Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Apple IPhone 13 Pro Max, Audi – Q5 та ін. волонтери придбали ДЛЯ ПЕРЕДОВОЇ?

Андрія Козака із Ланівців та його брата Івана, які видавали себе за волонтерів, підозрюють у використанні під час воєнного стану для власного збагачення пожертв, які небайдужі перераховували для потреб Збройних Сил України.

Андрій останнім часом мешкав із дружиною та донькою на Буковині, а Іван зі своєю сім’єю – у Тернополі. Фігурує у матеріалах кримінального провадження і батько волонтерів – Василь Козак, який свого часу керував рятувально-водолазною службою Тернопільської області. Останній, як відомо, допомагав доправляти синам автомобілі на передову.

Братів Андрія та Івана Козаків затримали 10 травня 2022 року. 12 травня Тернопільський міськрайонний суд задовольнив клопотання слідчого поліції, погоджене з прокурором, про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання волонтерів під вартою з можливістю внесення кожним грошової застави у розмірі – понад 1 млн. гривень. Зараз брати – під вартою.

Як повідомляє слідство, за зібрані від початку війни на підтримку Збройних Сил України добровільні пожертви громадян брати-волонтери придбали для власного використання автомобілі Range Rover та Audi – Q5, а також мобільні телефони Apple IPhone 13 Pro Max та інші матеріальні цінності на загальну суму понад 2 мільйони гривень. Зараз триває розслідування, під час якого буде встановлено, чи підозра є обґрунтованою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Під час обрання запобіжного заходу обвинувачувані заперечували свою вину, повідомили, що за час війни придбали і доправили для ЗСУ 21 автомобіль, планували передати й інші транспортні засоби після їх технічного огляду. Представили брати в суді десятки грамот і подяк їм як від військових, так і від керівництва Тернопільської області.

“Я – не злодій, не крадій, нічого собі не привласнив, робив все чесно і від щирого серця. Відправляв допомогу воїнам, які просили мене про це, маю фотозвіти, чеки, квитанції. Нам вдалося придбати і передати на передову десятки тепловізорів, дронів, автомобілів… Нічого нікуди ми не поділи, не продали. Буду доводити і доведу свою правоту. Про нашу з братом допомогу підтвердять сотні солдатів. Я не такий чорний, яким мене “малює” слідство. Я взагалі не чорний. Гроші, які вилучили в мене вдома, я тримав для купівлі наступних автомобілів. Нереально придбати все за один день, ми поступово шукали потрібне і доправляли на передову. Комусь, мабуть, не сподобалася наша добра справа…” – виступив у суді Андрій Козак.

Загалом, цікаво, що від початку 2014 року в Україні безробітні, а багато хто й покинув для цього роботу, почавши “професійно” займатися волонтерством для АТО, ООС, а тепер потреб ЗСУ у війні, раніше не маючи грошей собі на пачку цигарок “Пріма без фільтра”, сьогодні палять дорогі сигарети, запиваючи їх таким же віскі, старенькі свої “хрущовки” поміняли на модерні квартири чи приватні будинки, пересіли на такі ж іномарки… І все це без реального джерела доходів.

Тому не дивно, що хто знає таких псевдо-волонтерів, починає з недовірою ставитися до всіх, а завдання правоохоронних органів в тому й полягає, щоб виявляти таких паршивих овець. Тож, будемо сподіватися, що слідство і суд з’ясують, де правда у вище викладеній історії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності