Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Соціалізуватися та влаштовувати ромських дітей до шкіл пообіцяв покаявшийся мер Івано-Франківська

28 квітня міський голова Івано-Франківська зустрівся із закарпатськими ромами. Відвідав місця їх проживання і обговорили шляхи виходу із скандальної ситуації.

Нагадаємо, 21 квітня мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: ЩО ДОЗВОЛЕНО МЕРУ РИМУ, В КАРАНТИН НЕ ДОЗВОЛЕНО МЕРУ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА

Справа про “виселення ромів з Івано-Франківська до Закарпаття” набула широкого резонансу. Своє обурення висловили різні іноземні та українській державні інституції, посадовці, а за фактом висловлювання поліція порушила кримінальну справу.

Руслан Марцінків, відповідаючи на реакцію, заявив, що “ніякої дискримінації не вбачає, адже мова йшла про конкретних осіб, які вже довготривало, більше місяця, недотримувалися карантину“. А потім попросив вибачення за свій вчинок, назвавши його «емоційним».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Однак сама проблема в усій її комплексній багатогранності – починаючи від криміногенного чинника, через соціальні проблеми  та питання соціалізації ромів в місцеве суспільство, пов’язані з цим випадки дискримінації за етнічною ознакою тощо – наразі залишається відкритою, інформує Закарпаття онлайн.

28 квітня в Івано-Франківську за ініціативи голови «Об´єднання ромів Ужгорода» та депутата Ужгородської міської ради Мирослава Горвата відбулася зустріч з міським головою. Вони відвідали місця проживання циган із Закарпаття – квартири та житлові будинки, які вони орендують, та соціальні заклади міста, де роми перебувають на обліку та проживають у соціальних кімнатах.

Ще одне місце компактного поселення ромів, до якого навідалися Р.Марцінків та М.Горват, – лісовий масив у одному з мікрорайонів міста, де цигани живуть впродовж останніх двадцяти років.

Більшість ромських родин займаються тимчасовими підробітками.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як повідомив М. Горват, міський голова Івано-Франківська наголосив, що допомагає і  готовий всіляко допомагати ромським родинам соціалізуватися, влаштовувати дітей до шкіл. У складних умовах карантину, наголосив голова, соціально-економічні проблеми ромів є ще важчими. Тому соціальні заклади готові до надання різного роду допомоги для осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Також Руслан Марцінків наголосив, що він відкритий до подальшого діалогу та спільної роботи з циганською громадою, яка проживає в Івано-Франківську. Зокрема, він пообіцяв допомогти у забезпеченні харчуванням та одягом, сприяти у наданні правової  та медичної допомоги. Він погодився, що усі наявні проблеми потрібно вирішувати не радикальними заходами.

Зі слів Мирослава Горвата, дуже важливим моментом було особисте спілкування як з Русланом Марцінківим, соціальними працівниками та власне ромами. Найголовніше, що обидві сторони конфлікту напрацювали спільні позиції щодо вирішення комплексу питань, пов’язаних з проживанням представників циганської народності в Івано-Франківську. Мирослав Горват зазначив, що має постійний зв’язок як з міським головою, так і тамтешніми ромами. Подібні ситуації, коло цигани масово виїжджають у великі міста України у пошуках кращого життя, є типовими не тільки для Івано-Франківська. Ця проблема існує роками і часом її просто неможливо вирішити на місцевому чи регіональну рівні. І по сьогодні багато циганських родин існують взагалі без жодних особистих ідентифікаційних документів.

На думку М.Горвата, держава повинна комплексно підійти до вирішення найболючіших проблем циганських громад, і насамперед – соціально незахищених груп в середовищі ромів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності