Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

+10% податку на всі імпортні товари, – подарунок від Кабміну у час війни

В Україні запровадять додатковий податок у розмірі 10% на всі імпортні товари та послуги, це має зменшити попит на імпортні товари та тиск на гривню. Про це в себе в Telegram-каналі написав народний депутат, заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Це зменшить попит на імпортні товари та тиск на гривню, вважають у Кабміні. Найближчими тижнями уряд має зареєструвати відповідний законопроєкт. Але ніхто не каже, що у зв’язку із цим зростуть самі ціни на ці імпортні товари, аналогів яким зараз, коли знищено безліч підприємст та ферм і т.ін., не дуже то й знайдеш, як ті кавуни, що досі возили за копійки з Херсонщини, а тепер – із Туреччини (бараболя з Єгипту, кури із Польщі і т.д.) та продають по 30-40 грн/кг. Але ось, де громадяни мають брати гроші на ці і без того дорогі товари, в Уряді не пояснюють…

Як зазначив нардеп, йдеться не про додаткові імпортні мита, а про запровадження безпосереднього збору на валютообмінні операції.

“Слід зазначити, що обрали концепцію не додаткових імпортних мит (яка складна в адмініструванні), а запровадження 10% збору на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів та послуг”, – зокрема, розповів він, але ті самі кавуни турки продають українцям не за гривні, а за валюту.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За розрахунками Кабміну, це має зменшити попит на імпортні товари та тиск на гривню.

“Очікується, що КМУ внесе законопроєкт протягом найближчих тижнів. Подивимося, що з цього вийде”, — підсумував Железняк.

Про можливе запровадження такого збору також говорив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю ЗМІ. Проте урядовець наголосив, що в уряді ще не визначилися з концепцією додаткового податкового збору.

“Така ініціатива може не мати назву додаткового мита, це може бути окремий військовий збір. Або додатковий збір на валютообмінні операції з купівлі імпортних товарів. Ще немає остаточної концепції, тому коли і в якому вигляді буде запроваджено збір — говорити рано”, — прокоментував чиновник.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Марченко також розповів виданню, що динаміка податкових та митних надходжень в Україні почала покращуватись. Так, у березні надходження з митниці досягли 7 млрд грн, а у липні — вже понад 22 млрд грн. Станом на 1 серпня по митниці та податковій зібрано близько 90 млрд грн.

Водночас витрати на військові потреби в країні зросли в 10 разів.

Нагадаємо, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявив, що українська влада робить все, щоб підтримати бізнес та економіку в країні, але в бюджетних програмах грошей на це поки що немає. Абсолютний пріоритет, за його словами, віддали армії, на другому місці — соціалка, а на третьому — зима.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності