Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

60 млрд. грн збитків, – аудит на УЗ, а туди ще повертають Лещенка?!

Державна аудиторська служба виявила в «Укрзалізниці» безліч фінансових порушень, а також зовнішніх і внутрішніх ризиків (читай – збитків) на загальну суму 61,4 мільярда гривень.

Про це йдеться у звіті ДАСУ про перевірку Укрзалізниці за 2017-20 роки.

Уточнимо, що повідомляється про фінансові порушення, які призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 1,3 млрд грн; ризиковані операції, які призвели до недоотримання доходів або зайвих витрат на суму 29,9 млрд грн, можуть призвести до втрат на суму 1,6 млрд грн; порушень у сфері закупівель – 21,5 млрд грн, інші порушення і недоліки – 7,2 млрд гривень.

У 2018 році «Укрзалізниця» повинна була закупити вантажні вагони на суму в 150 млн доларів США за кредитом Європейського банку реконструкції та розвитку. Проект розпочався, проте не був доведений до кінця з незрозумілих причин.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Укрзалізниця» відмовилася від кредитних коштів, але заплатила 75 млн грн за транзакцію цих грошей, що є зайвими витратами компанії.

У звіті йдеться і про безоплатне надання послуг УЗ та її філій контрагентами на суму 108 млн грн, списання 35 млн грн доходів компанії за відсутність претензійної роботи юристів УЗ, сплату 113 млн грн санкцій за невиконання «Укрзалізницею» умов договорів.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

В аудиторському звіті згадано і про Наглядову раду компанії. На роботу членів Ради «Укрзалізниця» офіційно витратила 63 млн грн. Однак аудитори знайшли й інші витрати.

Разом з тим без укладення відповідних актів АТ «Укрзалізниця» з корпоративних карток філії “Центр сервісного забезпечення” здійснено видатки на утримання окремих членів Наглядової ради на суму 15 млн грн», – йдеться у звіті.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кошти були витрачені на авіаквитки, проживання та харчування членів Наглядової ради.

На додаток, компанія так і не сплатила 956 млн грн дивідендів до державного бюджету від чистого прибутку за 2018-2019 роки. Таким чином, держава недоотримала майже мільярд гривень, а «Укрзалізниці» загрожує пеня.

Раніше ми писали, що протягом першої половини 2021 року «Укрзалізниця» зазнала 1,4 мільярда гривень сукупних чистих збитків. Загалом компанія має 39,1 млрд грн кредитів перед банками.

Причини такого невтішного економічного становища «Укрзалізниці» – зменшення обсягів перевезень і перевищення темпів зростання собівартості над темпами зростання чистого доходу, зменшення транзитних перевезень залізної та марганцевої руди з України, зменшення експорту зерна на тлі зменшення врожаю і зменшення попиту на українську зернову продукцію на початку року через активізацію пропозиції РФ

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності