Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

5-тисячолітня сокира знайшлася під ногами українця

У Київській області чоловік знайшов артефакт епохи ранньої бронзи.
Сестри Ольга та Наталя Кобець передали в Національний музей України історичний артефакт – металевий сокиру.

Про це повідомляє Національний музей історії України в Facebook.

Виявилося, що батько сестер знайшов сокиру по дорозі на роботу. Сестри привезли артефакт в НМІУ. Незабаром він отримає паспорт з описом, датуванням і аналогіями. Експерти визначили, що це рідкісна сокира епохи ранньої бронзи, виготовлена на початку III тисячоліття до нашої ери.

«Знайшли цю річ випадково. Тато вранці йшов на роботу. У нас поруч з будинком поле. Нещодавно його глибоко зорали. Спочатку тато подумав, що побачив банку. Дістав із землі, а це – сокира. Тато показав її мені. Дивлюся, це – не передати словами. У нас були варіанти, річ або з міді, або з бронзи. Скинула фотографії в інстаграмгрупу «Археологія України». Відповіли, що це сокира з бронзи, якій може бути п’ять тисяч років, і запропонували передати її в музей», – розповіла Ольга Кобець.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Металевих виробів в той час ще було небагато, люди переважно користувалися знаряддями з каменю. Тому дана річ, ймовірно, цінувалася дуже високо.

«Для науки важливо, що ми знаємо точне місце знахідки предмета. Чи можемо локалізувати, доповнити типологічні карти поширення таких сокир в світі», – підкреслює кандидат історичних наук, завідувач сектором науково-дослідного відділу збереження фондів Сергій Діденко.

Фото: Національний музей історії України

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності