Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Адвокат очолював банду вбивць та чорних рієлторів

Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська засудив колишнього адвоката Валерія Копитця до довічного позбавлення волі. Із ним також засуджено ще 6 його спільників.

Про це йдеться у судовому вироку від 21 грудня 2019 року.01171500.318872.8382

ФОТО: фрагмент із телесеріалу “Бандитський Петербург. Адвокат”

Копитець – колишній слідчий міліції, а на момент скоєння злочинів у 2008-2011 рр. адвокат. Саме він, за версією обвинувачення, керував злочинною діяльністю, підбирав старих чи просто самотніх людей, які зловживали спиртним, шукав покупців на захоплене майно і розподіляв доходи між членами організації. Як адвокат він використовував свій авторитет серед працівників правоохоронних органів, повинен був, у разі потреби, вживати заходів щодо запобігання викриття учасників злочинної організації. Його правою рукою був чоловік, який у 2014 помер в СІЗО від легенево-серцевої недостатності.

На лаві підсудних з адвокатом опинились шестеро осіб, які збирали інформацію про потерпілих, забезпечували транспорт, безпосередньо вбивали і вживали заходів до приховування слідів злочинів, виступали в ролі підставних покупців, спадкоємців, продавців при переоформленні майна потерпілих, жінка-керівник агентства нерухомості.

Із цієї групи трьох осіб також засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Жінку з агентства нерухомості засудили до 7 років, з яких вона за «законом Савченко» відбула 6, оскільки у 2011-2013 утримувалась у СІЗО. Ще двом чоловікам дали 5 і 5,5 років в’язниці і вважається, що вони вже відбули цей строк.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У вироку йдеться про 10 епізодів злочинів, що скоєні з липня 2008 по березень 2011 року. Серед них – вбивства 9 людей.

Так, один із учасників злочинної групи знайомився з жертвою, пропонував догляд або допомогу у продажі житла. Іноді вдавалися і до відвертих погроз. Жертві приносили їжу і спиртне, втиралися у довіру, переконували видати довіреність на продаж квартири або ж підробляли таку довіреність. Після продажу нерухомості людину вивозили і вбивали. Перше вбивство сталося у жовтні 2008 – п’ять ударів викруткою в серце. Труп закопали біля лісу. Наступних жертв душили, закидаючи петлю на шию, надіваючи пакет на голову.

Підсудні причетність до злочинів заперечували, твердили, що раніше дали показання під тиском. Говорили, що це були звичайні угоди з продажу нерухомості. Тільки один в суді вину визнав повністю і отримав найменше покарання (5 років позбавлення волі). Цей чоловік збирав інформацію про власників, займався документами. Він переконував, що не знав про вбивства, бо адвокат казав йому, що людям куплено житло десь під Полтавою.

Інший обвинувачений в суді раніше свідчив, що «отвезти на Полтаву» було в них кодове слово, яке означало вбивство. З його слів, це була вказівка адвоката «отвезти на Полтаву», тобто вбивати людей, аби вони не звернулися до правоохоронних органів. Жертв вбивали і закопували уздовж дороги «Полтава-Шульгівка» Петриківського району Дніпропетровської області. Інший підсудні на стадії слідства свідчили про вбивства конкретних осіб, спосіб, знаряддя вбивства і місце поховання – тобто називали дані, які не могли бути відомі ще комусь і підтверджуються іншими доказами у справі. Суд визнав за можливе врахувати показання на стадії досудового слідства і покласти їх в основу обвинувального вироку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Одного разу в якості фіктивної спадкоємиці виступила мати жінки, з якою зустрічався адвокат Копитець. Свідок, яку він називав тещею пояснила, що адвокат був вхожий в її дім, приходив на всі свята, їздив з її донькою відпочивати, возив за кордон, завжди допомагав. Тому коли він попросив у неї паспорт та ідентифікаційний код, нічого не запідозрила. Вважала, що юрист і адвокат з таким статусом, поганого не зробить. «Теща» поїхала до нотаріуса, прийняла спадщину і підписала договір купівлі-продажу квартири, на яку не мала жодних прав. Пізніше зрозуміла, що її підставили.

Разом з тим, адвокат Копитець з 1991 року був одружений з іншою жінкою, з якою мав спільну дитину 2006 р.н. Тільки у квітні 2019 за заявою дружини суд розірвав цей шлюб.

За зверненням Копитця рішенням Європейського суду з прав людини від 17 жовтня 2019 року констатовано надмірну тривалість кримінального провадження.

Справа у 2012 році надійшла до Амур-Нижньодніпровського районного суду Дніпропетровська. Але четверо суддів цього суду взяли самовідвід, зокрема суддя Якименко Л.Г. зізналася, що раніше працювала слідчим МВС і мала приятельські стосунки з Копитцем. З березня 2015 справа слухалася в Індустріальному райсуді Дніпропетровська, але в грудні 2017 року, у зв’язку з відстороненням судді Мороза В.П. від посади, розгляд справи зі стадії закінчення судових дебатів було розпочато заново.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Пояснюється, що тривалий розгляд зумовлено причинами незалежними від суду: заміна колегії суддів, неявка потерпілих, свідків, адвокатів, в тому числі, хвороби учасників, поведінка підсудних, які з будь-якого незадоволеного судом їх клопотанням заявляли відводи суду, прокурору, секретарю судового засідання.

Чотирьох підсудних, в числі яких Копитець, за систематичне і грубе порушення порядку в залі засідання і перешкоджання роботі суду 12 разів видаляли із судової зали. 36 заяв про відвід, неявка захисників, відмови підсудних виходити із конвойного прміщення, скарги на здоров’я, які не підтверджувалися об’єктивними медичними даними? – все це, як зазначає суд, так звані процесуальні диверсії, що сприяють затягуванню розгляду справи.

Під час судових дебатів, обвинувачені голосно викрикували образливі слова, в тому числі і нецензурні, що заважало виступу прокурора, вимагали вивести їх із залу судових засідань через небажання брати участь у судових дебатах. Один із обвинувачених почав руйнувати приміщення для утримання осіб, які перебувають під вартою (клітку). Суд з метою заспокоєння цих осіб відкладав судовий розгляд та дав розпорядження перепроводити особу до конвойного приміщення. Під час виводу підсудного троє інших намагалися самовільно покинути клітку і конвоїри застосували до них кайданки і також вивели з заду засідань. Пізніше двоє підсудних не захотіли повертатися в зал і відмовилися від останнього слова.

Станом на сьогодні Валерій Копитець більше не значиться у реєстрі адвокатів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На жаль, аморальні адвокати і адвокати-злочинці, які прикриваються захистом прав людини, в Україні не рідкість, так само як і недоброчесні судді, прокурори та слідчі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності