Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Новини з дурдому

А перед виборами мер Івано-Церківська почне ще й відьом палити? – Купальську Ніч засудили як язичницьку

У міській раді Івано-Церківська, як через кількість церков та капличок на квадратний кілометр ще називають Івано-Франківськ, вирішили відмовитись від язичницьких традицій під час фестивалю «Купальська ніч». Свято провели як сімейне з акцентом на постать Івана Хрестителя, а традиційних для Івана Купала вогнищ та спускання вінків на воду цього року сказали, що не буде, і дотрималися свого слова.

Про відмову від язичницьких традицій перед початком самих святкувань вчора, 6 липня, повідомила директорка департаменту культури Івано-Франківської міської ради Надія Загурська. Вона розповіла, що під час фестивалю «Купальська ніч» не заплановано ні купальських вогнищ, ні спускання вінків на воду. Саме свято Івана Купала організатори планують переформатувати з наголосом на християнське свято Івана Хрестителя.

«Фестиваль мистецтв «Купальська ніч» цього року спрямували більше на наше релігійне свято – це Івана Хрестителя. Ми потихеньку відходимо від язичницьких таких моментів. Не буде паління вогнища, кидання і забруднення на озеро віночків», – зазначила Загурська.

ФОТО-шарж із відкритих джерел (соцмережі)

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зазначимо, що 7 липня християни відзначають свято Різдва Святого Івана Хрестителя – найбільшого святого після Діви Марії, а цю дату, бо точний рік і місяць народження св. Івана Хрестителя досі невідомі, вибрали саме для того, щоб відволікти тоді щойно навернених у християнство слов’ян-язичників від одного з найгучніших і найулюбленіших їхніх свят.

Досі Церква православна і католицька терпимо ставилася до святкування Івана-Купала, адже самі традиції танців і скакань біля вогнища чи пускання вінків на воду не несуть в собі прямого поклоніння забутим язичницьким богам, а є тільки приємною традиційною розвагою. Але, зважаючи, що Церква, зокрема УГКЦ, двічі підряд зіграла чи малу роль у обранні свободівця Руслана Марцінківа міським головою Івано-Франківська, так само, як допомогла його однопартійцям-“борцям за генетичний код нації” утримувати більшість у міській раді, тому воно й не дивно, що націоналісти – мер і К* в бажанні догодити панотцям та зекономити на святкуванні, благо привід є, розпочали у місті боротьбу прадавніми українськими звичаями, під приводом боротьби із “язичництвом”…

Тому буде зовсім не дивно, якщо ближче до наступних місцевих виборів мер і його “інквізитори” розпочнуть у Івано-Церківську полювання на відьом , яких будуть спалювати прямо під стінами міської ради під оплески щасливих попів?..

ФОТО-скрін коментарів у соцмережах та ЗМІ щодо святкування Івана Купала у Івано-Франківську

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності