Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Бабусі і студенти почали скуповувати долар для спекулянтів

Сьогодні в Україні збираються заборонити купівлю валюти під передоплату за імпортними контрактами. Це означає, що постачальники зможуть придбати долар на міжбанку тільки після того, коли автомобіль, мобільний телефон або сир з пліснявою, вироблені за кордоном, будуть завезені на територію нашої країни — перетнуть межу і будуть розмитнені.

«Постанова є, рішення прийнято, 20 жовтня планується підписання документа», — сказав «Вістям» джерело в Нацбанку, пише NewsOboz.org. Правда, не уточнив, коли саме новий документ набуде чинності (не виключено, що з відстрочкою) і на які групи товарів поширюватиметься його дія.

Мета Нацбанку — скоротити попит на долар на міжбанку і зменшити тиск на курс гривні. І ніхто не сумнівається, що чиновники її досягнуть. Але тут же виникнуть проблеми, найбільше — у невеликих компаній-постачальників, яким іноземні партнери можуть відмовити під чесне слово відвантажувати товар в Україну.

«Звичайно, у мереж зі 100 магазинами і позитивною багаторічною історією співпраці з західними партнерами труднощів виникнути не повинно. А ось підуть на поступки для невеликих компаній, які ще не заробили репутацію на ринку, — питання», — підкреслив у бесіді з «Вістями» рітейл-директор групи мереж Tommy Hilfiger, Oodji, Diesel Олександр Фіалка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Єдине, на що сподіваються експерти, — це введення разом з новими правилами продажу валюти ще і винятків. «Було б доцільно затвердити перелік товарів критичного імпорту, до якого б увійшли, наприклад, ті ж нафтопродукти», — сказав нам голова правління VAB Банку Денис Мальцев.

БЕЗРОБІТНІ ПЕРСПЕКТИВНІШЕ

На готівковому ринку через нову постанову НБУ для імпортерів змін поки не чекають. Зате тут продовжують вигадувати нові схеми, що дозволяють обійти обмеження по купівлі за раз під один паспорт $200.

«Спочатку це був приватний бізнес: люди стояли в чергах в банках, купували валюти на 3 тис. грн і перепродували її на чорному ринку. А тепер вони працюють на бариг. Причому навіть з’явилася спеціалізація: наприклад, в держбанках в чергах стоять бабусі, в центральних районах активно підробляють студенти. Цілими групами стоять з ранку, прямо з конспектами. Гривню видають міняйли, і вони ж збирають долари в 100 метрах від відділення. Навар у молоді зменшився: спочатку було 40-50 грн з однієї ходки, а зараз — 20-30 грн (30-40 грн забирає собі міняйло)», — розповів «Вістям» заступник голови правління одного з банків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Всьому виною — зниження курсу на чорному ринку по мірі збільшення пропозиції долара: з 14,0-14,5 грн/$ ще кілька тижнів тому до 13,75-13,85 грн/$ зараз. «При подальшому зниженні курсу цей бізнес буде ставати менш вигідним. Але поки працює, і ми навіть розширюємо аудиторію. Спочатку теж працювали з бабусями і студентами, але зараз купили реєстри одного з районних центрів зайнятості і почали телефонувати і пропонувати людям підробіток. У них немає альтернативи — погоджуються. Тут багато 30-40-річних, і вони перспективніше (більше, ніж у пенсіонерів, сил і, ніж у студентів, часу) — можуть зайняти черги і оббігати більше черг в день», — розповів нам Олександр, міняйло з Лісового ринку.

vkurse.ua

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності