Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

9 січня – ще один день, якого могло б і не бути: УСІ НОВИНИ

Верховна Рада готується до обговорення законопроєктів про нові умови мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Військове керівництво країни побувало на ставці Верховного головнокомандувача, а потім — на позиціях ЗСУ під Куп’янськом. Буринська міська рада повідомила про смерть  співака та народного артиста України Віталія Білоножко. Президент Франції Еммануель Макрон призначив нового прем’єр-міністра країни, який став самим молодим керівником уряду в історії країни.

Так сьогодні, 9 січня, президент Володимир Зеленський провів засідання ставки Верховного головнокомандувача за очної присутності головних військових України. Офіційно повідомляється, що учасники засідання систематизували поточні та майбутні контракти на виробництво зброї, допомогу від партнерів, власне виробництво, зокрема відкриття нових ліній.

Інша важлива тема – ППО. Проаналізували останні російські удари та ефективність Повітряних сил. Узгодили наші наступні кроки для посилення захисту міст, громад, підприємств та об’єктів критичної інфраструктури, – сказав Зеленський.

А у Верховній Раді розпочалася підготовка до прийняття законопроєкту про нові умови мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Вже відомо, що мобілізаційний законопроєкт не розглядатимуть завтра, 10 січня. За словами нардепа Олександра Гончаренко, він потребує доопрацювання в комітеті з Нацбезпеки. Станом на ранок 9 січня у Верховній Раді було зареєстровано вже п’ять законопроєктів про удосконалення процесу мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Суб’єктом подання законодавчої ініціативи є уряд України, а народні депутати різних фракцій у свою чергу подали чотири альтернативні проєкти закону.

У Київській області відремонтували та ввели в експлуатацію ще два мости на автошляхах, пошкоджених під час російського вторгнення. Капітально відремонтували та ввели в експлуатацію такі мости: на автомобільній дорозі Перемога – Баришівка, на автомобільній дорозі Корніївка – Недра – Згурівка – Березань.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Водночас сьогодні Буринська міська рада повідомила про смерть у віці 70 років співака та народного артиста України Віталія Білоножка.
За словами його дружини Світлани Білоножко, її чоловік помер у лікарні від зупинки серця.
Народився артист 11 червня 1953 року у селі Слобода Буринського району на Сумщині. Разом з дружиною, народною артисткою Світланою Білоножко, він був засновником і організатором періодичного Міжнародного фестивалю родинної творчості «Мелодія двох сердець». Наразі невідомо, коли відбудеться прощання з народним артистом.

 

Продовжується скандал навколо завищених закупівель та невиконаних контрактів з Міністерством оборони з боку компаній скандального бізнесмена Ігоря Гринкевича, які звинувачуються у масштабному розкраданні грошей. Заступник міністра оборони України Віталій Половенко під час прес-конференції заявив про розірвання усіх договорів з компаніями Гринкевича. Але пізніше надав уточнення, що один контракт залишається, оскільки був виграний відповідний тендер.

У МОУ залишився тільки один контракт з такою компанією. Він діє з 1 січня по 1 квітня. Це угода на постачання харчування військовим у Миколаївській та Херсонській областях. Це була остання угода, яку уклав департамент ресурсного забезпечення, який зараз розформовують. Угода укладена за результатами тендеру, проведеного на «Прозоро» – до того, як нам стало відомо про арешти і затримання, – повідомив заступник міністра оборони України Віталій Половенко.

Водночас журналісти повідомляють, що влада намагається зам’яти корупційний скандал з Міноборони та  Гринкевичами:

Гринкевич та його родина проходять у справі про корупційні закупівлі одягу для української армії. Тут фігурують три компанії родини Гринкевичів: ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл», ТОВ «Будівельна компанія Сітіград» та ТОВ «Будівельний альянс монтажпроект». Впродовж 2022-2023 років вони отримали 23 договори з МО на суму 1,54 мільярда гривень щодо постачання літнього одягу. Ці угоди було укладено без проведення відкритих тендерів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тим часом на публіці вперше після відставки з’явився колишній міністр оборони України Олексій Резніков, за каденції якого компанії Гринкевича отримували мільйонні контракти, частково не виконуючи їх умови. Резнікова помітили у Києві 9 січня на Байковому цвинтарі під час відкриття меморіалу колишньому президенту Леоніду Кравчуку.

Правоохоронці ліквідували чергову масштабну корупційну схему, цього разу у Білгород-Дністровському міськрайонному суді Одеської області.

Там за 3,5 тисяч доларів ухвалювалися рішення, які дозволяли чоловікам призовного вікувиїхати за кордон. До викриття судді допомогли порушити закон понад 1000 військовозобов’язаним.

Схема полягала у тому, що за неправомірну вигоду у суді приймалися рішення, які фіктивно визначали місце проживання неповнолітніх дітей за чоловіками. Це давало право призовникам ухилитися від мобілізації, а також виїхати за кордон. Дослідження NGL.media «Тато на час воєнного стану» показало, що в Україні з початку війни різко зросла кількість батьків, які через суд відбирають дітей у матерів. Це теж схема по уникненню мобілізації.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Під час отримання чергового траншу «відкату» за проведення ремонту укриттів у закладах освіти Кривого Рогу поліція затримала посадовицю райради. Будучи відповідальною за проведення державних закупівель, жінка отримувала 10 відсотків «відкату» з кожного договору. Наближені до фігурантки підприємці отримували підряд на проведення ремонтних робіт укриттів.

Два останні дні Україна находиться під впливом арктичного холоду. Разом із мінусовою температурою до південних регіонів прийшли снігопади, що спричинили надзвичайні події на дорогах.

Близько 30 легковиків та автобуси потрапили у снігову пастку на дорозі сполученням Погребище-Турбів. Допомогу водіям надали співробітники Національної поліції України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На Миколаївщині зняли всі тимчасові обмеження на дорогах, спричинені негодою, що вирує в Україні. Станом на ранок 9 січня на трасі М-13 через негоду були обмеження рух для вантажівок та автобусів.

Тим часом синоптики попередили, що наприкінці тижня в Україну прийде чергова порція морозів з півночі. Нічна температура може впасти до 20 градусів морозу.

А тим часом бійці ЗСУ з окопів передової шлють в мережі свої відео із обмороженими своїми стопами/початком гангрени, що веде до ампутації нижніх кінцівок…

Водночас через негоду в Україні продовжує зростати рівень споживання електроенергії. Компанія «Укренерго» закликала українців економити світло. Тим часом продовжується заживлення споживачів, які були знеструмлені через негоду в низці регіонів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Незважаючи на всі ці труднощі прем’єр-міністр України Денис Шмигаль запевнив, що відключення світла споживачам поки не планується (адже Україна далі продовжує експортувати електроенергію до ЄС).

Сьогодні станом на ранок воно на 6% перевищило вчорашні показники. Додаткові навантаження збільшують ризик аварій. Тому потребуємо солідарної економії з боку всіх українців, – каже Шмигаль.

Також сьогодні, 9 січня, “новий” міністр оборони Рустем Умєров разом з Головнокомандувачем Збройних Сил України генералом Валерієм Залужним і начальником Генерального штабу генерал-лейтенантом Сергієм Шапталою відвідали позиції Сил оборони в районі Куп’янська.

Командувач ОСУВ «Хортиця» генерал-полковник Олександр Сирський ознайомив їх з ситуацією довкола Куп’янська, де українські воїни відбивають постійні спроби ворога атакувати. Успіхів у російських окупантів на цьому напрямку немає.

А на фронті втрати росії у війні в Україні на ранок вівторка, 9 січня, становили 820 окупантів, загальна кількість втрат російської армії з початку вторгнення складає 365 990 військових. Крім того, ЗСУ знищили за минулу добу 10 автомобілів, 18 крилатих ракет та 9 ББМ.

Знищення ворожих об’єктів продовжувалося і на території окупанта. Губернатор Орловської області рф заявив про падіння дронів на «об’єкт паливно-енергетичного комплексу» та трьох поранених. Насправді, по місцевим телеграм-каналам проходила інформація про влучення невідомого дрону у резервуар на території нафтобази у Орлі. Як пише телеграм-канал 112 з посиланням на джерело, дрон-камікадзе влетів у резервуар на території нафтобази «Орелнафтопродукт» у місті Орел. З цього приводу у місті створили цілу комісію з надзвичайних ситуацій, яка координує роботу з усунення наслідків після прильоту безпілотника.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Офіційно повідомляється, що ворожі дрони не досягли цілей. Однак знімки з місяці події свідчать про інше.

Свій удар отримала Курська область. Тут після роботи ППО постраждало розташоване біля кордону з Україною село Горналь. Внаслідок атаки місцева мешканка отримала поранення, від яких померла. Пропагандисти повідомляють, що над Курською областю збили чотири безпілотники.

російські загарбники вдень 9 січня нанесли удари по Херсону. Вибухи було чути у різних районах міста. Пошкодження отримала будівля медичного закладу.

У Харківській області бригада Липецького РЕМ двічі за добу потрапила під ворожий обстріл. Працівники оглядали пошкоджену після нічного обстрілу високовольтну лінію у селі Слобожанське Липецької громади. У 200 метрах від того місця, де перебували електромонтери, розірвалася керована авіабомба.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ну, а в світі: уряд Фінляндії вважає, що на росії нічого не змінилося в плані регулювання потоків нелегалів на своїх кордонах, тому КПП на кордоні з цією країною відкривати поки що немає сенсу. Про це заявив прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо. Уряд має ухвалити нове рішення в найближчі кілька днів, оскільки поточне рішення про закриття кордону закінчується у неділю.

Польські перевізники й далі продовжують блокувати пропускні пункти на кордоні з Україною. Станом на 9 січня на кордоні України та Польщі у чергах стоять близько 2 тис. вантажівок. Зберігаються черги і на словацько-українському кордоні. Зокрема, на напрямку пункту пропуску «Ужгород». Як зазначив Андрій Демченко, зранку 8 січня у чергах фіксували приблизно 400 вантажівок.

У Франції сталася історична подія. Премʼєр-міністром назначили 34-річного Габріеля Атталь. Це перший відкритий гей на даній посаді та наймолодший глава уряду Франції. – Дружині Макрона починати хвилюватися?

А в ліберальній Німеччині профспілка машиністів GDL через суд отримали дозвіл на проведення нового страйку, який триватиме майже чотири доби. Якщо рішення не буде скасовано через апеляційну інстанцію, то працівники розпочнуть страйк вже сьогодні ввечері.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності