Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

311 років чекав Іван Мазепа заупокійної по ньому у Софії Київській

Чи не головною подією тижня, що минає, а можливо й місяця чи нового року, стане те, що у Софії Київській вперше за незалежної України відслужили заупокійну літію по українському гетьману Івану Мазепі.

У заповіднику Софія Київська у Мазепинській капелі головного храму вперше в сучасній Україні заупокійну літію по гетьману Івану Мазепі служив Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко.

Ця подія – унікальна, розповідає священник. Адже починаючи з царської Росії, а потім і за часів СРСР постать Мазепи всіляко принижували, а факти про його життя перекручували.

«Ми віддаємо йому належне, віддаємо шану його подвигу, вважаємо його унікальною історичною особистістю, котра вивела Україну на новий дипломатичний рівень. Людина унікальна – геній, яка свого часу йшла набагато швидшими кроками, аніж йшло суспільство», – каже отець.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тут у Софії Київській експонують Мазепинське Євангеліє, надруковане рівно 314 років тому в місті Алеппо коштом гетьмана на прохання тодішнього Патріарха Антіохійського Афанасія Даббаса ІІІ. Примірники Євангелія шукали на близькому сході, а знайшли тут, у Києві, розповідає Посол України в Лівані Ігор Осташ.

«Для нас дуже важлива передмова патріарха Антіохійського Афанасія тому, що це на 7 сторінках присвячений гетьману Івану Мазепі, це текст, який має бути в підручниках історії України», – каже чоловік.

На презентацію з Лівану спеціально приїхав прямий нащадок Антіохійського Патріарха – Цезар Антуан Даббас із родиною. Його дружина Яна – українка.

«У нашому роду було кілька патріархів, один із них Афанасій Даббас ІІІ, який був першим, хто привіз друкований прес до Лівану. Це все завдяки Івану Мазепі він зміг привезти прес і надрукувати Євангеліє. І для мене велика честь сьогодні бути тут присутнім», – кажуть нащадки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Завершилось урочисте відкриття експозиції виступом лірника Яреми. Братчик виконав унікальну «Софійську колядку», яку 1889 року віднайшов і опублікував Іван Франко, і яка знову пролунала вперше за більш ніж сотню років.

Зазначимо, що чи не першою заупокійною відправленою за гетьманом Іваном Мазепою стала літія, що її відслужили під зйомок фільму Юрія Іллєнка “Молитва за гетьмана Мазепу” 2001 року…

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності