Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Балканська мафія тероризує ЄС та грабує Україну

Балканська мафія тероризує ЄС та грабує Україну, – такого висновку приходиш, досліджуючи європейські та українські новини:

Так після нещодавнього скандалу із подарованою сербським лідером Мілорадом  Додіком главі МЗС Росії Сергію Лаврову стародавньою іконою, викраденою під час російсько-української війни із окупованої української Луганщини,

сербські митники знайшли у далекобійника більше 2 тис. контрабандних археологічних знахідок з України.

Цю незвичайну колекцію виявили ​​на в’їзді в країну у вантажівці з румунськими номерами, якою керував 46-річний громадянин Сербії“, – повідомило у вівторок Митне бюро Сербії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Офіційно вантажівка перевозила лише паркет з України до Сербії, а водій серед додаткового вантажу загадав лише про дві коробки цукерок.

Але детальний огляд машини виявив у кабіні та бічній коробці для інструментів незадекларований антикваріат різних часів.

Епохи бронзи, візантійського періоду, Середньовіччя, а також предметів давніх слов’ян та кельтів“, – оцінили знахідку сербські митники.

Загалом вони нарахували 2113 предметів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Найбільше серед них підвісок, перснів, інструментів та зброї, одна кам’яна фігура та кілька менших фігур з металу.

Серед декоративних предметів є браслети, брошки, шпильки, гребінці, хрестики. Тоді як серед зброї було багато наконечників списів, стріл, сокир і навіть булави, пишуть серби.

Судячи з фото, мова йде про один з різновидів кістенів або ланцюгових моргеншетрнів – металеву кулю з шипами, приєднану ланцюгом до держака.

З повсякденного посуду колекція також містить кілька ложок, голки, різці, ключі, шпори, пряжки ременів, ґудзики та монети.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Враховуючи розмір та різноманітність колекції, визначити вартість без експертної оцінки неможливо, і всі предмети будуть передані на експертизу. Однак очевидно, що вони мають велику історичну та археологічну цінність“, – додають сербські правоохоронці.

Сам водій розповів митникам, що колекція не його, а він погодився за невелику плату перевезти її з України в Сербію.

За словами чоловіка, з ним мали зв’язатися вже після приїзду.

Що тепер буде з археологічними артефактами та чи повернуть їх в Україну, на сербській митниці не уточнюють.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Звідки саме походить колекція наразі невідомо.

Мене, особливо вражає сфрагістична колекція (персні, печатки) датувати які можна з Х по ХІХ ст. Серед предметів є речі Київської Русі, країн Скандинавії та Візантії. Не виключено, що кам’яні артефакти мають кримське походження“, – пише історик Олександр Алфьоров.

Походження предметів не зрозуміле“, – додає він.

ФОТО: викрадена і подарована Лаврову ікона з печаткою

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності