Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

26-літня експертка без досвіду роботи в сфері правосуддя займеться реформуванням судової системи

Ну, як реформувати – аби активістам було зручно і було, де отримувати високі зарплати. У своїй презентації до проекту Ірина Шиба так і пише: “Проблема в тому, що 80% українців і досі не довіряють судам. Одна із причин – це велика корумпованість самих суддів. Вважаю, що реформування Вищої ради правосуддя повинно бути за таким принципом: туди мають увійти лише активісти та судді. Нині ж там є прокурори, науковці й адвокати. І це породжує конфлікт інтересів і підриває і так низьку довіру до суддів”. В результаті пані Шиба планує розробити законопроект, що дозволить формувати і перевіряти суддівський корпус за новими “активістськими”правилами.

Перше, що знітило – звідки ж взята цифра про недовіру до судової системи у 80%. Наприклад, у Центрі Разумкова за результатами соцопитувань в березні 2019 названо вдвічі меншу цифру.

Друге – а чому взагалі Ірина Шиба дійшла висновку, що саме наявність науковців та адвокатів у ВРП “підриває низьку довіру до суддів”. До речі, не дуже зрозуміло, а як “низьку” довіру та ще й підірвати можна? Але то пусте, мабуть все ж, пані активістка дуже добре знає судову систему зсередини.

І дійсно, за фахом – юристка. Але от халепа, жодного дня в судових органах не працювала.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Натомість має річний стаж в адвокатській фірмі, де до обов’язків входило написання статтей та коментарів для ЗМІ.  Ще 9 місяців Ірина Шиба працювала  співробітником з правового наближення в ГО “Association4U”. І трохи більше 2 років – у ГО “Фундація DEJURE”. І звичайно, як кожен поважаючий себе активіст Ірина вже два роки зареєстрована як ФОП. Щоправда трохи дивно, навіщо серед основних видів діяльності, окрім “Діяльність у сфері зв’язків із громадськістю” та “Діяльність у сфері права”, зазначена ще й “Фотокопіювання, підготування документів та інша спеціалізована допоміжна офісна діяльність”.  Можливо, саме на фотокопіювання надають більше всього грантів? Тут напевне нічого сказати не можна, оскільки жодної декларації про доходи пані Шиби нам знайти не вдалося.

Проте за грантами, зокрема до Нідерландів, Ірина Шиба їздить регулярно.

Але йдемо далі, і аналізуємо, а який досвід в сфері правосуддя отримала активістка на цих посадах? Скажімо так, специфічний.

Наприклад, була членкинею робочих груп з розробки законопроекту “Про правосуддя, дружнє до дітей”. А ще – співаторкою та співзасновницею Антикорупційних турів в Києві (провела більше 10 екскурсій, в тому числі для іноземних журналістів, дипломатів та представників міжнародних організацій). І все інше – в тому ж дусі.2B7F2B63-1A7D-4DAF-A279-96E74F12FE85_w1023_r1_s

Про інші проблеми в судовій системі України 26-річна експертка, вочевидь, знати не дуже хоче, та й не має можливості, але  при цьому кожного тижня на телеканалі 24 розмірковує, який суддя доброчесний, а який – ні. І так, мріє про те, що скоро саме вона як член ВРП призначатиме та звільнятиме усіх суддів в Україні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Бо ж нещодавно в DW навіть так і написали: “Ірина Шиба – юристка та керівниця проектів ГО “Фундація DEJURE”. Якби не її діяльність, до Антикорупційного суду потрапили б півсотні недоброчесних суддів”. Ось так, а ви думали, що там ВККС чи ВРП якусь роль відігравали? Ні, тільки Ірина Шиба, і крапка.

Здається, з такими експертами ескперименти в сфері судової влади будуть продовжуватись в Україні ще дуже довго.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності