Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Азербайджан повертав собі Карабах під наглядом… омбудсмена, – історія дводенної війни

На другий день так званої антитерористичної військовоїоперації на території Нагорного Карабаху президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив про досягнення своїх цілей. Сьогодні, 21 вересня,  в азербайджанському місті Євлах почалися переговори про майбутнє вірменської громади у Нагорному Карабаху (місцева назва Арцах). Також повідомляється, що військові формування невизнаної республіки повністю розбиті.

А ось такі підсумки нової майже дводобової війни на Кавказі:

У своєму зверненні президент Азербайджану Ільхам Алієвповідомив про відновлення свого суверенітету на території Нагорного Карабаху.

В результаті розпочатих антитерористичних заходів та їх успішного завершення Азербайджан відновив свій суверенітет. В умовах складного рельєфу, за наявності укріплень, що зводилися противником протягом багатьох років внаслідок великих інженерних робіт, незважаючи на розташування ворожих позицій на височинах та у вигідних місцях, наші військові проявили героїзм, професіоналізм і за короткий час на всіх напрямках досягли значних військових успіхів, – каже президент Азербайджану Ільхам Алієв.

Він також зазначив, що в ході локальних антитерористичних заходів було повністю знищено значну частину армії, яка була незаконно розміщена вірменською державою на азербайджанських територіях і досі не була виведена, незважаючи на зобов’язання Вірменії. Також була знищена і виведена з ладу військова техніка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

російські пропагандистські ресурсу повідомляють з посиланням на свої джерела у владі невизнаної республіки, що карабахські формування начебто втратили майже половину своїх сил за одну добу та пішли на капітуляцію. Зазначається, що вони складалися приблизно з 2,5 тисяч військових, втрати становлять близько 1000 осіб. Азербайджан виступив із угрупованням із 60 тисяч бійців, втративши від 300 до 500 військовослужбовців. В армії Карабаху також закінчилися боєприпаси. Азербайджанським силам на деяких ділянках вдалося прорватися до позицій вірменських військ та взяти під контроль низку висот та стратегічних вузлів доріг.

Завдяки відеокадрам, відомо, що армія Азербайджану поцілила у вірменську систему ЗРК «Тор» та станцію радіолокації P-18. Також були нанесені удари по живій силі супротивника.

За даними Міноборони Азербайджану, вони взяли під контроль понад 60 бойових позицій підрозділів армії Вірменії, захопили понад 20 бойових машин, 40 артилерійських установок, 30 мінометів, 2 зенітно-ракетні комплекси, 6 радіоелектронних бойових станцій «Мортіра» та іншу техніку.

У Єревані визнали, що з 20 вересня азербайджанці розташувалися безпосередньо на підступах до Степанакерту, а також розмістили блокпости на дорозі, яка веде з районів до так званої столиці невизнаної республіки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В той же час прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян зазначає, що збройних сил його держави на карабахській території немає.

Вірменія не мала армії у Нагірному Карабаху з серпня 2021-го року, – виправдовувався тепер російська маріонетка і прем’єр Вірменії Нікол Пашинян.

Вдень 21 вересня МВС невизнаної республіки повідомило про обстріл Степанакерта з азербайджанської сторони. Протилежна сторона спростувала цю інформацію.

На даний момент остаточної верифікованої інформації про жертв серед цивільного населення немає. Заяви сторін конфлікту суттєво відрізняються.

Перед початком операції я ще раз дав усім нашим військовим формуванням серйозне доручення про те, щоб вірменське населення, яке проживає в Карабахському регіоні, не потрапило під удар внаслідок антитерористичних заходів, і громадянське населення має бути захищене, – говорить Алієв.

Але за даними омбудсмена Нагірного Карабаху Гегама Степаняна, щонайменше 200 людей загинуло під час військових дій, у тому числі п’ятеро дітей. Ще 400 отримали поранення. Незалежної оцінки цих даних поки немає. Одночасно з’явилися відеокадри зруйнованих житлових будинків у Степанакерті внаслідок ракетних ударів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Азербайджан напередодні повідомив про загибель одного мирного мешканця Шуші. За даними Генпрокуратури країни, це сталося внаслідок обстрілу з вірменської сторони.

Загинули також російські «миротворці», за що Алієв особисто вибачився у телефонній розмові з російським диктатором володимиром путіним. Начебто вони були ліквідовані під час обстрілу їх автомобіля 20 вересня.

На сьогодні найбільш відчутним результатом антитерористичної військової операції став діалог між представниками так званого парламенту невизнаної «Нагорно-Карабахської республіки» та депутатського корпусу Азербайджану. За даними азербайджанських ЗМІ, у Євласі відбулася перша зустріч азербайджанської делегації з представниками вірмен Карабаху, під час якої сторони обговорюють інтеграцію вірмен Карабаху до Азербайджану.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перед цим Нікола Пашинян зробив заяву, яка свідчить про невтручання офіційного Єревану у війну за невизнану республіку.

Вірменія не бере участі у військових діях. Нині ми не будемо робити жодних необдуманих дій, – заявляє Пашинян.

20 вересня в адміністрації президента Азербайджану заявили, що вже готовий план соціально-економічної інтеграції до його країни вірменських мешканців Карабаху, і назвали їхню інтеграцію внутрішньою справою Азербайджану.

«Соціально-економічна інтеграція вірменських мешканців Карабаху – внутрішня справа Азербайджану. План інтеграції вже готовий і він підготовлений спільно з профільними структурами. На цьому етапі головним є питання реінтеграції вірменського населення Карабаху», — повідомив напередодні перемовин помічник президента Азербайджану, завідувач відділу з питань зовнішньої політики адміністрації президента Хікмет Гаджієв.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.


Деталі плану поки невідомі, самі переговори відбуваються у закритому режимі. Але Алієв у своїх заявах зазначає, що має намір створити для вірмен Карабахського регіону привабливі умови для життя.

Коли закінчилася Друга Карабахська війна, я сказав, що ми перетворимо Карабах і Східний Зангезур на рай, і ми перетворюємо його на рай… Це в наших руках. сьогодні для простих людей, які живуть у Карабаху, створено новий історичний шанс. Вони не повинні прогавити цей шанс, – каже Алієв.

Також зазначається, що Азербайджан у рамках угоди висунув такі умови:

    • розташовані у Карабаху формування Збройних сил Вірменії мають залишити бойові позиції,
    • повністю роззброїти формування, які залишилися у вірмен в регіоні;
    • незаконні вірменські формування у регіоні розформовути.

В Єревані з пересторогою дивляться не те, що відбувається у Євлах.

«Чесно кажучи, в ситуації, що склалася, у арцахців немає особливо оптимістичних очікувань. Проте очікується, що відповіді на велику кількість питань будуть отримані під час цього обговорення. Одне з головних питань – що чекає на Арцах і наших співвітчизників, які там живуть? На перший погляд, здається, що все вже ясно, але, як то кажуть, «диявол у деталях», і сьогоднішні переговори внесуть ясність у те, що говорити та робити», — зазначив секретар фракції «Честь маю» у парламенті Вірменії Тигран Абрамян.

Поки що в Єревані ввечері 20 вересня розпочали підготовку до організації можливого прийняття вірмен із Нагірного Карабаху. Виїзд відбувається через російську військову базу, яка розмістилася на недіючому аеродромі у Степанакерті.

На ранок 21 вересня в Міноборони росії заявили, що миротворці евакуювали з небезпечних зон регіону близько 5000 мирних жителів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Кінець довгої війни в Карабаху та відновлення міжнародно-визнаної територіальної цілісності Азербайджану — це приклад того, що конфлікти можна і потрібно вирішувати та доводити до їхнього логічного завершення. Військовий конфлікт, який тривав понад 30 років, закінчився менш ніж за 24 години. Баку показує всьому світу, що ніякі договори не стоять навіть того паперу, на якому вони написані, якщо вони не підкріплені реальною силою. І що будь-який конфлікт має бути завершений, а не переведений у “тліючий”, а за фактом гниючий стан, яким обов’язково хтось скористається, годуючись з горя та бід простих людей», —вважає військовий експерт та офіцер Сил оборони Ізраїлю Ігаль Левін в інтерв’ю західним ЗМІ.

Експерт зазначає, що Москві завжди було зручно тримати пострадянський простір під своїм контролем через штучно створені, а також роздуті вогнища заморожених конфліктів, які вона постійно підтримувала. Виступаючи у цих конфліктах під виглядом «мудрого арбітра» та «миротворців», які нібито несуть зерно певної раціональності, приносять мир, стабільність і безпеку. Хоча насправді – лише підтримують конфлікти, що тліють, проносячи з собою злидні, регрес, бруд і смерть. Цій ілюзії тепер покладено край.

«Залишається лише побажати, щоб і Грузія і Молдова скористалися історичним шансом, що випав. Ну і звичайно ж Україні – остаточно підрізати жили цій смердючій потворі, щоб вона більше не втручалася в життя незалежних народів, використовуючи їхні біди та конфлікти у своїх імперських інтересах та цілях», —вважає військовий експерт та офіцер Сил оборони Ізраїлю Ігаль Левін.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності