Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

А ПІП – ​ БРАКОНЬЄР

Івано-Франківський священик електрострумом вбив понад 100 кілограмів риби, аби нагодувати гостей на весіллі.
Зараз він затриманий і на нього відкрите кримінальне провадження.

Отця-браконьєра затримали інспектори рибохорони поблизу села Нижнів Тлумацького району. Разом із родичем отець Микола, настоятель храму в сусідньому селі Поплавники, там рибалив. І все б нічого, якби священнослужитель не ловив рибу електрострумом. При затриманні у нього було понад 100 кілограмів улову. Причому, більшість риби, занесеної до Червоної книги.

«Ми вилучили у нього 16 сомів загальною вагою 50 кілограм, три єльця, п’ять вирозубів, 84 марени, 161 підуста, підшкури і так далі. Завдані державі збитки попередньо оцінюються у більше ніж 70 тисяч гривень. Найціннішим «уловом» браконьєрів є вирозуби: штраф за особину становить 10 тисяч гривень», – ​розповів завідувач сектору оперативної роботи Івано-Франківської рибоохорони Любомир Стрембіцький.

За словами Любомира Стрембіцького, отець Микола же не раз «притягувався» за браконьєрство. Зокрема, у 2001 році. Однак такого улову, як нині, не бачили навіть самі рибохоронці.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«На нього уже було безліч скарг, ми полювали за ним кілька місяців. Нам допомагали місцеві мешканці, щоразу повідомляючи, де він знаходиться. Тобто, ми «вели» отця до кінця і таки взяли «на гарячому». У нього був електровиловлювальний пристрій, акумулятор та рибальське знаряддя. Тобто, екіпірований, як то кажуть, по повній. А коли запитали, для чого йому стільки рідкісної риби, відповів, що має бути в родині весілля, от і вирішив для столу наловити. Хоча, 100 кілограмів риби для весілля, то треба всі страви лише з риби готувати», – ​продовжує Любомир Стрембіцький.

До речі, священик ще й намагався відкупитися від інспекторів-рибохоронців, пропонуючи їм 2 тисячі доларів хабара. Однак не вдалося. Наразі проти священика-браконьєра порушене кримінальне провадження за масове знищення червонокнижної риби.

Цікаво, що священика-браконьєра Церква не каратиме, допоки не отримає письмове звернення від влади або від парафіян, повідомив прес-секретар Івано-Франківської архієпархії отець Юрій Трухан.

«На даний момент ми достеменно нічого не знаємо, що там сталося, а може, не сталося. До нас офіційно ніхто не звертався з цього приводу. У нас немає такого порядку – ​спиратися на повідомлення в ЗМІ, все це роздувати і викликати священика. І взагалі у нас подібні випадки – ​це велика рідкість», – ​прокоментував ситуацію отець Юрій.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отець Юрій пояснив, що заведений порядок передбачає, аби в канцелярію прийшло офіційне повідомлення або звернення від парафіян. Тоді його розглядає Митрополит і приймає рішення. «Кожна особа в архієпархії підпорядкована Митрополиту», – ​підкреслив отець Юрій.

У тому випадку, якщо буде повідомлення від офіційних органів або звернення з парафії, розтлумачив священик, тоді може бути прийняте рішення, що справу передадуть у Церковний трибунал. Або ж має бути спростування.
Загалом, здається, що стає зрозумілим, куди пішли ті 2 тис. доларів, які браконьєр пропонував затримавшим його інспекторам у якості хабара, щоб уникнути покарання…

Підготував Іван Небийпіп

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності