Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

445 млн. грн – стартова ціна за історичний будинок у центрі Львова

Перший львівський хмарочос, історичний Будинок книги на площі Міцкевича, 8 виставили на аукціон зі стартовою вартістю 445 млн грн. Торги на електронному майданчику «Прозорро. Продажі» заплановані на 1 грудня. Наразі будівля належить державній акціонерній компанії «Надра України».

Як повідомила прес-служба компанії, переможець аукціону повинен буде виконати низку умов, зокрема дотримуватися вимог законодавства щодо охорони культурної спадщини, оскільки будівля є пам’яткою архітектури. А також «сприяти збереженню приміщень під книгарню та аптеку, які історично знаходяться на першому поверсі».

Згідно з інформацією «Надра України», ініціатором продажу було державне підприємство «Західукргеологія», адміністративний апарат якого розміщений у цій будівлі. Гроші від приватизації будинку частково планують скерувати на погашення боргів, а це понад 90 млн грн, та уникнення банкрутства підприємства.

Зазначається, що історичний будинок має сім поверхів та загальну площу 8,27 тис. м2 і потребує ремонту.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, семиповерхова будівля, зведена на площі Міцкевича 1921 року, спочатку мала назву «будинок Шпрехера» (від імені власника Йони Шпрехера) і була на той час найвищою у Львові. Тоді там розміщувався французький нафтовий концерн «Малопольща», аптека та крамниці. У радянський час через розташовані по усьому периметру книгарні її стали називати Будинком книги. Наразі будівлею офіційно користується підпорядковане НАК «Надра України» державне підприємство «Західукргеологія», низку приміщень здають в оренду приватним структурам під аптеку, крамниці одягу, книгарню, офіси тощо.

Раніше Львівська міська рада заявляла, що у випадку продажу в угоді має бути передбачене укладання охоронного договору на збереження всіх історичних елементів будинку і збереження інтер’єру давньої аптеки на першому поверсі.

Навесні 2020 року «Надра України» зробила оцінку ринкової вартості будівлі. Згідно з оприлюдненими тоді даними, вона становила 298,4 млн грн без ПДВ.

У серпні на Facebook-сторінці приватного електронного майданчика тендерів «Вер-Тас» з’явилося оголошення про продаж Будинку книги на площі Міцкевича у Львові. Після того, як на це звернули увагу місцеві ЗМІ, оголошення видалили. НАК «Надра України» опісля заперечила старт приватизації історичного будинку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, що аукціони бувають англійські, коли ціна піднімається від стартової, та голландські, коли ціна падає…

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності