Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Азербайджанці заперечують придбання Glusco, ще й за посередництвом “Роснефти”, але…

{"subsource":"done_button","uid":"0C41611B-33B4-4448-A98A-62401FEB421D_1621047684806","source":"other","origin":"gallery","source_sid":"0C41611B-33B4-4448-A98A-62401FEB421D_1621047867305"}

Азербайджанська держкомпанія Socar після серії новин про нібито придбання Glusco, яку ЗМІ пов’язують з нардепом від “Опозиційної платформи – За життя” Віктором Медведчуком, офіційно заявила: ця інформація не відповідає дійсності. Замість цього в структурі керівництва Glusco energy SA з’явилася менеджерка, яка тісно пов’язана з Socar.

Згідно з даними швейцарського реєстру, в структурі власності Glusco energy SA сьомого червня 2021-го відбулися зміни: місце Нісана Моїсеєва (називають соратником Медведчука) посіла якась громадянка Швейцарії Олена Перрін (випливає з опублікованого нижче документа).

Моїсеєв Нісан більше не є директором, його повноваження скасовані. Перрін Олена – єдиний директор з індивідуальним підписом“, – ідеться в реєстрі. Вона працює в компанії Maddox SA (трейдер), яка також зареєстрована в Швейцарії.

Водночас є всі ознаки того, що Maddox SA, як і Socar, представляють інтереси Азербайджану.

Коротко:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
  • власник Maddox SA – азербайджанський мільярдер Равшан Тамразов;
  • Socar Trading і Maddox тісно пов’язані, стверджує видання Tribune de Geneve;
  • директор Socar Trading у Женеві Маріам Алмасзаде керувала Maddox з 2016 по 2018 рік;
  • прізвище Тамразова пов’язали зі справою про вбивство журналістки Дафни Каруани (вона розслідувала діяльність концерну, створеного Socar Trading); він нібито переказував гроші можливого замовника вбивства, стверджують місцеві ЗМІ.

Зв’язок із можливим замовником убивства журналістки Тамразов категорично заперечував. Крім того, ніяких звинувачень йому не висунули, тому наразі це всього лише озвучена журналістами версія. Однак однозначно можна стверджувати: Socar і Maddox тісно пов’язані між собою, менеджери з однієї компанії переходили в іншу. Цілком можливо, що за обома фірмами стоїть держава Азербайджан.

З якої причини компанію Медведчука не захотіли купувати через державний Socar, здогадатися не складно. Для Азербайджану це втрата репутації, таким чином країна вплуталася б у довгі узгодження з АМКУ на угоду, з результатом введених санкцій тощо. У приватної ж компанії руки розв’язані.

Ще кілька місяців тому учасники ринку повідомляли про те, що глава “Роснефти” Ігор Сєчін вирішив пожертвувати Медведчуком і за допомогою азербайджанського Socar не тільки збереже український ринок, але й викине з нього посередника у вигляді нардепа від ОПЗЖ і його партнерів.

Всього за кілька тижнів він знайшов заміну Медведчуку в Росії – давнього партнера “Роснефти” азербайджанську держкомпанію Socar. Вона повинна була постачати нафтопродукти замість пов’язаної з кумом голови РФ Володимира Путіна Proton Energy (офіційно компанією володів соратник Медведчука Нісан Моїсеєв). Тепер же, виходячи з усього, роль Socar виконуватиме Maddoх. Але ситуація від цього не зміниться: оточення Медведчука замінять азербайджанці.

Після санкцій проти Медведчука, арешту нафтопродуктопроводу й обшуків Proton Energy відмовилася доставляти паливо “Роснефти” в Україні. Це призвело до тимчасового дефіциту. Але вже в травні стало відомо, що Медведчук і компанії його друзів – прокладки, без яких можна легко обійтися.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І поки Азербайджан відхрещується від угод із Glusco, ймовірно, пов’язана з ним компанія вже ввійшла в структуру управління мережі АЗС. І йдеться про купівлю активу вартістю близько 100 млн доларів. А ще – про стабільну роботу ринку нафтопродуктів в Україні.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності