ми всі сприймемо це як ескалацію конфлікту”.

Дуже стурбований падінням російських ракет у Польщі міністр оборони Словакії: «росія повинна пояснити, що сталося. Безглузді атаки на інфраструктуру повинні негайно припинитися. Безрозсудні дії росії виходять з-під контролю. Будемо в тісному контакті з НАТО», – дуже обережно заявив він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У цей же час перелякана Варшава перевіряє, чи потрібно активувати статтю 4 НАТО, повідомив представник польського уряду Мюллер.

Стаття 4 НАТО говорить, що сторони “проводитимуть спільні консультації, коли, на думку будь-якої з них, територіальної цілісності, політичної незалежності або безпеки будь-якої із Сторін загрожує небезпека.

А польська військова експертна група у цей прибуває на місце вибуху в селі Пшеводув, Люблінсього воєводства.

Уламки ракет на місці вибуху належать російській ракеті Х-101,  повідомляє відразу ж польський журналіст після контакту з військовим експертом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Польщі офіційно підтвердили, що ракета, яка впала на їхню територію, російського виробництва. Посол росії викликаний у МЗС:

Генсек НАТО норвежський соціаліст-марксист Столтенберг того ж вечора провів розмову з президентом Польщі Дудою через вибух на території країни. Він заявив, що НАТО «стежить за ситуацією, а члени Альянсу проводять тісні консультації». Потім Дуда переговорив із президентом США  Джо Байденом, після чого передзвонив Зеленському. Вловлюєте послідовність? Бо саме після цього очільник українського МЗС Кулеба заявив, що повідомлення про падіння ракети української ППО у Польщі – це неправда.

“росія нині просуває конспірологічну теорію про те, що на території Польщі нібито впала ракета української протиповітряної оборони. Це неправда. Не треба підігравати російській пропаганді чи поширювати її меседжі. Цей урок слід було засвоїти давно, ще після збиття MH17.

А, загалом, звідки взялося таке повідомлення із американсько-норвежським акцентом?!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тоді ж президент Джо Байден попросив Конгрес виділити понад $37 мільярдів екстреної допомоги Україні, повідомила Associated Press.

Запит включає $21,7 мільярда на військову, розвідувальну та іншу оборонну підтримку, $14,5 мільярда на гуманітарну допомогу та підтримку функціонування українського уряду, $900 мільйонів на охорону здоров’я та підтримку українців, які проживають у США, та $626 мільйонів на ядерну безпеку.

Водночас Канцелярія Білого дому повідомила, що президент США Байден провів розмову із генсеком НАТО на тлі відомостей про вибух у Польщі. Байден запропонував повну підтримку та допомогу США у розслідуванні подій у Польщі та підтвердив непохитну прихильність США до НАТО.

Формально Польща активувала 4 статтю НАТО і повідомила, що 16 листопада НАТО проведе зустріч на прохання Польщі, повідомило тоді ж Reuters.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Водночас Варшава наказала зупинити рух на всіх прикордонних переходах з Україною у Підкарпатському воєводстві Польщі. Ніхто не може ні в’їхати, ні виїхати із Польщі. Українська сторона призупинила перевірки, заявив в інтерв’ю Gazeta Wyborcza речник Бещадського прикордонного загону.

Відразу ж Польща вирішила посилити «моніторинг польського повітряного простору», про що повідомив прем’єр-міністр Польщі. Було запрошено міжнародних експертів до участі в розслідуванні вибуху на сході країни: «Закликаю всіх поляків зберігати спокій. Працюємо над встановленням причин вибуху в Пшеводові».

“НАТО в стані бойової готовності. Ми посилили готовність польських збройних сил, включаючи сили ППО. Наші літаки будуть підтримуватися літаками союзників. Ми діємо спокійно і виважено“, – повідомив президент Дуда.

Цікаво, що перед тим як викликати посла росії, Збігнєв Рау провів телефонну розмову з Ентоні Блінкеном та Міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Іцього ж вечора пролунав ще один дзвоник для України: “Висловлюємо співчуття родинам двох наших громадянам, які загинули внаслідок вибуху, найімовірніше, ракет, що впали на нашу територію”, – заявив президент Польщі Дуда, уже вдосталь наспілкувавшись із західними колегами. – “Наразі ми не маємо переконливих доказів того, хто запустив ці ракети. Розслідування триває. Я поінформував про ситуацію всіх керівників. На місці вибуху ведуться слідчі дії. Дуже ймовірно, що Польща активує статтю 4 НАТО на засіданні Альянсу вже завтра”.

Десь у цей же час, чи трішки раніше президент США Джо Байден скликав екстрену зустріч зі світовими лідерами, які зібралися на саміт G20 в Індонезії, через ракетний удар по Польщі, повідомили в Білому домі, повідомило тоді Reuters. У зустрічі взяли участь лідери США, Німеччини, Канади, Нідерландів, Японії, Іспанії, Італії, Франції та Великобританії:

Що ви робите, коли вам страшно? – Ми пісяємося.
– А коли вам дуже страшно, але ви – сильні і вас багато при цьому? – Ми сильно багато пісяємося…

Президент США Джо Байден після екстреної зустрічі зі світовими лідерами на Балі дав коментар журналістам, написала The Guardian:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Я хочу переконатися, що ми точно з’ясуємо те, що відбулося. Потім ми визначимося з нашим наступним кроком“, – сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи була ракета випущена з росії, Байден сказав:

Є попередня інформація, яка заперечує це. Я не хочу говорити про це, поки ми не проведемо повне розслідування. Але, судячи з траєкторії, малоймовірно, що вона була випущена з росії, але побачимо.

Далі повідомили, що літак НАТО відстежив ОДНУ ракету, що впала на території Польщі, повідомляє CNN. Дані передано Варшаві та Альянсу, але хто запустив ракету, поки не повідомляють.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба у розмові з держсекретарем США Блінкеном НАЇВНО закликав до жорсткої відповіді на падіння ракети у Польщі, мабуть, забувши, що республіканці і навіть окремі демократи назвали Блінкена з Байденом боягузами, коли ті вкотре почали відмовлятися визнати росію державою-спонсором тероризму, як це вже зробили кілька крихітних держав у Європі…

“Цього б у Польщі не сталося, якби не жахливі ракетні удари росії по Україні”, — блиснув залізною логікою прем’єр Нідерландів Марк Рютте про ракету, що впала в Польщі.

“Разом із партнерами з G7 та НАТО ми ЗАСУДЖУЄМО (єдине що крім стурбованості і занепокоєння вміє робити Захід, – ред.)  російські масовані удари по Україні”, – заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн. Також вона висловила повну підтримку Польщі та пообіцяла допомогу в розслідуванні вибуху на кордоні.

А G20 погодила спільну заяву з пунктом, у якому висловлюється осуд війни росії проти України і її закликають вивести війська з міжнародно визнаної території України, повідомляє Reuters.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, лідери вітають продовження роботи “зернового коридору” через Чорне море.

Продовження читайте у частині 2.
За матеріалами закордонних ЗМІ
підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності