Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Фоторепортажі

АВТОРІВ «ОСТАННЬОГО МОСКАЛЯ» ЛЮСТРУВАТИМУТЬ

Горе-фільм, який так щиросердно рекламували останні кілька місяців вітчизняними телеканалами, не витримав перевірки глядачем. Більше того – у значної частини населення фільм викликав огиду в перемішку з образою за той образ, який автори фільму надали гуцулам та «москалю».

av2Так автори телесеріалу зобразили українців-гуцулів недолугими першобутними неандертальцями – тупими безграмотними скупими мавпами з нав’язливим маніакальним бажанням в своєму житті забити хоча б одного «москаля».

Натомість «москаля» у фільмі зобразили вихованим галантним «інтелігентом з дипломом МГУ»…
І це у той час, коли коофіцієнт випускників ВНЗ серед населення тільки західних областей України всемеро перевищує кількість випускників ВНЗ в РФ, а якщо б бодай одне гуцульське село скинулося грішми, то могло б з потрохами купити увесь той МГУ в додачу ще з кількома іншими вишами.

Хіба це не було відомо авторові сценарію до фільму прикарпатцю Миколі Куцику, що він зобразив своїх земляків-гуцулів якимись «імбецилами», як, не стримуючись у висловах, прокоментував фільм на своїй сторінці у Фейсбуці відомий письменник Юрій Винничук:

av3«Я отак думаю, що який-небудь кацапстанський серіал може навіть менше шкоди принести, аніж таке лайно, як «Останній мацкаль». Ці дебіли бодай раз у Карпатах були? Бодай раз чули, як гуцули балакають? Бодай раз бачили гуцулку, б/дь, в очіпку? Ну, уроди!
Не можу стриматися. А ці кличні форми СтефкО, Дзюня, Бодя… А «чудова господарка» в значенні ГОСПОДИНЯ? А оті щьо-чьому-чього?
І це, курча беля ваша кацапська, я тільки половину першої серії проглянув. Далі не витримав.
В країні сотні фахових письменників, а сценарії пишуть ід/ти. Ви бачили «Синєвир»? Я б за таке у Чорнобильську зону на три роки вислав. А за «Останнього мацкаля» трьома роками б не обійшлося. За перетворення гуцулів на імбецилів.
Дивуюся тим акторам, які погодилися у це лайно ступити і сумлінно відіграли ролі придурків, навіть не помі­тивши цього. Такий рівень майстерності можливий лише за одної умови», – написав Винничук.

Також телесеріал піддано жорсткій критиці та засудженню і на офіційному сайті Національної спілки кінематографістів України. Ось як підсумовує фільм Юрій Шевчук:
«Кремль має всі підстави якось подякувати своїм «бійцям невидимого фронту» – творчому колективові цього «файного патріотичного серіалу». Дмітрієві Кісєльову є серйозно чому повчитися у його побратима Олександра Ткаченка (продюсера серіалу)».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Загалом більшість свідомих мешканців нашої держави погоджуються, що в Україні зняли пропагандистський фільм про «старшого брата великороса і недолугого молодшого брата – тупого хахла», який по своїй необізнаності, наївшись на Майдані наколотих мандаринів вирішив втекти від цього старшого брата на Захід…

Тому сьогодні в Фейсбуці вже ведуться дискусії щодо того з кого варто почати «смітникову люстрацію», з прикарпатця сценариста чи таких же наших земляків акторів, які в погоні за гонораром готові поливати брудом усе рідне?..

Підготував Іван Луйко

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності