Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Афонську культурно-історичну спадщину спільно досліджуватимуть українці та грузини

Меморандум про об’єднання зусиль та співробітництво в питаннях дослідження багатовікової культурно-історичної спадщини Афону підписали у Тбілісі директор Міжнародного інституту афонської спадщини (Україна) Сергій Шумило та директор Національного центру рукописів Грузії ім. Корнелія Кекелідзе Заал Абашидзе.

Зокрема, підписаний між сторонами Меморандум передбачає всебічне співробітництво в області науково-дослідної та інформаційно-видавничої діяльності, включаючи обмін інформацією та професійним досвідом в сфері вивчення афонської спадщини, дослідження історії Афону, афонських рукописів, стародруків, архівних матеріалів та здійснення проектів в галузі археографії та бібліографії.Серед пунктів підписаного Меморандуму передбачено:- Надавати один одному допомогу в пошуку, ідентифікації, каталогізації, збереженні, консервації та оцифровуванні рукописів, стародруків, історичних документів та архівних матеріалів, які стосуються Афону, обмінюватися детальною інформацією, надавати один одному копії рукописів, історичних документів та архівних матеріалів, необхідних для спільної науково-дослідницької, просвітницької та інформаційно-видавничої діяльності.
– Спільно видавати колекції документів, які відображають історичний процес, пов’язаний з діяльністю грузинських і українських ченців у монастирях Афона, здійснювати спільні наукові дослідження, публікації статей, книг і монографій.
– Обмінюватися вченими та експертами з метою дослідження історичної спадщини Афону, обмінюватися інформацією про заходи, що проводяться установами сторін, сприяти участі у науково-дослідних, просвітницьких та інформаційно-видавничих проектах та інших формах обміну знаннями та діяльності.
– Спільно організовувати міжнародні наукові конференції, наукові експедиції, семінари, лекції та виставки, щоб інформація про діяльність обох сторін стала доступною для дослідників, вчених, студентів та широкої громадськості Грузії й України.В ході проведених переговорів між керівництвом Міжнародного інституту афонської спадщини (МІАС) та Національного центру рукописів Грузії досягнуто домовленість про об’єднання зусиль та створення у Грузії наукового підрозділу, який систематично займатиметься науково-дослідною діяльністю у сфері вивчення багатовікової історії і спадщини грузинської присутності на Афоні.Під час відвідин Національного центру рукописів Грузії директор МІАС С. В. Шумило ознайомився з роботою установи та з рукописними колекціями її фондів. Зокрема, йому були надані для ознайомлення старовинні грузинські афонські рукописи Х – ХІІ століть з афонського монастиря Іверон, який з Х по XVI стт. був центром грузинського чернецтва та книжності на Афоні. Всього в Національному центрі рукописів Грузії зберігається понад 30 000 грузинських рукописів (IX – XIX стт.) і кілька тисяч іноземних історичних документів, у тому числі персидських, османських, арабських, вірменських, слов’янських (докладніше див.: www.manuscript.ge).Також під час робочої поїздки до Грузії директор  Сергій Шумило провів переговори з керівництвом Тбіліської духовної академії (www.tsas.ge). Зокрема, під час зустрічі з ректором академії протопресвітером Георгієм Звіададзе та проректором академії протоієреєм Віссаріоном Цинцадзе досягнуто домовленість про співпрацю щодо вивчення та популяризації духовно-культурної спадщини Афону, здійснення спільних видавничих проектів, проведення міжнародних наукових конференцій тощо.В ході зустрічей з керівництвом Національного центру рукописів Грузії та Тбіліської духовної академії директор МІАС передав у дар для бібліотек цих установ комплекти книг та досліджень, виданих Міжнародним інститутом афонської спадщини, які стосуються історії і спадщини Афону.

Під час перебування у Грузії директор МІАС також відвідав стародавні центри грузинського чернецтва – монастирі Шиомгвіме, Самтавро, Бодбе, храми Мцхети та Тбілісі, інші святині Грузинської Православної Церкви.

ФОТО ілюстративне

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: afon.org.ua

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності