Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Агенти рф у держструктурах США та Об’єднаного Королівства

Колишній глава відділу контррозвідки ФБР у Нью-Йорку Чарльз Макгонігал визнав, що працював на російського олігарха Олега Дерипаску.

Про це повідомляє AP.

Макгонігал визнав себе винним у змові з метою порушення санкцій проти росії, коли після виходу на пенсію перейшов на роботу до олігарха, щодо якого він колись проводив розслідування.

Виступаючи перед федеральним суддею в Нью-Йорку, 55-річний Чарльз Макгонігал сказав, що глибоко кається в роботі, яку він зробив у 2021 році для мільярдера Дерипаски.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Макгонігал сказав судді, що отримав понад $17 000, щоб допомогти йому зібрати компрометувальну інформацію про його конкурента – іншого російського олігарха.

Дерипаска перебуває під санкціями США з 2018 року через причини, пов’язані з окупацією Криму росією.

За словами помічниці прокурора США Ребекки Делл, Макгонігал також намагався допомогти олігарху вийти зі списку санкцій і вів переговори разом зі спільниками про отримання винагороди в розмірі від $650 000 до $3 млн за отримання файлів, що розкривають приховані активи на $500 млн, які належать бізнес-конкуренту олігарха.

  • 23 січня 2023 року повідомлялося, що Макгонігала звинуватили у справі про зв’язки з Дерипаскою.

А у Великій Британії в рамках великого розслідування, пов’язаного з національною безпекою, заарештовано трьох осіб, підозрюваних у шпигунстві на росію, і їм висунуто звинувачення.

Усі троє – громадяни Болгарії, їх затримали у лютому і відтоді вони перебувають під вартою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вважається, що вони працювали на спецслужби.

Їм пред’явлені звинувачення у зберіганні документів, що засвідчують особу, з «неправомірним наміром», причому передбачається, що обвинувачені знали, що документи підроблені.

Серед цих документів – паспорти, посвідчення особи та інші документи Великобританії, Болгарії, Франції, Італії, Іспанії, Хорватії, Словенії, Греції та Чехії.

Усіх трьох обвинувачених заарештували відповідно до Закону про державну таємницю співробітників контртерористичного підрозділу Столичної (лондонської) поліції, який відповідає за боротьбу зі шпигунством на національному рівні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Оприлюднено імена цих людей:

Орлін Русєв, 45 років, із Грейт-Ярмута у графстві Норфолк
Бізер Джамбазов, 41 рік, з Герроу, північний захід Лондона
Катрін Іванова, 31 рік, яка проживає за тією ж адресою в Герроу

Всі троє жили у Великій Британії протягом багатьох років, працювали і жили в передмісті, кілька разів змінюючи адреси.

Русєв вів справи у росії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він переїхав до Великобританії у 2009 році і протягом трьох років працював на технічній посаді у сфері фінансових послуг.

У його онлайн-профілі LinkedIn зазначено, що йому належав бізнес, пов’язаний із перехопленням комунікацій чи електронних сигналів.

Русєв, який до арешту жив у готелі в Грейт-Ярмуті, також стверджує, що свого часу він працював радником у Міністерстві енергетики Болгарії.

Агент Сміт. Охоронець посольства Британії, одружений з українкою, працював на росію і отримав за це 13 років
Колишні сусіди Джамбазова та Іванової у Герроу вважали, що вони сімейна пара.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джамбазов працював водієм у лікарнях, а Іванова у своєму профілі в LinkedIn вказала, що працює лаборанткою у приватній медичній компанії.

Пара, яка переїхала до Великобританії близько 10 років тому, керувала громадською організацією, яка надавала послуги болгарським громадянам, у тому числі знайомила їх із «культурою та нормами британського суспільства».

В інтерв’ю Болгарському національному радіо Катрін Іванова розповідала, що організація надавала ці послуги переважно мовні курси безкоштовно. На які кошти існувала організація, не зрозуміло, але з інтерв’ю побічно випливає, що на певному етапі вона отримала фінансування від Євросоюзу.

На уточнююче питання журналістки, у чому тут вигода для них самих, Іванова відповіла, що «ніякої хитрощі тут немає»: «І я, і Бізер працюємо повний робочий день, але у нас обох робота вечорами, і протягом дня ми можемо приділяти цьому заняттю достатньо часу протягом дня».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно з державними документами Болгарії, розміщеними в інтернеті, вони також працювали у Лондоні у виборчих комісіях, де голосують на болгарських виборах у Болгарії її громадяни, які мешкають за кордоном.

Михайло Ілієв, масажист із Лондона, розповів: «Я познайомився з Бізером і Катрін багато років тому, через НКО, яку вони очолювали. Ця НКО допомагала болгарам з асиміляцією у Великій Британії, зокрема, надавала мовні курси. Так ми й познайомились. Бачилися разів 20-30, ходили разом випити пива, і я навіть робив масаж Бізеру, коли мав проблеми зі здоров’ям».

«Я б сказав, що вони завжди були дуже привітні та доброзичливі. Вони ніколи не згадували при мені росію чи якихось росіян. Я, звісно, здивувався, почувши ці новини. В глибині душі я думаю, що навряд чи вони могли бути шпигунами, але хто ж знає… Думаю, в наші дні багато кого можна в подібному запідозрити, особливо болгар. Не факт, що це правда», – додав він.

Сусіди Джамбазова та Іванової двома попередніми будинками, де вони раніше жили, розповіли, що ті іноді пригощали сусідів домашньою випічкою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами сусідів, детективи провели багато часу в їхньому останньому будинку в Герроу. Поліцейська присутність була помітна протягом тижня.

Усі троє у січні мають постати перед Центральним кримінальним судом Англії та Уельсу, який засідає у будівлі Олд Бейлі в Лондоні. Поки що вони нічого не заявляли про свою винність чи невинність.

Представники контртерористичного підрозділу поліції останнім часом не раз говорили, що все більше часу доводиться приділяти розслідуванню шпигунства та погроз державі, особливо з боку росії.

Їхнє занепокоєння стає зрозумілим, якщо згадати гучні обставини, пов’язані з діяльністю російських спецслужб на території Великобританії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2018 році російські агенти намагалися вбити колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочку Юлію в Солсбері, застосувавши смертельно небезпечну нервово-паралітичну речовину «Новічок». Скрипаль, а також детектив Нік Бейлі, що прибув на місце і теж отруївся, вижили, а місцева жителька Дон Стерджесс, яка не мала відношення до Скрипаля, померла після впливу нервово-паралітичної речовини, залишеної у флаконі з-під парфумів.

2006 року колишній співробітник російської розвідки Олександр Литвиненко помер у Лондоні після отруєння радіоактивним полонієм агентами, які працювали на рф.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності